fbpx

Niki Lauda je bio na korak od smrti

Doktorski tim koji leči Laudu saopštio je detalje bolesti nekadašnjeg šampiona, i otkrio koliko je situacija bila opasna

Foto: Daimler

Da bi se sprečile spekulacije oko zdravstvenog stanja trostrukog šampiona sveta Formule 1 Nikija Laude, lekarski tim koji je sprovodio lečenje i izveo transplantaciju saopštio je kompletnu dijagnozu.
Kako je saopštio Marco Idzko, načelnik pulmologije bolnice u Beču koja sprovodi lečenje, Niki Lauda je bolovao od hemoralgičnog alveolitisa, upale plućnih alveola, uz koju se pojavilo i krvarenje u plućnom tkivu. Lauda je primio imunosupresivnu terapiju koja je privremeno značajno popravila situaciju. Međutim, akutna upala pluća sa ponovo pojavila i napala pluća Laude, što je dovelo do otkazivanja rada pluća, zbog čega je Lauda priključen na veštačka pluća. Ovo stanje, kako je objasnio Idzko, ima visok procent smrtnog ishoda. Nakon 10 dana, stanje se dodatno pogoršalo, i transplantacija pluća je ostala kao jedina mogućnost.
Prema informaciji lekarskog tima, nova pluća su se dobro uklopila u Laudin organizam, sa odličnom primarnom funkcijom, pacijent je ekstubiran u narednih 24 časa, i pacijent je počeo spontano da diše. Lauda je svestan, i oporavak trenutno teče u najboljem mogućem pravcu, a iz bolnice bi mogao izaći u naredne tri nedelje. Trenutno je na intenzivnoj terapiji, a prognoze za nastavak života su veoma dobre. Nakon ovakvih zahvata, procent preživljavanja pacijenta u prvoj godini je 90%, do je u narednih pet godina 75%. Ako se oporavak Laude nastavi u dobrom pravcu i bez komplikacija, nekadašnji šampion i neizvršni predsednik i suvlasnik F1 tima Mercedes AMG mogao bi se normalno vratiti svom uobičajenom poslu. Međutim, lekari su i dalje oprezni i dodaju da će samo vreme dati odgovor koliko je uspela terapija kroz koju je prošao Lauda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pininfarina hiper automobil stiže 2020.

Pod markom Pininfarina 2020. na tržište će stići električni hiper automobil Vlasnik dizajn studija ...

Mercedes-AMG SL63 S E Performance je najjači

Mercedes-AMG SL63 S E Performance je najjači, najbrži i najskuplji SL sa svojih 816 ...

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u Fisker

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u proizvođača električnih vozila Fiskerčime bi došao ...

Volvo meta napada hakera i sajber krađe

Volvo je bio na meti napada i krađe hakera i to najosetljivije odeljenje kompanije ...

Mercedes-Benz S680 Guard prebacio 4 tone

Mercedes-Benz je predstavio Guard verziju S680 koja je uz V12 motor i sve modifikacije ...

Ford GT – iz salona na aukciju, pa na sud

Kako zaraditi lep novac preko ekskluzivnog automobila? Proizvođači limitiranih serija ekskluzivninih automobila, obično imaju ...