fbpx

Dizel je mrtav? Ne još, kaže VW

Dizelu još nije vreme za umiranje kažu u VW-u i predstavljaju novi 2.0 TDI

EA288 Evo je novi Volkswagenov dizel agregat zapremine 2.0 litre, koji je upravo predstavljen u Beču. Nova pogonska jedinica predstavlja i debi za hibridizovane dizele u VW Grupi. Novi TDI kompatibilan je sa blagim hibridnim sistemom koji radi na 12V, koristi sistem starter-generator i paket litijum jonskih baterija. Prema navodima fabrike, nova pogonska jedinica ne samo da ima značajno smanjenu potrošnju, a samim time i emisiju izduvnih gasova nego i značajno unapređenu kulturu rada, što obećava i veći nivo udobnosti u vozilu. Novi dizel će imati više nivoa snage, u rasponu od 136 do 204 KS, a zanimljivo je i da će ga prvi ugrađivati Audi u svoje modele i to uzdužno. Ostale marke VW grupe koristiće novi motor u kombinaciji sa MQB platformom.
Među unapređenja koja je Evo doživeo u odnosu na prethodnu 2.0 jedinicu spadaju izmene u procesu sagorevanja koji doprinose i bržem odzivu turbo kompresora. DPF sistem je veći, efikasniji i dugotrajniji. EA288 Evo je i olakšan i ima smanjene frikcione i termalne gubitke.
Na simpozijumu u Beču, VW je potvrdio i da će se u narednoj generaciji Golfa koji stiže naredne godine pojaviti i hibridni sistem koji radi na 48V, a koji će drastično smanjiti potrošnju i emisiju CO2 i NOx. Pored novina u dizel motorima, VW je predstavio i 1.5 TSI Evo benzinac koji je pod oznakom 1.5 TGI Evo prilagođen za rad za tečnim prirodnim gasom (CNG). Kao i njegov benzinski pandan koristi Milerov ciklus (takt kompresije je praktično podeljen u dva dela, a prvi deo sabijanja se obavlja uz još uvek otvorene usisne ventile), a u Golfu će uz DSG menjač trošiti 3.5 kilograma CNG na 100 kilometara, a sa jednim punjenjem moći da pređe do 490 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Alfa Romeo u novim bojama

Formula 1 – Alfa Romeo Formula 1 tim će u svoju poslednju sezonu ući ...

Perez u Alfu, Vettel u Aston, Kimi u penziju?

Otkaz koji je Ferrari dao Vettelu dobrano je uzburkao vode angažmana u Formuli 1, ...

Evans u vođstvu na Monte Karlo Reliju

Fabrički vozači Toyote vode žestoku borbu na Monte Karlo Reliju, a na početku finalnog ...

Audi pojednostavljuje izbor kupcima RS modela

Audi će kupcima, doduše samo RS modela, pojednostaviti izbor – neće moći mnogo da ...

Renault i Nissan prave rebalans Alijanse

Renault i Nissan su utvrdili okvire u kojima će biti izvršen rebalans u Alijansi ...