fbpx

Toyoti pobeda na LeManu, konačno i ubedljivo

Toyota je konačno došla do toliko željene titule na 24 časa LeMana, i to dvostrukom pobedom

Foto: Toyota

Toyota ima pobedu na 24 časa LeMana. Konačno i zasluženo. Zasluženo ne samo trkom koja se danas završila, nego silnim ulaganjima, trudom i naporima koje su uložili da bi se popeli na navišu stepenicu pobedničkog postolja. A ako je prema zaslugama i brzini, trebala je odavno da ima pobedu, ail, kao se se japanskoj marki jednostavno nije dalo iz ko zna kojeg razloga, čak ni onda kada je nastupala sa tri automobila. Ove godine bilo je dovoljno samo dva, za dva najviša stepenika podijuma. Posada Fernando Alonso, Kazuki Nakajima i Sebastien Buemi bez većih grešaka, osim Buemjeve 60 sec kazne za prebrzu vožnju u pit lineu, je odvezla svih 24 časa jurnjave stazom de la Sarthe, isto kao što je i tim svoj posao uradio pobednički. Ovaj put nije bilo bizarnih grešaka i kvarova. Druga posada #7 iako u startu osuđena da će biti, najverovatnije, druga, svoju ulogu odigrala je do kraja. Pobeda tima Toyota mogla bi se omalovažiti činjenicom da je jedina ostala kao fabrički tim, i da su se najveći konkurenti povukli. Međutim, odvesti LeMans u trkačkom tempu dovoljno je velik izazov već sam za sebe, a obzirom na rekord kruga, Toyota je pokazala i da je u odnosu na prošlu godinu radila i unapredila svoj prototip. Pored dva odlična, bivša F1, vozača Nakajime i Buemja, u tim je doveden i Alonso, aktuelna F1 zvezda, koji je svoju brzinu i veštinu demonstrirao tokom noć, nadoknađujući Buemijevu kaznu. Kako bilo, nakon mnogo pokušaja, uloženih možda čak i milijardi evra, Toyota, pored WEC titule ima i najvažniju titulu – 24 časa LeMana, a obzirom da će se tekuća sezona završti narednim LeManom 2019. ima veliku šansu da osvoji i šampionat i sledeći LeMan.

Foto: G-Drive Racing

LMP2 Bez velike borbe
Iako smo nakon prošlogodišnje brzine u forme LMP2 klase očekivali veliku i zanimljivu borbu, posada #26 Jean-Eric Vergne, Andrea Pizzitola i Romain Rusinov je brzinom i pouzdanošću pokvarila neizvesnost, vodila od početka do kraja i zasluženo pobedila. I to po prvi put za celu posadu.

Foto: Porsche

GTE Pro-Porsche ubedljiv
GTE Pro klasa po običaju je opravdala svoje postojanje. U stilu GT sprint trke, ali koja traje 24 časa, najveća i najoštrija borba vodila se u ovoj klasi. Uz povratak fabričkih timova Porsche, i BMW, novi Aston Martin, tradicionalno snažne timove Ford i Corvette, zabava je bila garantovana. Mada, pokazalo se da je Porsche ipak bio najspremniji za ovu trku, a BMW sa novim M8, najmanje spreman. Pobedu je odnela posada #92 Kevin Estre, Michael Christensen i Laurens Vanthoor, u pink prasetu kako je nazvan njihov ružičasti Porsche 911 RSR

Foto: Porsche

Iz “Urgentnog centra” do podijum LeMana
U GTE Am klasi do pobede je stigao tim pravo z “Urgentnog centra”. Naravno, govorimo samo o TV seriji po kojoj je vlasnik tima Dempsey-Proton Porsche, glumac Patrick Dempsey postao poznat u celom svetu. Nagradu za svoju veliku pasiju auto-trke dobio je danas, zasluženom pobedom njegove posade #77 Julien Andlauer, Christian Ried i Matt Campbell.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Marchionne – “uprskali” smo Levante u startu

Prvi čovek FCA izjavio je da je lansiranje Levantea od samog starta “uprskano” i ...

Peugeot učesnik manifestacije „EKOMOBILNOST“

PEUGEOT manifestaciji “ekomobilnost” predstavLJA dva svoja elektrifikovana modela, e-208 i 3008 Hybrid Ekomobilnost u ...

Kako prepoznati Taxi polovnjak?

Kako znati da li je automobil korišćen kao taksi vozilo – ove marke i ...

Svetska premijera koncepta Cupra UrbanRebel Concepta

Španska marka Cupra, pod okriljem nemačkog giganta Volkswagen Grupe na IAA u Minhenu otkriva ...

Continental razvija pneumatike za EV i hibride

Prema JATO Dynamics, tokom oktobra 2020. godine u Evropskoj uniji hibridi i električni automobili ...

Alfa Romeo slavi svoju 112. godišnjicu širom sveta

Za Alfiste, 24. jun je poseban datum – tada se obeležava osnivanje Anonima Lombarda ...