fbpx

Gumpert RG Nathalie – najbrži metanol-električni automobil

Tvorac Gumpert Apolla, sada se okrenuo drugačijim vizijama, i umesto super sportiste stvorio najbrži metanol-elektični automobil na svetu

Projekat GT automobila Gumpert Apollo je naslavno propao, ali Roland Gumpert nije odustao. U partnerstvu sa kineskom start up kompanijom AIWAYS i danskom kompanijom Serenergy, stvorio je i u Pekingu predstavio najbrži metanol-električni automobil na svetu. Gumpert RG Nathalie je sportski kupe, je prvi automobil na svetu koji za proizvodnju svoje električne energije koristi metanol. Prema Rolandu Gumpertu, nekadašnjem šefu Audi Sporta Gumpert RG Nathalie koristi tehnologiju koja ne traži nikave punjače ili utičnice.

Sva neophodna energija stvara se iz metanola u procesu koji je sličan procesu koji se koristi u hidrogenskim, odnosno vodonikovim gorivim ćelijama, samo što se kao gorivo za stvaranje električne energije koristi metanol, a pogon vozila je elektromotor. Gumpert tvrdi da je autonomija sa jednim punjenjem metanolom 1.200 kilometara, i dodaje da uz ovaj sistem vozač ima svoju elektranu u automobilu.

Produkti sagorevanja ove pogonske grupe, za koju Gumpert tvrdi da će pokoriti svet, su voda i ugljen dioksid. Matthias Gumpert, šef radionice ipak tvrdi da je ovo vozilo sa nultom emisijom, obzirom da se ugljen dioksid koristi pri proizvodnji metanola. U pogodnosti svog sistema proizvođač ubraja i činjenicu da se metanol već može kupiti u nekim delovima Evrope, kao i da nisu potrebne ogromne investicije u infrastrukturu. Za sada, plan je da se proizvede 500 Gumpert RG Nathalie, a za cenu se samo zna da će biti visoka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Focus RS bi mogao biti hibrid sa preko 400 KS

Proizvodnja aktuelnog Forda Focusa RS prestaje 6. aprila, ali bi nova generacija mogla stići ...

Ferrari za kraj sezone predstavljanja

I Ferrari je predstavio svoj bolid koji više nije sjajan nego mat, ali i ...

Kako izgleda najbrži traktor u svetu izbliza

Skoro svi smo se barem jednom našli u koloni iza traktora koji se sporo ...

Sebastien Ogier napušta WRC

Šestostruki šampon sveta u reliju, potvrdio je ono što je najavio, da mu je ...

Lamborghini ima novi Huracán Super Trofeo Evo 2

Lamborghini će sutra zvanično predstaviti Huracán Super Trofeo Evo 2, radikalno drugačiji od dosadašnjeg ...

Volkswagen otkrio Nivus novi Coupe-SUV

Volkswagen je predstavio svoj novi kompaktni Coupe-SUV Nivus, koji će do kupaca u Evropi ...