BMW se elektrifikuje brže nego što se iko nadao

Premjerom iX3 na salonu u Pekingu, BMW je pokazao da elektrifikacija ide brže nego što su mnogi mislili

Iako je elektrifikacija automobila postala normalna stvar, a priče o litrama zamenile su priče o kilovatima, ipak je glavna ofanziva električnih modela najavljena za 2020. godinu i nakon toga. Međutim, po svemu sudeći, elektrifikacija automobila ide brže nego što proizvođač priznaju. Očigledno, priznanja ko je dokle stigao u elektrfikaciji nisu baš istinita i pravo stanje stvari se zbog borbe sa konkurencijom sakriva.
Na salonu u Pekingu BMW je predstavio jedan od svojih najpopularnijih SAV modela X3, ali pod oznakom iX3, sa potpuno električnim pogonom, i što je mnogo važnije, spreman za serijsku proizvodnju.
Nakon ove premijere jasno je da će se električne verzije od svojih pandana sa SUS motorima značajno razlikovati pogotovo po prednjim delovima. Izostanak potrebe za velikim klasičnim hladnjacima koje traži SUS motor i potpuno drugačija postavka pogona dozvoljava ovakve razlike. i3X kao platformu koristi petu generaciju električnog pogona, veoma fleksibilnu i primenjivu na brojnim modelima, koja se može koristiti kao čisto električni ili hibridni izvor pogona za vozilo. Koncept, kako je za sada deklarisan i3X, ima samo jedan elektromotor od 200 kW, odnosno 270 KS, a njegove visokonaponske baterije omogućavaju autonomiju od 400 kilometara po WLTP test ciklusu. Baterijski set ima kapacitet od 70 kWh, i moguće ga je puniti na sistemima brzih punjača do 120kW. Na ovakvoj stanici, za punjenje baterije do 100% dovoljno je pola sata.

BMW je ostao poprilično tajanstven u svim ostalim informacija, pa se još jedino zna da će i3X biti prvi potpuno električni automobil ovog proizvođača, kao i da će se proizvoditi u Brilliance Automotive pogonu u Shenyangu, a da će na tržšte stići 2020. godine. Isto tako, priča se i o najavi modela koji za sada ima ime iNext, a koji bi trebao biti perjanica elektro programa BMW-a autonomijom od čak 700 kilometara i, najverovatnije, sistemom potpuno autonomne vožnje nivoa 4.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin planira da udvostruči proizvodnju do 2025.

Britanski proizvođač luksuznih automobila, Aston Martin, planira da udvostruči svoje trenutne brojke proizvodnje do ...

Većina “pametnih” ključeva pruža lošu zaštitu od napada

„Pametni” ključevi su jedna od najomiljnijih stavki kod kupaca novih automobila, međutim studija je ...

Automobili će zbog eko normi postati preskupi

Prvi čovek Volkswagen Grupe je na salonu Detroitu izneo pretpostavke loše po kupce automobila ...

Hyundai i30 Fastback N stigao do 280 KS

Hyundaijeva limuzina C segmenta stigla je do N verzije i čitavih 270 KS Nije ...

Melburn, prvi dan sezone Formule 1 2019.

Nadamo se da se po jutru dan ne poznaje, inače nam preti još jedna ...

Možda mi nešto ne znamo, Rimac zna, a dobro je po nas

Osnivač i vlasnik komapnije Rimac Automobili Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio je ...