Site icon

Novi Kia ProCeed je atraktivan, prostran i svestran turer

Novi Kia ProCeed, kombnuje atraktivan dizajn s prostranošću i svestranošću turera u 5-vratnoj varijanti karoserije shooting brake

Novi ProCeed, koji nosi ime 3-vratnog kupea pro_cee’d 2. generacije, dizajniran je, razvijen i konstruisan u Evropi. Radi se o proizvodu Kijinih dizajnerskih, tehničkih i R&D odeljenja u Frankfurtu, a proizvoditi će ga u fabrici u Slovačkoj. Tamo će ga proizvoditi pored Ceeda i Ceeda Sportswagon, koje su nedavno predstavili i uskoro ih očekujemo u prodaji.
Kia ProCeed kao kombinacija odvažnog dizajna i tehnologije predstavlja najsportskijeg člana porodice Ceed, a biće raspoloživ samo u varijantama GT Line i GT.
Novi Kia ProCeed pobuđuje sportski duh druge generacije 3-vratnog pro_cee’da. ProCeed, dizajnerski stvoren kao shooting brake, predstavlja alternativu tradicionalnim 3-vratnim varijantama, a svoje impozantne dimenzije spaja s kompaktnim izgledom koji najavljuje njegovu živahnost. ProCeed s kupeovskim poreklom je niži i duži od 5-vratnog hečbeka Ceed i karavanske varijante Sportswagon. Novajlija svoj atraktivan izgled uspešno kombinuje sa svestranošću, čime donosi jedinstvenu nazad pomaknutu siluetu kakvu još nismo videli u razredu porodičnih vozila.
ProCeed je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru Frankfurtu, pod vodstvom Gregorija Gijoma , vođe Kijinog evropskog dizajna, i Petera Šrejera (Schreyer), predsednika korporacije i glavnog dizajnera u Kiji.
ProCeed će biti raspoloživ u varijantama GT Line i GT, što je bio dovoljan povod za Kijino dizajnersko odeljenje da kreira samopouzdan i sportski dizajn za “halo” varijantu porodice Ceed. Sa 5-vratnim Ceedom deli identičan izgled prednjeg dela, dok su zbog niže visine i nazad pomaknutog oblika njegov izgled i proporcije drugačiji. Sve ostalo je novo, jer ProCeed ima svoj stil i karakter. odudarajući element kupeovskog oblika, u odnosu na to je horizontalniji i postavljen je pod uglom 64,2° (gledajući vertikalno).
S ukupnom dužinom od 4.605 mm ProCeed je 5 mm duži od karavanskog Sportswagena, s dužim prednjim prepustom (885 mm). Visinom od 1.422 mm je njegova krovna linija za 43 mm niža u odnosu na karavan, dok je udaljenost od poda snižena za 5 mm (135 mm). Sve tri varijante Ceeda imaju istu platformu K2, koja sa 2650 mm ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnika.
Ono po čemu se ProCeed razlikuje od ostala dva modela Ceed je zadnji kraj koji je uzet od koncepta Proceed iz 2017. godine.
U unutrašnjosti ProCeed nudi istu kabinu kao i ostali članovi porodice Ceed. Karakterišu je materijali visokog kvaliteta mekani na dodir, metalni umeci i horizontalan izgled armaturne table.
Kijin infotainment sistem sa 7-inčnim ‘plutajućim’ ekranom na dodir nalazi se na sredini armaturne ploče, s komandama za upravljanje s audio i klima uređajem, koji su postavljeni ispod toga. Sama armaturna ploča je blago okrenuta prema vozaču za lakšu upotrebu u vožnji.
ProCeed GT Line je raspoloživ s tri motora. Benzinsku ponudu predstavljaju Kijin popularni 1,0-litarski T-GDi motor snage 120 KS s obrtnim momentom od 172 Nm i Kijin novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi agregat, koji proizvodi 140 KS i najsnažniji je motor u GT Line ponudi. Turbo punjač omogućava obrtni moment od 242 Nm, raspoloživ u rasponu od 1.500 do 3.200 obrtaja u minutu, zbog čega se vrlo dobro snalazi u različitim uslovima vožnje.  Sa 136 KS je novi 1,6-litarski motor Smartstream raspoloživ sa 6-stepenim ručnim ili 7-stepenim automatskim menjačem s dvostrukim kvačilom. U kombinaciji s ručnim menjačem njegov obrtni moment iznosi 280 Nm odn. 320 Nm u slučaju da se kupac odluči za 7-stepeni automatik s dvostrukim kvačilom.
Najsnažniji ProCeed GT pokreće 1,6-litarski T-GDi motor, identičan onom iz novog Ceeda GT. Sa 204 konjske snage i obrtnim momentom od 265 Nm to je najsnažniji motor u ponudi ovog modela. ProCeed GT i Ceed GT su po prvi put dobili i Kijin 7-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom.
ProCeed će premjerno biti predstavljen na salonu u Parizu, a u salone stiže početkom 2019.

Next: Čovek “zarobljen” u Cadillacu parkiranom u garaži 13 sati?!