fbpx

Tesla gradi fabriku i u Španiji uz investiciju od pet milijardi dolara, ukoliko uspeju pregovori sa lokalnim vlastima

Foto: Tesla Media Services

Tesla gradi fabriku i u Španiji uz investiciju od pet milijardi dolara, ukoliko uspeju pregovori sa lokalnim vlastima. Nakon što je u blizini Berlina igradio gigapogon, sličan proizvodni kompleks moga bi nići u blizini Valensije.
Trenutno, Tesla je u pregovorima sa regionalnim vlastima i upravom regije o izgradnji gigafabrike, navodi španski dnevnik Cinco Dias, pozivajući se na izvore bliske pregovorima. Ukupna investicija Tesle mogla bi ići i preko 4.5 milijardi evra (4.83 milijarde dolara), tvrdi špansko izdanje. Služba za odnose sa javnošću uprave Valensije potvrdila je održavanje sastanka i mogućnost velike investicije od strane proizvođača iz autoindustrije, ali bez otkrivanja o kom proizvođaču je reč, pozivajući se na poverljivost pregovora. Tesla sa svoje strane nije potvrdio niti opovrgao ove informacije.
Tesla nije jedini proizvođač automobila koji na svojok mapi ima Španiju i okolinu Valensije. Volkswagen je već potvrdio da planira investiciju od tri milijarde evra u fabriku baterija pored mesta Sagunto u blizini Valensije. Španija je drugi najveći proizvođač automobila u Evropi, a EU fondove za oporavak od COVID pandemije koristi da bi na svoje tlo privuklo proizvođače automobila kako bi investirali kako u proizvodnju baterija tako i električnih automobila, obzirom da EU planura potpuni zabranu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Tesla

Do sada, Tesla je napravio i otvorio fabriku pored Berlina u kojoj proizvodi model Y, električni crossover koji je bio ukupno najprodavaniji model u Evropi u prvom kvartalu 2023. godine, kao i globalno.
Svoj drugi najprodavaniji model, Model 3 tesla u Evropu uvozi iz Kine. CEO Tesle, Elon Musk izjavio je da planira globalnu prodaju od 20 miliona svojih vozila koja će se proizvoditi u mreži od 10 do 12 gigafabrika, koji će imati kapacitet proizvodnje čak do dva miliona vozila godišnje. Doduše, Musk se nije mnogo obazirao na podatak da se trenutno globalno proda oko 21 milion vozila i da Tesla nikada neće biti jedini proizvođač automobila na planeti Zemlji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Opet potresi u Tesli, otišao suosnivač kompanije

U Tesli ponovo „škripi“, sa rukovodeće pozicije povukao se suosnivač kompanije J.B. Straubel Suosnivač ...

Svi novi Toyotini pick-upovi će deliti istu platformu?

Postoji mogućnost da će svi budući Toyotini pick-upovi deliti jednu platformu, bez obzira na ...

Peugeot predstavio osveženi 3008

Od 2016. Peugeot je prodao preko 800.000 komada svog modela 3008 koji je stigao ...

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji

Novi Porsche Panamera i Porsche Taycan u Srbiji sa još više snage, većom autonomijom ...

Novi Renault Clio – evolucija spolja revolucija unutra

Peta generacija Renault Clia sada je i potpuno otkrivena, i jasno je da spolja ...