fbpx

Maserati MC20 Cielo – najskuplje iz Stellantisa

Maserati MC20 Cielo je novi roadster, biće najskuplji model iz Stellantisa koji košta mnogo više od MC 20

Prošlo je već skoro dve godine od kada je Maserati nakon čitave večnosti predstavio svoj novo model MC20. Već tada je najavljeno da će biti još varijacija supersportiste, a tek sada se ta najava materijalizovala u modelu Maserati MC20 Cielo.
Novi roadster iz Maseratija pokreće identičan Nettuno 3.0 V6, koji kao u i MC20 kupeu ima velikih 621 KS i 730 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uz osmostepeni menjač sa dvostrukom spojnicom, Maserati MC20 Cielo može da se zaleti do preko 320 km/h.
Od samog početka razvoja svog novog supersportiste Maserati je rado na čak tri karoserije. Jena je namenjenja kupe, druga roadsteru, dok će treća udomiti neizbežnu električnu verziju. Samonoseća karoserija u svakom slučaju je izrađena od ugljeničnih kompozita, ali se konstruktivno i po pitanju polaganja slojeva karbonskih vlakana razlikuje. Zbog toga je fabrika mogla da karoseriju kupea fokusira na malu masu i performanse, dok ja karoserija roadstera išla u pravcu maksimalne torzione krutosti, koja je kompromitovana odsustvom krova. Ipak, rezultat postignut sa Maserati MC20 Cielo je fascinantan – ima veću masu od kupea za samo 65 kilograma.
Novi model koji će biti najskuplji koji će stizati iz Stellantisa ima tvrdi sklopivi krov za čije podizanje ili spuštanje treba 12 sekundi. Krov na sebi ima veliki stakleni panel sa hromatskim staklom koje zahvaljujući tehnologiji polimerizovanih tečnih kristala (PLCD), u trenu od potpuno providnog postaje neprovidan.
Iako se na prvi pogled Maserati MC20 Cielo ne razlikuje previše od kupea, dosta toga jeste drugačije, pogotovo u zadnjem delu, koji je u sebe morao da primi tvrdi krov kada je spušten. Uvodnici vazduha za motor su morali biti premešteni, mada je model uspeo da zadrži vrata koja se otvaraju nagore. Uz MC20 Cielo Maserat je predstavio i novi dizajn naplataka, a među opcijama biće i točkovi od karbonskih kompozita, koji u ukupnoj masi vozila štede oko 30 kilograma.
Cena za Maserati MC20 Cielo u Nemačkoj biće oko 260.000 evra, što znači da je od kupea skuplji čak 30.000 evra, a početak prodaje očekuje se u prvom kvartalu 2023. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes predugačak za Monte Carlo

F1 tim Mercedes je saopštio rezultate analiza zbog kojih je pre svega Lewis Hamilton ...

Chevrolet slavi 50 godina trkačkog modela COPO Camaro

Chevroletov heroj na „drag” stazi, COPO Camaro, puni 50 godina sledeće godine, pa je ...

Novi Land Rover Defender postaje stvarnost

Land Rover radi zimske testove novim Defenderom Na snimcima koji stižu sa polarnog kruga ...

Predstavljen Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz je u Las Vegasu predstavio novi CLA, i potvrdio da ne odustaje od ...

Rimac C_Two u aero tunelu

U projektovanju vozila kompjuteri mnogo pomažu, ali nisu svemoćni. Ništa ne može da zameni ...

Audi predstavio novi A1 Sportback

Audijev najmanji automobil je veći nego ikada, izgleda ljuto, i ima detalj koji odaje ...