fbpx

Toyota GR Super Sport sa 1000 KS ide u proizvodnju

Toyota ulazi u segment hiper-automobila. Potvrđeno je da GR Super Sport ulazi u proizvodnju

Foto: Toyota

Toyota zna kako, ima čime, a i od čega da napravi hiper-sportski automobil, pa zašto to ne bi i uradila. Sasvim zgodno, mada malo i rizično, upravo je tokom trkačkog vikenda na LeManu japanski gigant saopštio da GR Super Sport ulazi u serijsku proizvodnju, tačnije, da je serijska verzija već u razvoju. Koncept GR Super Sport prikazan je u januaru na salonu u Tokiju, sa sada je i ozvaničen kao serijski model.
Toyota definitivno ima od čega da napravi najavljeni hibridni pogon koji će imati 1.000 KS. Sasvim očekivano, biće derivat pogona koji koristi trkački LMP1 TS050 Hybrid. To znači da će benzinski do pogonske grupe imati 2.4 litarski V6 tvin turbo benzinac, a imaće pomoć od dva elektro-motora koji će svoju snagu isporučivati na prednju, ali i zadnju osovinu. Trkačka verzija rekuperaciju energije i punjenje litijum jonske baterije obavlja preko dva motor-generator, smeštena u točkove. Gazoo Racing tvrdi da koncept ove pogonske grupe obezbeđuje i performanse i ekološku prihvatljivost. Praktično, Toyota ide istim putem koji je odabrao i Mercedes za svoj Project One, koji do svojih preko 1.000 KS stiže uz pomoć modifikovane pogonske jedinice iz Formule 1.
Toyotin ulazak u segment hiper-automobila uz GR Super Sport ima svoju osnovu i u budućim pravilima WEC serije, koja će LMP1 prototipove u najsnažnijoj klasi zameniti vozilima koja su više oslonjena na drumske automobile, pa buduće takmičare na LeManu možemo tražiti upravo u GR Super Sport, Aston Martin Valkyrie, pa možda i Meredesovom Project One.

Što se Toyote tiče, ovo nije prvi put da pokušava da uđe u segment uličnih trkača. Prvi pokušaj bio je 1998. GT-One Le Mans Prototipom, koji je, pored trkanja, imao plan i da se nađe u izvesnoj serijskoj proizvodnji, ali je napravljeno samo dva komada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu, personalno, organizaciono i po ...

Volkswagen Passat osvežen i osavremenjen

Volkswagen je osveženje Passata prvo predstavio kineskom tržištu, a sada je došlo vreme i ...

DeLorean pokazao tri koncepta budućnosti

DeLorean Alpha5 se dešava i pristiže, a kompanija predstavlja vizije još tri Alpha koncepata ...

Dakar Reli 2022 – taktika je pun gas

Treći dan Dakar relija pokazao je da je najbolja taktika pun gas – Sebastien ...

Formula 1 – Wolff protiv ulaska Andrettija

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff je protiv ulaska novog tima u Formulu ...

Šef Tesle Elon Musk testirao ID3 EV sa šefom Volkswagena

Šef Tesle Elon Musk bio je na posebnom sastanku sa šefom Volkswagena Herbertom Diessom ...