fbpx

Koliko je trajna baterija u Volkswagenu ID.3?

Koliko je trajna baterija u Volkswagenu ID.3 pitanje je na koje odgovor daje nemački ADAC i ohrabrujuć je…

Volkswagen ID.3 Pro / Foto//Copyright Dmotion.rs

Koliko je trajna baterija u Volkswagenu ID.3 pitanje je na koje odgovor daje nemački ADAC i ohrabrujuć je. Jedan od glavnih elemenata koji se osporavaju električnim automobilima, a kojima se pod znak pitanja dovodi odluka o kupovini EV je trajnost baterije ugrađene u vozilo. U osnovi, ovakva bojazan je i opravdana obzrim na cenu nove baterije ili eventualne reparacije koja može da prevazilazi vrednost vozila. Šta više, podatak o trajnosti baterije krucijalan je i za drugu prodaju EV, odnosno tržište polovnih električnih automobila.
Trenutno, praktično svi proizvođači električn ih automobila daju fabričku garanciju od 160.000 kilometara, tokom kojih bi baterija trebala da obezbeđuje fabrički deklarisani kapacitet i performanse. Nemački ADAC (Auto-moto savez) testirao je bateriju koja je ugrađena u model Volkswagen ID.3, a pokazani rezultati su obećavajući.

Volkswagen ID.3 Pro / Foto//Copyright Dmotion.rs

Tokom dve i po godine, ADAC je prešao 100.000 kilometara modelom Volkswagen ID.3, a tokom dosadašnje eksploatacije nije se pridržavao preporuka za punjenje baterije u automobilu. Naime, ustaljena je preporuka da bateriju, radi dugovečnosti, ne treba prazniti do kraja, niti puniti preko 80%, a po mogućnosti, treba što češće izbegavati punjenje na brzim punjačima. Vozači ADAC-a su prenebregavali ove preporuke, batreiju VW ID.3 su često punili do 100%, ostavljali vozilo na punjačima i nakon završenog punjenjenja, a vozilo najčešće punili na brzom punjaču od 125 kW, koji je praktično najsnažniji dozvoljen za ovaj model. Nakon pređenih 100.000 kilometara, baterija je na 93% kapaciteta, pa je zaključak ADAC-a da ne treba sumnjati u kvalitet baterije ugrađene u VW ID.3. Test se nastavlja do 160.000 kilometara, što znači do isteka fabričke garancije, a za sada ADAC vlasnicima modela Volkswagen ID.3 jedino poručuje da budu obazrivi sa ažuriranjima svog vozila, odnosno dela kojim se unapređuju performanse, a kojima se baterija više opterećuje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lexus LC Limited Edition spreman za 2020.

Dizajnerska legenda od samog predstavljanja pre tri godine, Lexus LC dodaje ove godine još ...

Lexus Design Award 2019. pripala specijalnom grudnjaku

Srećom, auto industrija se ne spominje samo u kontekstu zagađivača, nego ponekad i humanosti ...

Sebastien Loeb će voziti za Hyundai WRC tim

Devetostruki uzastopni WRC šampon sveta Sebastien Loeb voziće za Hyundai u 2019. Reli svet ...

Hyundai i20 N šampion Top Gear’s Speed Week

Hyundai i20 N proglašen je šampionom 2021. nedelje brzine Top Gear-a nakon što je ...

Aston Martin se pojačao kapitalom

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije ...

Jednim pogledom: svi noviteti do kraja 2017. godine

 U toku 2017. godine na evropskom tržištu će se  pojaviti oko 150 novih automobila. ...