fbpx

Da li su auto saloni na veštačkim plućima?

Da velikim auto salonima pada popularnost kod proizvođača znamo odavno. Ford je potvrdio odsustvo sa salona u Ženevi

Foto: Ford Motor Company

Veliki auto saloni, kao mastodonti koji opstaju na staroj slavi, sve više proizvođača otkazuje poverenje. U vreme kada se svaka informacija pametnim plasmanom na internetu globalno proširi u nekoliko minuta, ulaganje silnih miliona u nastupe na salonima u Detroitu, Ženevi, Parizu ili Frankfurtu odavno je više nego diskutabilno. ROI je magična skraćenica u biznisu. „Return On Investment“, odnosno povraćaj uloženog, što se salona tiče, ne postoji, ili je više nego mali. Iako je poseta publike još uvek dobra, percepcija publike se potpuno promenila, a pojam i efekat „Premijere“ potpuno je izgubljen. Umesto uzbuđenja, premijere su dobile „Déjà vu„ efekat. O novom modelu koji bi trebao biti iznenađenje, sve se toliko unapred zna, da „otkrivanje“ zapravo i nje otkrivanje. Strategija promocije novog modela odavno je promenjena, a pogotovo vremensko „tempiranje“. Umesto senzacije skidanja „čaršafa“ sa novog modela, publika se mesecima unapred „draži“ nameštenim špijunskim fotografijama, i „teaserima“, koji su bukvalno počeli da otkrivaju „šraf po šraf“ noviteta.

Foto: Ford

Sa ovogodišnjeg salona u Parizu odustalo je desetak proizvođača, od Detroita je dosta njih odavno odustalo, a salon u Frankfurtu, koji je na redu 2019. velikim održava domicilna auto industrija.
Ford nije nastupio na salonu u Parizu, a upravo je saopšteno da neće ni na salonu u Ženevi. Obrazloženje je veoma logično – investicija u salon, bez spremnih dovoljno atraktivnih novina je neisplativa. Poznato je da Ford uveliko radi na „velikom spremanju“ svoje modelne ponude, a osim Focusa ST i osveženog Mondea do Ženeve ništa drugo neće biti spremno. Kako iz fabrike poručuju, biće dosta toga zanimljiv u 2019. ali se ne uklapa u „tajming“ salona. A ako bude prema najavi, „Plavi oval“ će sredstva koja bi potrošio na salonu u Ženevi, uložiti i zasebne promocije modela. Pametno i razumno, ali i racionalno. Između redova treba i još nešto prepoznati – poruku salonima da ne mogu diktirati tempo razvoja modela.

Foto: Goodwood Festival of Speed

Znajući da se u automobilskoj industriji gleda mnogo unapred, zanimljiva je informacija da je za 2020. salon u Detroitu, decenijama rezervisan za januar premešten u letnji termin! Da li su Amerikanci prepoznali ono što evropljani još nisu? Proizvođači odavno tvrde da manji događaji na otvorenom, poput Goodwood Festival of Speed, daleko efikasniji. Moguće je sa Detroit za 2020. planira da ponudi izvesnu varijantu Goodwood Festival of Speed, samo veliku, i pokuša da zadrži izlagače do daljnjeg.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin Valkyrie AMR Pro izašao na stazu u Bahreinu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je pre kvalifikacija i pre prve trke Formule 1 ...

Sajam automobila u Detroitu otkazan, menja ga “Motor Bella”

Sajam automobila u Detroitu 2021. je otkazan i zameniće ga novi događaj otvorenog tipa ...

Relaksirana letnja ponuda za Renault vozila

Renault uvek misli na svoje kupce, pa je tako ovog puta pripremio fantastičnu relaksiranu ...

Honda potvrdila specifikacije baterije i autonomiju modela E

Honda je potvrdila prve detalje o pogonskom sistemu svog novog električnog hatchbacka, poznatog pod ...

Trka za Volkswagenom je ponovo otvorena

Trka za investicijom vrednom 1.3 milijarde evra u novi pogon Volkswagena ponovo je otvorena ...

Alijansa Renault Nissan Mitsubishi uvodi novi poslovni model

Grupa Renault, Nissan Motor Co., Ltd- i Mitsubishi Motors Corporation, najavili su nekoliko inicijativa ...