fbpx

Porsche Road Tour Kopaonik 2023.

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. godine – bili smo na događaju za koji se (uvek) traži mesto više

Porsche Road Tour Kopaonik

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. godine – bili smo na događaju za koji se (uvek) traži mesto više. Zapravo, otputovati od Beograda do Kopaonika već samo po sebi, uz dobro društvo, može biti zanimljivo. A ako se to putovanje praktično svim aktuelnim modelima koje marka Porsche proizvodi, onda je to već nešto… Iz jednačine sebično može da se izbaci društvo, i da ostanete nasamo sa Porscheom… bilo kojim.

Porsche Road Tour Kopaonik

Kada vas na parkingu, pred polazak put dočeka špalir vozila od 718 Boxstera i Kaymana, preko nekoliko verzija 911 Carrera uključujući legendarni 911 Targa, a zaključno sa njegovim veličanstvom 911 Turbo S, a za elegantni deo se pobrinu Panamera i Taycan, a na sve to dođe zvezda trenutka, upravo predstavljeni novi Cayenne, samo možete da pomislite da ste odabrali pravu profesiju i zaslužili poziv na ovakvo putovanje. Činjenica je da profesija automobilskog novinara nakon stotina pa i hiljada testiranih automobila ume da ubije svaku emociju prema četvorotočkašima. Srećom, tu su i trenuci kada se sve te emocije i uzbuđenje vrate uz malu pomoć prijatelja.

Porsche Road Tour Kopaonik

Pre godinu dana, kada smo se opraštali sa Porsche Road Tour 2022. događaja održanog u Crnoj Gori, rekli smo da jedva čekamo sledeći događaj, koji je na našu sreću, a i uz ispunjeno obećanje od strane rukovodstva uvoznika, došao brzo, ili nam barem deluje da je godina brzo prošla.

Porsche Road Tour Kopaonik

Ove godine, naš domaćin Porsche Srbija je pripremio rutu do Kopaonika, ali ne najkraćim, najbržim i najmanje zanimljivim putem koji podrazumeva što više autoputa. Naprotiv, ruta nas je vodila sa što manje autoputa, tek toliko da Porschei na raspolaganju pokažu malo malo vatre, mada ni blizu onoga što stvarno mogu na ravnom i širokom putu.

Porsche Road Tour Kopaonik

Uvek, ali uvek, Porsche je zabavnije voziti van autoputa, što vijugavijim regionalnim ili brdskim putem sa što boljim asfaltom. Modeli Porsche nisu samo vladari ubrzanja i maksimalne brzine nego i kraljevi kočenja i preciznosti vođenja u krivinama. A Porsche nema niti jedan jedini model ili njegovu verziju koja se sme potceniti.

Porsche Road Tour Kopaonik

Porsche 718 Cayman T sa bokserom od samo dve litre? Da li deluje kao „kobajgi“ Porsche? Deluje, ali samo neupućenima. Kada se na relativno mali četvorocilindarski bokser doda turbo kompresor, „mali“ bokser dobija 300 KS i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pri tom, najmanji Porsche ispred zadnje osovine dobija vrlo kompaktan i lagan agregat. Rezultat je vatren, treba samo probati i uveriti se.

Porsche Road Tour Kopaonik

Njegovo veličanstvo Porsche 911 slavi 50. rođendan sledeće, 2024. godine. Želimo da mu poželimo da poživi još toliko godina, zato što je to model za ljubitelje vožnje u svakoj od svojih brojnih verzija i motorizacija. Već sa svojim osnovnim 3.0 bokserom od 385 KS je model za puni respekt.

Porsche Road Tour Kopaonik

Porsche 911 Targa je omaž istoriji i zaštićenog imena. U aktuelnom 992 izdanju je pravo remekdelo inženjera iz Štutgarta, koji su uspeli da naprave potpuno funkcionalan elektropomični krov, što možda samo deluje jednostavno, ali to nije ni slučajno. Time 911 Targa postaje potpuno zatvoren kupe ili prepoznatljiv Targa otvoreni model koji se sa spuštenim krovom može voziti i u rane prolećne pa i kasne jesenje dane.

Porsche Road Tour Kopaonik

Jedno od odredišta sa zaustavljanjem Porsche Road Toura 2023. u Srbiji bio je manastir Studenica, na 39 kilometara od Kraljeva. Srpska pravoslavna svetinja koja datira sa samog kraja XII veka, podignuta od strane Stefana Nemanjića. Manastir Studenica jedan je od najvećih i najbogatijih srpskih pravoslavnih manastira, čiju fascinantnu istoriju vredi čuti i zapamtiti.

Porsche Road Tour Kopaonik

Za Porsche 911 Carrera Turbo S uvek ćemo reći Njegovo Veličanstvo. Sa svojih 640 KS više čak i nije najnažniji Porsche, ali je bio i ostaće „The Porsche“! Samo treba doći do prilike da se proba, ako već ne i kupi.

Porsche Road Tour Kopaonik

Porsche Panamera je model o kojem se iznova i iznova govori, a ti nije slučajno. Prepoznatljiva vrhunska vozna dinamika Porschea u luksuznoj i udobnoj krstarici dugoj pet metara deluje kao nespojiva kombinacija, ali je moguća. U bilo kojoj od brojnih pogonskih verzija uključujući i moćnu Panameru Turbo S E-Hybrid Sport Turismo sa 700 KS, ekskluzivnost i užitak u vožnji su zagarantovani.

Porsche Road Tour Kopaonik

Taycan je električni prvenac Porschea i neće još dugo biti jedini potpuno električni Porsche. Da će nekima zafaliti grlati zvuk motora, to je sasvim sigurno. Međutim, sigurno je da u Taycanu neće zafaliti snage i performasi. Fascinantan je ovo model, koji u potpunoj tišini, sa lakoćom na ubrzanjima prati 911 Carreru Turbo S. Samo je pitanje da li ste premni da se uhvatite u koštac sa specifičnostima korišćenja električnog automobila.

Porsche Road Tour Kopaonik

Za model Cayenne kažu da je spasao Porsche od propasti. Istorija automobilizam i autoindustrije prepuna je priča o usponima i padovima, pa je i Porsche u svojoj 75 godina dugoj istoriji imao svojih uspona i padova. Danas je čvrsto na vrhu, a Cayenne je ubedljivo najprodavaniji model marke Porsche. Upravo je, kao model za 2024. godinu prošao kroz proces osvežavanja. Dobio je potpuno novi enterijer, novu instrumentaciju, a i novine u pogonskoj ponudi. Definitivno, na Porsche Road Touru 2023. bio je zvezda kao trenutno najnoviji model marke iz Štutgarta. Za sada, podsetio nas je da je vrhunski SUV, a moramo da dodamo i da sa nestrpljenjem očekujemo test ovog modela.

Porsche Road Tour Kopaonik

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. je prošao, a uz rizik da se ponavljamo, opet se opraštamo sa konstatcijom da jedva čekamo sledeći i da se nadamo da ćemo poziv zaslužiti, a sa zadovoljstvom ćemo ga prihvatiti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac C_Two dobio zvanično ime i konačnu formu

Iako sa popriličnim zakašnjenjem, Rimac je predstavio konačnu serijsku verziju svog C_Two, koji je ...

Nissan Qashqai – lider u C-SUV segmentu u Srbiji

Iako se sa nestrpljenjem očekuje novi model, Nissan Qashqai je u Srbiji i dalje ...

Bivši šef za pogonske jedinice iz Tesle prešao u Apple

Američni tech gigant, Apple, doveo je još jednog visokog zvaničnika iz Tesle, ovog puta ...

Na sud zbog menjača za Ferrari 250GTO

Vlasnik Ferrarija 250 GTO, kojeg je plato 44 miliona dolara, nalazi se na sudu ...

Toyota Highlander – osvežen izgled i pametna tehnologija

Model Highlander, Toyotin najveći hibridni električni SUV, za modelsku godinu 2023. dobija unapređenja Model ...

Mercedes EQA – konkurent Tesli Model 3

Mercedes je objavio video koncept verzije EQA, modela koji bi trebao konkurisati Tesli Model ...