fbpx

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

Novi 1.5-litarski, četvorocilindarski, turbodizel koji debituje u Grandlandu X ima više snage i ekonomičniji je od motora koji zamenjuje

Foto: Opel

Novi 1.5-litarski, četvorocilindarski, turbodizel koji debituje u Grandlandu X ima više snage i ekonomičniji je od motora koji zamenjuje. Nova pogonska jedinica je dizajnirana da ispuni stroge buduće zahteve za emisijom gasova zahvaljujući inovativnom oksidacionom katalizatoru koji smanjuje emisiju azotnih oksida u paru sa SCR katalizatorom.
Opel tržištu nudi novi dizel sa 96kW/130 KS u Grandlandu X sa šestostepenom manuelnom transmisijom. Maksimalni obrtni moment je 300 Nm pri 1750 o/min. Novi motor je opremljen sa Start/Stop sistemom koji štedi gorivo. U poređenju sa prethodnikom, 1.6-litarskim dizelom sa 88 kW/120 ks sa šestostepenom manuelnom transmisijom, novi 1.5 litarski motor sa 130 konjskih snaga donosi manju potrošnju goriva do 4 %. Ovo je postignuto smanjenjem pomeranja i trenja, optimizovanim sistemom sagorevanja sa patentiranom geometrijom klipova i sa povećanom recirkulacijom izduvnih gasova(koju omogućava hladnjak visoke efikasnosti).

Foto: Opel

Za optimalno tretiranje izduvnih gasova, sistem za redukciju emisije- koji se sastoji od pasivnog katalizatora oksidacije/mehanizam adsorpcije azotnih oksida, AdBlue ubrizgavanja, SCR katalizatora i filtera čestica (DPF) – grupisan je zajedno kao kompaktna jedinstvena komponenta, što je bliže moguće motoru. Mehanizam adsorpcije azotnih oksida deluje kao katalizator prilikom hladnog starta, smanjujući emisiju azotnih oksida pri nižim temperaturama pre paljenja SCR katalizatora. Sa ovom inovativnom tehnologijom novi 1.5-litarski dizel ispunjava striktne Euro 6d-TEMP standarde za emisiju azotnih oksida.
Dizajn novog dizela koji je orijentisan na budućnost smanjuje težinu i nudi značajan potencijal, sa kompaktnim dimenzijama koje omogućavaju integraciju u automobile različitih veličina i u najkompaktnijim motornim prostorima. To daje dizajnerima više slobode u pogledu stila.
Novi motor je takođe dostupan sa naprednom novom osmostepenom automatskom transmisijom koja ne samo da nudi besprekorne promene brzina, već i zahvaljujući niskom unutrašnjem trenju smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Foto: Opel

Sa novom pogonskom jedinicom zapremine 1.5 litara i sa nedavno predstavljenim 2.0-litarskim motorom sa 130 kW/177 KS kupci Grandlanda X sada mogu da izberu između dva snažna, ali vrlo ekonomična i čista dizela, koja ispunjavaju striktne Euro 6d-TEMP standarde koji će postati obavezni za novoregistrovana vozila u septembru 2019. Na ovaj način, na kupce ne utiču potencijalne zabrane dizel automobila u urbanim sredinama. Do 2020. godine, Opel će takođe ponuditi Grandland X kao prvo plug-in hibridno (PHEV) vozilo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tpyota RAV 4 plug-in Hybrid stiže do kraja godine

U dugoj polovini 2020. godine u prodaju stiže Toyota RAV4 Plug-in Hybrid, sa impresivnim ...

Delta Motors na 54. međunarodnom salonu automobila u Beogradu

Delta Motors će na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu nastupiti sa mnogo noviteta ...

Ne čekajte sutra za kupovinu BMW modela tokom aprila

BMW kampanjama “Ne čekajte sutra” su se od aprila 2018. pridružili BMW modeli Serije ...

U Beogradu pretpremijerno predstavljen Opel Combo Life

U Beogradu je ekskluzivno u sjajnoj atmosferi, začinjenoj fudbalskim navijačkim duhom, pretpremijerno predstavljen Combo ...

Posebna Dacia ponuda za 15. rođendan

Kako bi proslavila 15 godina u Evropi, Dacia je odlučila da predstavi ograničenu seriju ...

Specijalni prodajni dani za Ford automobile

Od 23. do 28. aprila nova i polovna vozila po cenama sniženim i do ...