fbpx

Taycan – tako se zove prvi električni Porsche

Dok je obustavljena prodaja brojnih modela zbog izduvnih gasova, Porsche radi dalje. Saopšteno je ime prvog električnog Porschea – Taycan

Šta god Taycan značilo, biće ime prvog električnog Porschea, do sada nazivanog Mission E. U prodaju će krenuti naredne godine, a sve što je do sada poznato i objavljeno većim delom su nagađanja i spekulacije. Ako ništa drugo, objašnjeno je ime električnog sportiste. Taycan je naziv za mladog i razigranog konja, koji se osim u grbu grada Štutgarta nalazi i na bedžu Porschea.
Dakle, skoro dolazeći “razigrani mladi konj” i dalje deluje kao “razvučeni” 911 sa četvoro vrata, u koji će biti ubačeno četvora sedišta i gomila najnovije tehnologije. Ono što je takođe sigurno, ima pogon na svim točkovima, a u najsnažnijoj verziji imaće preko 600 KS, što će mu biti dovoljno za sprint do 100 km/h za nekih 3.5 sekundi. Paket baterija obezbediće mu autonomiju od oko 500 kilometara. Očekuje se da osnovna verzija Taycana ima oko 400 KS, i da će mu cena biti oko 70.000 evra. Fabrika je ambiciozna sa ovim modelom.

Već je napravljen poseban pogon u kojem će se proizvoditi, a kapacitet proizvodnje je 20.000 godišnje, uz mogućnost povećavanja kapaciteta. Procena fabrike je da će do 2025. četvrtina globalne prodaje automobila biti sa čistim električnim pogonom. Iz Porschea su se mogu čuti razmišljanja da bi Taycan mogao imati kabriolet verziju, pa čak i neku verziju shooting brake karavana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kinezi kupuju kompletan Aston Martin sa F1 timom?

Krajem prošle nedelje pojavila se šokantna vest da kineski BYD Auto Company kupuje kompletan ...

Enterijer Audija Q6 e-tron je otkriven

Enterijer Audija Q6 e-tron je otkriven, dosta pre nego što će biti otkriven eksterijer ...

Citroen Ami One – bez vozačke dozvole do mobilnosti

Citroen je pojam mobilnosti spustio na osnovu i predstavio vozilo za dostupnu mobilnost, čak ...

Nissan stiže sa dva EV SUV-a?

Da li Nissan stiže u Evropu sa dva električna SUV-a, koji su najavljeni konceptima ...

U Teksasu kao na rodeu u Formuli 1

Vozači Formule 1 se na stazi u Teksasu osećaju kao na rodeu, i to ...

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...