fbpx

Porsche predviđa – motori će da rastu zbog Euro 7 norme

Porsche predviđa da će u bliskoj budućnosti, nakon smanjivanja motori ponovo početi da rastu zbog normi koje tek stižu

Foto: Porsche

Porscheovi inženjeri smatraju da će nakon drastičnog smanjivanja zapremine i broja cilindara, motori ponovo početi da rastu kako bi ispunjavali Euro 7 norme koje stupaju na snagu 2026 godine. Trend smanjivanja radne zapremine i broja cilindara koji ne nadoknađen masovnom upotrebom turbo punjača, poslednjih 15 godina u penziju je poslao mnogo agregata velike zapremine i velikog broja cilindara. Međutim, koliko god to paradoksalno zvučalo, ovaj trend će se ubrzo preokrenuti.

Foto: Porsche

Frank-Steffen Walliser, glavni inženjer za Porsche 911 kaže da će zbog Euro 7 regulative koja stupa na snagu 2026. godine, u automobile ponovi stizati motori veće zapremine, iako će turbo punjenje i dalje biti neophodno. Očekujem povećanje radne zapremine za u proseku 20% i povećanje broja cilindara sa šest na osam, kada je reč o agregatima velikih snaga – kaže Walliser, i dodaje da će nove ekološke norme preći granicu koju mogu da postignu velike litarske snage koje su danas dostignute. Walliser tvrdi i da proizvođači više neće moći da koriste male turbo motore i zbog toga što vrlo često u stvarnoj eksploataciji ovi motori maju veću emisiju CO2 nego što se to prikazuje u laboratorijskim uslovima i na probnim stolovima.

Foto: Porsche

Kako kaže jedan od glavnih inženjera u Porscheu, motori veće radne zapremine povećavaju emisiju, ali će joj se suprotstaviti veći i kompleksniji katalitički konvertori, za koje tvrdi da će biti čak tri do četiri puta veći od današnjih. Za kraj predviđanja, Walliser dodaje i ono što već dosta dugo znamo – atmosferskim motorima je “odzvonilo”, i potrajaće još najviše 10 godina. Dobra vest za ljubitelje motora sa unutrašnjim sagorevanjem je i da Porsche tvrdi da se ih se neće odricati do daljnjeg, i da će ih koristiti dokle god to bude moguće, uz turbopunjače, i elektrifikaciju, ako bude neophodna.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche najavio još dva programa za kratkoročni najam

Porsche je najavio da će lansirati dva nova pilot programa za kratkoročni najam automobila ...

FCA prodaje Magneti Marelli za 7.1 milijardu dolara

Fiat Chrysler Automobili zvanično ima kupca za svoj Magneti Marelli odsek, a to je ...

Peugeot predstavio 308TCR

Peugeot je predstavio 308TCR, čime planira da pojača svoje prisustvo na međunarodnoj sportskoj sceni ...

XF Sportbrake – BMW eliminator

Jaguar je predstavio novi XF Sportbrake, karavan koji je značajno uperio prst u BMW ...

Da li će ovaj Ferrari 250 GTO postati najvredniji automobil ikada?

Ferrari GTO je jedan od najlepših i najekskluzivnijih automobila svih vremena, a RM Sotheby ...