fbpx

Formula 1 – McLaren ostaje sa Mercedesom

Formula 1 – McLaren ostaje sa Mercedesom kao dobavljačem motora do 2030. što znači i u novoj eri

McLaren Formula 1 Team / Foto: McLaren Racing Media Center

Formula 1 – McLaren ostaje sa Mercedesom kao dobavljačem motora do 2030. godine, što znači i u novoj eri koja će početi 2026. godine. Tim McLaren F1 odlučio je da ne menja dobavljača motora, iako je bilo dosta odmeravanja i razmišljanja. Od 2026. godine pogon bolida Formule 1 stizaće od Red Bull Ford Powertrains, Honde koja će dati fabričku podršku Aston Martinu, novopridošlice Audija koji će uz Sauber činiti fabrički tim i Renaulta. Ipak, i pored opcija, McLaren je odlučio da ostane uz tradicionalnog dobavljača uz kojeg je u svojoj istoriji mnogo toga postigao.
U hibridnoj turbo eri koja je započela 2014. i traje još uvek, Mercedes-AMG pogonske grupe smatrane su ponajboljima i ostvarile su najveći procenata pobeda. Od 203 starta na trkama Formule 1, bolidi sa Mercedes-AMG motorima osvojili su 114 pobeda. Međutim, novga era pogona u Formuli 1 neumoljivo se bliži. Od prve trke sezone 2026. koristiće gorivo dobijeno iz održivih izvora, 50% snage ostvarivaće motori sa unutrašnjim sagorevanjem, a 50% elektro pogon.
Šef Formula 1 tima McLaren Andrea Stella kaže da je stabilnost i kontinuitet jedan od glavnih razloga zbog kojih je tim odlučio da produži ugovor sa mercedes HPP i dodaje da je impersioniran onim što je video da se priprema za 2026. i nova pravila. Na kraju, izgleda da je Mercedes HPP timu McLaren dao i razumnu finansijsku osnovu.

McLaren Formula 1 Team / Foto: McLaren Racing Media Center

Potpisivanjem ugovora sa Mercedes HPP, F1 tim McLaren ima na raspolaganju dve sezone da usahlasi i harmonizuje svoj bolid sa pogonskim grupama koje će koristiti. Pored toga, ukoliko uspe da se vrati na staze pobednika, tim McLaern će biti atraktivan i svom dobavljaču motora za nove dogovore, ali isto tako i dovoljno vremena da razmišlja o opcijama nakon 2030. i novim dobavljačima motora, koji će imati vremena i prilike da se pokažu i dokažu.
Za razliku od nekadašnjeg šefa tima McLaren Rona Dennisa, Stella smatra da biti kupac motora nije hendikep i da se može pobeđivati ako tim svoj deo posla dobro radi. „Činjenica da kupujemo pogonske grupe nije limiotirajući faktor, ovako možemo još više da se posvetimo karoseriji i svim sistemima na bolidu“, kaže Stella.

McLaren Formula 1 Team / Foto: McLaren Racing Media Center

I Mercedes HPP je zadovoljan produženjem saradnje sa timom McLaren i kaže da uz dobar tim proces učenja i prikupljanja podatak ide brže, što će biti krucijalno na početku nove ere od 2026. godine. A Mercedes je rad na pogonskim jedinicama za 2026. počeo polovinom prošle,m 2022. godine.
Za sada se ne zna kome će još Mercedes HPP isporučivati svoje pogonske jedinice. Kao što je poznato, Aston Martin prelazi na fabričku podršku Honde, što znači da će sam morati da razvija kompletno zadnje oslanjanje i menjač. Williams, treći tim koji koristi Mercedes HPP pogonske jedinice još uvek nije potpisao ugovor o produžetku saradnje, pa nije isključeno da će potražiti novog saradnika. Među potencijalnim kupcima nalazi se i tim Haas, koji je do sada, od 2016. godine, tradicionalno svoj pogon, zajedno sa aero tunelom i svim dozvoljenim delovima i sklopovima kupovao od Ferrarija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Astra sa Intelli-Lux LED Pixel Svetlima

Kada se sledećeg vikenda satovi vrate na zimsko računanje vremena, odjednom će se smračiti ...

Peugeot 208 i E-208 su osveženi i spremni za salone

Peugeot 208 i E-208 su osveženi i spremni za salone sa osveženim likom i ...

“M3” ali Jaguar…

Obzirom da je u poslednjih nekoliko tranfera dosta ključnih šefova i inženjera iz BMW-a ...

Pet najboljih reli Porschea po Walteru Röhrlu

Porsche nije marka koja se baš direktno vezuje za reli, ali legendarni Walter Röhrl ...

Audi e-tron Vision Gran Turismo – od fikcije do stvarnosti

Audi e-tron Vision Gran Turismo je svoj život počeo kao fikcija u PlayStation igrici, a nastaviće ...

Za zabavu na snegu i ledu: Opel Insignia Country Tourer

Opel Insignia Country Tourer sa visokotehnološkim pogonom na sve točkove Ljudima koji žele da ...