Mercedes-AMG šalje V12 u penziju zarad manjeg V8

U vreme kada proizvođači “downsize”-uju sa osam i šest cilindara na samo četiri, nije čudno što mnogi razmišljaju o budućnost svojih V12 motora

Foto: Daimler

U vremenu kada proizvođači “downsize”-uju sa osam i šest cilindara, a neki čak i sa četiri, nije čudno da mnogi razmišljaju o opravdanosti V12 motora. Kako australijski GoAuto prenosi, Mercedes-AMG se sprema da penzioniše svoj V12 zarad manjih motora. Poznati brend iz Affalterbacha je nedavno izbacio V12 motor iz AMG G Klase, kada je lansirana druga generacija SUV-a. Šef Mercedes-AMG-a, Tobias Moers, je za GoAuto rekao da će upotreba 6.0 litarskog V12 prestati sa aktuelnom generacijom S65. “Dakle, mi ćemo izbaciti S65 iz našeg portfolija”, rekao je Tobias.

Foto: Daimler

Mercedes-AMG S65 pokreće biturbo V12 sa 621 KS i 1,000 Nm obrtnog momenta, što nije drastično više od 603 KS i 900 Nm koje proizvodi 4.0 litarski V8 iz S63. “Još uvek ima potražnje za V12, ali ako želite da V12 napreduje u budućnosti, investicije će biti previsoke, iz moje perspoktive,” Moers je rekao za Automotive News. Međutim, iako V12 možda nema smisla za AMG, očekuje se da će Maybach nastaviti da koristi ove motore. AMG nema planove da ugasi 4.0 litarski V8 koji se nalazi u više AMG modela, sa različitim snagama. “V8 je prilično efikasan motor,” naveo je Moers za GoAuto. “U kombinaciji sa elektrifikovanim pogonom, mogao bi imati duži životni vek nego što to ljudi misle.” Mercedes-AMG već planira GT sa četvora vrata koji će koristiti 4.0 litarski V8 i plug in hibridnu tehnologiju. Takva postavka bi mogla ukupno proizvoditi oko 800 KS. Moers je takođe otkrio da će AMG kad-tad proizvoditi potpuno električne modele. “Inače neće više biti AMG-a”, dodao je on.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Volkswagen Touareg stiže 23. marta

Volkswagen će 23. marta predstaviti novi Touareg i to u Pekingu, na istom mestu ...

Nova Mercedes Benz C-Klasa predstavljena u Beogradu

Kompanija Star Import organizovala je regionalnu prezentaciju nove generacije C-Klase za predstavnike medija i ...

Hennessey Venom F5 će imati preko 1,600 KS

Skoro godinu dana nakon što nam je pokazao svoj Venom F5 hiper automobil, Hennessey ...

Alonso u Indy 500, čudo ili zdrava poslovna logika?

Fernando Alonso će se 28. maja takmičiti na legendanoj trci Indy 500. Vest je ...

Od jeseni u Srbiji – nova Honda CR-V

Nova Honda CR-V od jeseni kod nas sa više prostora, komfora, funkcionalnosti i tehnologije ...

Mercedes razmatra X-klasu sa V8 motorom, ali…

Najsnažniju Mercedes Benz X-klasu koju trenutno možete kupiti pokreće V6 dizel sa 255 KS, ...