fbpx

Toyota GR Super Sport sa 1000 KS ide u proizvodnju

Toyota ulazi u segment hiper-automobila. Potvrđeno je da GR Super Sport ulazi u proizvodnju

Foto: Toyota

Toyota zna kako, ima čime, a i od čega da napravi hiper-sportski automobil, pa zašto to ne bi i uradila. Sasvim zgodno, mada malo i rizično, upravo je tokom trkačkog vikenda na LeManu japanski gigant saopštio da GR Super Sport ulazi u serijsku proizvodnju, tačnije, da je serijska verzija već u razvoju. Koncept GR Super Sport prikazan je u januaru na salonu u Tokiju, sa sada je i ozvaničen kao serijski model.
Toyota definitivno ima od čega da napravi najavljeni hibridni pogon koji će imati 1.000 KS. Sasvim očekivano, biće derivat pogona koji koristi trkački LMP1 TS050 Hybrid. To znači da će benzinski do pogonske grupe imati 2.4 litarski V6 tvin turbo benzinac, a imaće pomoć od dva elektro-motora koji će svoju snagu isporučivati na prednju, ali i zadnju osovinu. Trkačka verzija rekuperaciju energije i punjenje litijum jonske baterije obavlja preko dva motor-generator, smeštena u točkove. Gazoo Racing tvrdi da koncept ove pogonske grupe obezbeđuje i performanse i ekološku prihvatljivost. Praktično, Toyota ide istim putem koji je odabrao i Mercedes za svoj Project One, koji do svojih preko 1.000 KS stiže uz pomoć modifikovane pogonske jedinice iz Formule 1.
Toyotin ulazak u segment hiper-automobila uz GR Super Sport ima svoju osnovu i u budućim pravilima WEC serije, koja će LMP1 prototipove u najsnažnijoj klasi zameniti vozilima koja su više oslonjena na drumske automobile, pa buduće takmičare na LeManu možemo tražiti upravo u GR Super Sport, Aston Martin Valkyrie, pa možda i Meredesovom Project One.

Što se Toyote tiče, ovo nije prvi put da pokušava da uđe u segment uličnih trkača. Prvi pokušaj bio je 1998. GT-One Le Mans Prototipom, koji je, pored trkanja, imao plan i da se nađe u izvesnoj serijskoj proizvodnji, ali je napravljeno samo dva komada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Opel Grandland X uskoro u salonima

Nakon svetske premijere na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu, novi Opel Grandland X ...

Opel postaje profitabilan?

Direktor Opela je objavio plan koji će omogućiti Opelu da postane profitabilan, elektrifikovan i ...

Porsche u Formuli 1?

Zanimljiva informacija se pojavila u nemačkim medijima da je Porsche pokazao određeni interes za ...

Opel Experimental koncept najavljuje budućnost marke

Opel Experimental koncept najavljuje budućnost marke i pravac u kojem će stil dizajna marke ...

Audi RS6 Avant GT je pravo čudovište

Audi RS6 Avant GT je pravo čudovište sa svojih preko 620 KS koji ga ...

Nissan Re-Leaf koncept spreman za apokaliptične scenarije

Nissan je predstavio koncept verziju svog električnog Leafa dizajniranu da služi kao vozilo hitne ...