fbpx

Marchionne – fokus na Jeep, Alfa Romeo, Maserati i Ram

Sergio Marchionne je danas izneo sa nestrpljenjem očekivani poslovni plan FCA za naredne tri godne

Foto: Bloomberg

FCA će u naredne tri godine imati fokus na markama Jeep, Alfa Romeo, Maserati i Ram, tako je danas saopštio Sergio Marchione. Ovo su marake koje donose najveći deo profita u grupaciji i u njih će se ulagati. Do kraja juna ove godine FCA će postati pozitivan i rešiti se svih dugovanja. Do 2021. FCA će se u Evropi tešiti svih dizel motora koji su zbog ekoloških normi i stava kupaca postali prevelik izazov. Istovremeno će uz investiciju od devet milijardi evra FCA ući u elektrifikaciju vozila, kroz hibridne i čisto električne automobile.
Prema poslovnom planu FCA će u naredne tri godine beležiti rast od 7% svake godine, a u toku sledeće godine, Magneti Marelli će biti odvojen od FCA i prodat.
Današnja prezentacija poslovnog plana Marchionnea je praktično njegova poslednja, obzirom da se nakon 14 godina povlači sa ove pozicije sledeće godine. Hvaljen i osporavan, Marchionne je 2004. nakon smrti Umberta Agnellija preuzeo vođenje kompanije koja je bila na ivici bankrota, a do kraja ovog meseca biće potpuno solventna, i u narednih pet godina isplatiti dividende akcionarima u iznosu od šest milijardi evra.

Plan po brendovima koji će biti u fokusu je da Alfa Romeo ponovo oživi modele 8C i GTV. U ponudu će uvrstiti dva nova SUV-a, izbaciti dizel motore, a za Kinu pripremiti limuzine sa produženim međuosovinskim razmakom, kakao bi dohvatila 400.000 prodatih vozila do 2022. Nova Alfa 8C će imati kaorseriju od karbona, 600 KS i ubrzanje do 100 ispod tri sekunde. Novi GTV će takođe imati 600 KS i biti četvorosed sa pogonom na svim točkovima. U SUV segmentu , jedan model će biti ispod a jedan iznad Stelvia.
Maserati će dodati jedan kompaktni SUV, manji od Levantea, kao i novi model Alfieri kupe/kabrio konkurent Porscheu 911. Ovaj model je već predstavljen 2014. ali je njegov razvoj kasnio. U čisto električnoj verziji biće sposoban da dođe do 300 km/h. Imaće tri pogonske opcije, a najsnažnija će do 100 km/h stizati za 2 sec. Najavljeni SUV bi trebao biti najlakši u klasi sa 50:50 raspodelom težine, i najbolji odnos mase i snage u klasi.

Jeep Renegade, foto: FCA

Pred Jeep su stavljeni najambiciozniji planovi. Imaće čak devet novih modela i ući će u tri segmenta u kojima do sada nije bio, uključujući i veliki SUV. Ući će čak i u A segment, a za američko tržište dobiti i sedmosed verziju Grand Cherokeea.
Ram treba da poveća prodaju do 2022. za čitavih 30%, kako bi postao marka broj dva u Americi. Offroad pick up Ram TRX će ući u proizvodnju i konkurisati popularnom Ford F-150 Raptor. Sledeće godine biće predstavljen nova Heavy Duty verzija sa značajnim tehnološkim unapređenjima. Ova marka će, pogotovo u Americi, proči i kroz cenovne korekcije, obzirom da značajno zaostaje za glavnim konkurentima.
Tokom izlaganja, Marchionne je saopštio da će fokus marke Fiat ostati na malim vozilima, njihovoj elektrifikaciji i novim modelima F500 i Panda, a marka Chrysler, za sada, neće biti ugašena. Takođe, iako mnogi insistiraju na odvajanju i prodaji marki Alfa Romeo i Maserati, Marchionne je saopštio da od toga nema ništa, mada investitori koji stoje u redu za investiranje u ove marke smatraju da samo pitanje dana kada će biti odvojeni iz cele FCA grupacije i ponuđene na prodaju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pogledajte “Mimo vidljivog” Alfa Romeo F1 tima

Dugo očekivana prva epizoda nove dokumentarne serije Alfa Romeo F1 tima Orlen „Mimo vidljivog“ ...

Continental razvio 3D digitalnu instrument tablu

Continental je razvio novu generaciju 3D digitalne instrument table koja će stići u serijskim ...

Potres u globalnoj industriji električnih vozila raste

Potres u globalnoj industriji električnih vozila raste a moraće se još mnogo i dugo ...

Jaguar Classic divizija dostojno obeležava jubilej E-Typea

Jaguar Classic divizija će dostojanstveno obeležiti 60. rođendan legendarnog E-Typea parom na fabrički nivo ...

Netflix snima film sa Formulom 1 u osnovi

Netflix je dao zeleno svetlo za snimanje akcionog filma koji u svojoj osnovi ima ...

Hyundai predstavio Ioniq 5 sa 800 voltnom tehnologijom

Hyundai je i zvanično lansirao svoju električnu marku predstavljanjem modela Ioniq 5, električnog crossovera ...