fbpx

Tesla gradi fabriku i u Španiji uz investiciju od pet milijardi dolara, ukoliko uspeju pregovori sa lokalnim vlastima

Foto: Tesla Media Services

Tesla gradi fabriku i u Španiji uz investiciju od pet milijardi dolara, ukoliko uspeju pregovori sa lokalnim vlastima. Nakon što je u blizini Berlina igradio gigapogon, sličan proizvodni kompleks moga bi nići u blizini Valensije.
Trenutno, Tesla je u pregovorima sa regionalnim vlastima i upravom regije o izgradnji gigafabrike, navodi španski dnevnik Cinco Dias, pozivajući se na izvore bliske pregovorima. Ukupna investicija Tesle mogla bi ići i preko 4.5 milijardi evra (4.83 milijarde dolara), tvrdi špansko izdanje. Služba za odnose sa javnošću uprave Valensije potvrdila je održavanje sastanka i mogućnost velike investicije od strane proizvođača iz autoindustrije, ali bez otkrivanja o kom proizvođaču je reč, pozivajući se na poverljivost pregovora. Tesla sa svoje strane nije potvrdio niti opovrgao ove informacije.
Tesla nije jedini proizvođač automobila koji na svojok mapi ima Španiju i okolinu Valensije. Volkswagen je već potvrdio da planira investiciju od tri milijarde evra u fabriku baterija pored mesta Sagunto u blizini Valensije. Španija je drugi najveći proizvođač automobila u Evropi, a EU fondove za oporavak od COVID pandemije koristi da bi na svoje tlo privuklo proizvođače automobila kako bi investirali kako u proizvodnju baterija tako i električnih automobila, obzirom da EU planura potpuni zabranu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Tesla

Do sada, Tesla je napravio i otvorio fabriku pored Berlina u kojoj proizvodi model Y, električni crossover koji je bio ukupno najprodavaniji model u Evropi u prvom kvartalu 2023. godine, kao i globalno.
Svoj drugi najprodavaniji model, Model 3 tesla u Evropu uvozi iz Kine. CEO Tesle, Elon Musk izjavio je da planira globalnu prodaju od 20 miliona svojih vozila koja će se proizvoditi u mreži od 10 do 12 gigafabrika, koji će imati kapacitet proizvodnje čak do dva miliona vozila godišnje. Doduše, Musk se nije mnogo obazirao na podatak da se trenutno globalno proda oko 21 milion vozila i da Tesla nikada neće biti jedini proizvođač automobila na planeti Zemlji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mlađe generacije preuzimaju tržište klasičnih automobila

Po prvi put ikada, članovi Generacije X i Milenijalci su nadmašili “Najslavniju generaciju” i ...

Alfa Romeo Tonale (konačno) predstavljen

Alfa Romeo Tonale je nakon bezbrojnih i višegodišnjih odlaganja i to kao prvi elektrifikovani ...

Renault 5 dobija novu CMF-B EV platformu

Renault 5 dobija novu CMF-B EV platformu, na vebinaru za odabrane medije otkriveno je ...

Hyundai Staria ponovo najbolja

Kao i 2022. godine, Hyundai Staria je osvojila nagradu ‘Best Cars’ koju dodeljuje uticajni ...

Predstavljen Nissan Qashqai u osveženom izdanju

Predstavljen Nissan Qashqai u osveženom izdanju sa novinama na karoseriji, u enterijeru i u ...

Renault uskoro počinje da prima porudžbine za novi Kangoo

Renault Kangoo, omiljen francuski multipraktik je već 23 godine prisutan, a na pragu je ...