Site icon

Project One bi mogao oboriti rekord postavljen pre 35 godina

Šef AMG-a, Tobias Moers, nagovestio je da bi njihov Project One hiper automobil mogao postati najbrži automobil Nurburgringa

Foto: Mercedes Benz

Šef AMG-a, Tobias Moers, nagovestio je da bi njihov Project One hiper automobil mogao postati najbrži automobil Nurburgringa, inače rekorda koji drži Porsche 956 već 35 godina. Moers je izjavio za Autocar da je „razumno špekulisati“ da bi Project One mogao napasti rekord od 6 minuta i 11.1 sekundi, koji je postavio nemački vozač, Stefan Bellof, tokom 1000 km Nurburgringa još 1983. godine. Moers je ipak priznao, da će za, postizanje takvog rekorda u Project One, biti potrebno „pronaći pravog vozača“.

Foto: Mercedes Benz

Obaranje rekorda sa Project One, inače serijskim automobilom, bi bio izvanredan uspeh znajući da aktuelni, za sada 35. godišnji rekord, drži trkački automobil. Trenutni rekord za serijski automobil legalan za saobraćaj drži Porsche 911 GT2 RS, koji je „obišao prsten“ za 6 minuta i 47 sekundi. Project One će pokretati 1.6 litarski V6 i elektro motori ukupne snage od oko 1.000 KS. Moers kaže da je snaga  Project One samo iz onoga što hibridni motor trenutno proizvodi na dinamometru, i da konačne brojke verovatno neće preći 1.100 KS. Maksimalna brzina bi trebalo da bude preko 350 km/h. Project One će koštati oko 2.7 miliona evra, a AMG je već dobio 1.100 zahteva od kupaca. Međutim, AMG planira da napravi samo 275 primeraka ovog hiper automobila.

Foto: Daimler
Next: Kalendar trka MotoGP šampionata 2018.