fbpx

Niki Lauda je bio na korak od smrti

Doktorski tim koji leči Laudu saopštio je detalje bolesti nekadašnjeg šampiona, i otkrio koliko je situacija bila opasna

Foto: Daimler

Da bi se sprečile spekulacije oko zdravstvenog stanja trostrukog šampiona sveta Formule 1 Nikija Laude, lekarski tim koji je sprovodio lečenje i izveo transplantaciju saopštio je kompletnu dijagnozu.
Kako je saopštio Marco Idzko, načelnik pulmologije bolnice u Beču koja sprovodi lečenje, Niki Lauda je bolovao od hemoralgičnog alveolitisa, upale plućnih alveola, uz koju se pojavilo i krvarenje u plućnom tkivu. Lauda je primio imunosupresivnu terapiju koja je privremeno značajno popravila situaciju. Međutim, akutna upala pluća sa ponovo pojavila i napala pluća Laude, što je dovelo do otkazivanja rada pluća, zbog čega je Lauda priključen na veštačka pluća. Ovo stanje, kako je objasnio Idzko, ima visok procent smrtnog ishoda. Nakon 10 dana, stanje se dodatno pogoršalo, i transplantacija pluća je ostala kao jedina mogućnost.
Prema informaciji lekarskog tima, nova pluća su se dobro uklopila u Laudin organizam, sa odličnom primarnom funkcijom, pacijent je ekstubiran u narednih 24 časa, i pacijent je počeo spontano da diše. Lauda je svestan, i oporavak trenutno teče u najboljem mogućem pravcu, a iz bolnice bi mogao izaći u naredne tri nedelje. Trenutno je na intenzivnoj terapiji, a prognoze za nastavak života su veoma dobre. Nakon ovakvih zahvata, procent preživljavanja pacijenta u prvoj godini je 90%, do je u narednih pet godina 75%. Ako se oporavak Laude nastavi u dobrom pravcu i bez komplikacija, nekadašnji šampion i neizvršni predsednik i suvlasnik F1 tima Mercedes AMG mogao bi se normalno vratiti svom uobičajenom poslu. Međutim, lekari su i dalje oprezni i dodaju da će samo vreme dati odgovor koliko je uspela terapija kroz koju je prošao Lauda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Opel Grandland X značajno osvežen i unapređen

Opel Grandland je osvežen, ali i tehnološki unapređen uključujući i ‘Night Vision’ sistem Nakon ...

Šta voze krunisane i izabrane glave

Uvek pod budnim okom miliona ljudi širom sveta. Kamere prate svaki njihov korak. Svi ...

Predstavljena Porsche Panamera 4S E-Hybrid

Predstavljena Porsche Panamera 4S E-Hybrid čime je proširena porodica treće generacije sportske limuzine Predstavljena ...

Elektrifikacija mobilnosti postaje hoćemo nećemo

Elektrifikacija mobilnosti postaje hoćemo nećemo igra između odluka političara, lobista i autoindustrije, a ceh ...

Porsche u Formuli 1?

Zanimljiva informacija se pojavila u nemačkim medijima da je Porsche pokazao određeni interes za ...

Ferrari 499P Modifcata – sa Lemana na track day

Ferrari 499P Modifcata – sa Lemana na track day i vrhunsko uživanje ali uz ...