fbpx

Dizel je mrtav? Ne još, kaže VW

Dizelu još nije vreme za umiranje kažu u VW-u i predstavljaju novi 2.0 TDI

EA288 Evo je novi Volkswagenov dizel agregat zapremine 2.0 litre, koji je upravo predstavljen u Beču. Nova pogonska jedinica predstavlja i debi za hibridizovane dizele u VW Grupi. Novi TDI kompatibilan je sa blagim hibridnim sistemom koji radi na 12V, koristi sistem starter-generator i paket litijum jonskih baterija. Prema navodima fabrike, nova pogonska jedinica ne samo da ima značajno smanjenu potrošnju, a samim time i emisiju izduvnih gasova nego i značajno unapređenu kulturu rada, što obećava i veći nivo udobnosti u vozilu. Novi dizel će imati više nivoa snage, u rasponu od 136 do 204 KS, a zanimljivo je i da će ga prvi ugrađivati Audi u svoje modele i to uzdužno. Ostale marke VW grupe koristiće novi motor u kombinaciji sa MQB platformom.
Među unapređenja koja je Evo doživeo u odnosu na prethodnu 2.0 jedinicu spadaju izmene u procesu sagorevanja koji doprinose i bržem odzivu turbo kompresora. DPF sistem je veći, efikasniji i dugotrajniji. EA288 Evo je i olakšan i ima smanjene frikcione i termalne gubitke.
Na simpozijumu u Beču, VW je potvrdio i da će se u narednoj generaciji Golfa koji stiže naredne godine pojaviti i hibridni sistem koji radi na 48V, a koji će drastično smanjiti potrošnju i emisiju CO2 i NOx. Pored novina u dizel motorima, VW je predstavio i 1.5 TSI Evo benzinac koji je pod oznakom 1.5 TGI Evo prilagođen za rad za tečnim prirodnim gasom (CNG). Kao i njegov benzinski pandan koristi Milerov ciklus (takt kompresije je praktično podeljen u dva dela, a prvi deo sabijanja se obavlja uz još uvek otvorene usisne ventile), a u Golfu će uz DSG menjač trošiti 3.5 kilograma CNG na 100 kilometara, a sa jednim punjenjem moći da pređe do 490 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Russel menja Hamiltona u Mercedes-AMG bolidu Formule 1

Na trci Formule 1 za Veliku nagradu Shakira George Russel će zameniti Covid-19 pozitivnog ...

Novi Renault Clio – evolucija spolja revolucija unutra

Peta generacija Renault Clia sada je i potpuno otkrivena, i jasno je da spolja ...

Počeo izbor Automobila godine 2018.

Sastankom žirija Asocijacije automobilskih novinara Srbije (AANS), započeo je proces izbora Automobila godine 2018. ...

Postoje zakrpe za puteve koje mogu da traju 10 godina?

Gradovi i opštine vrlo često traže privremene metode popravke puteva punih rupa u vidu ...

Audi Q5 dobio PHEV verziju dugačkog imena

Iza verovatno najdužeg mena modela u istoriji automobilizma krije se SUV ozbiljnih performansi i ...