fbpx

Audijev e-tron električni SUV krenuće u prodaju ove godine u pokušaju da konkuriše Tesla Model X

Audi će svoj e-tron SUV poslati na tržište već tokom ove godine, a počeo je da prima i depozite za narudžbine u iznosu od 1.150 evra, kako bi parirao prodaji Modela X iz Tesle. Iako je konceptni e-tron koristio za pogon tri elektromotora, serijska verzija ima ih dva, po jedan na svakoj osovini. Paket baterija je kapaciteta 95 kW, i trebao bi obezbediti autonomiju od 400 kilometara po novom standardu WLTP merenja, mada Audi tvrdi da će autonomija biti i veća. Takođe, Audi tvrdi da će na istosmernim punjačima sa 150kW, kao što su IONITY i kakvi se postavljaju širom Evrope, od potpuno prazne do 80% kapaciteta, punjenje baterije trajati 30 minuta. Kako ne bi morali da biraju gde će puniti svoja vozila, vlasnici će dobiti e-tron kartice, koje će im omogućiti punjenje na gotovo 80% svih postojećih stanica za punjenje. Ukoliko se e-tron puni na kućnoj utičnici preko 11kW stanice koja se dobija uz vozilo za punu bateriju potrebno je 8.5 časova.
Očigledno, Audi je ubrzao svoju električnu ofanzivu, kako bi parirao i Tesli, a i Jaguaru, poji je na ulice, za sada u promotivne svrhe, već poslao 250 svojih I-Pace-ova.
Nova generacija Audijevih električnih SUV-ova vizuelno će se ipak dosta razlikovati od svojih pandana sa SUS motorima, a prvi na redu biće električne verzije Q5 i Q7. Isto tako, kako bi se maksimalno racionalizovala potrošnja energije, dodatno je doterana i aerodinamika, pa e-tron ima fascinatno nizak čeoni otpor vazduha od samo 0,25.
Iako je i zvanično potvrdio početak prodaje e-trona za ovu godini, Audi je i dalje tajnovit po pitanju brojnih detalja uključujući i snagu motora koja je u konceptnom e-tronu, sa tri motora bila 500 KS. Iako karoserija ima liniju kupe SUV-a, predpostavlja se da će ipak imati standardnih pet sedišta i zapreminu prtljažnika na nivou Q5. U pretpostavke spada i mogućnost da Audi ponudi i vezije sa različitim snagama motora, a i kapacitetima baterije, čime bi se stvorila i skala cena. Naime, zbog raspoloživog prostora ispod poda vozila, 95kW je maksimalan raspoloživi kapacitet baterija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford Mustang opozvan jer bi pedala kočnice mogla otpasti

Ford opoziva sve Mustange 2020. godišta opremljene sa automatskim menjačem zbog defektnog sklopa pedale ...

Muškarac postao žena kako bi plaćao jeftinije osiguranje

Koliko god apsurdno zvučalo, mladić iz Kanade je odlučio da “promeni pol” kako bi ...

Durand novi potpredsednik za dizajn marke Dacia

Na čelo dizajna marke Dacia došao je David Durand, na mesto koje je nakon ...

Peugeot otkrio pogon hiper automobila za Leman

Peugeot je otkrio pogonsku grupu svog hiper automobila za Leman koja ukupno ima skoro ...

Volvo najavljuje novu, električnu generaciju XC90

Volvo od 2030. postaje električna marka a u skladu sa tim najavljuje novu generaciju ...