fbpx

Yugo GT 5000 Concept – biće da je greška

Ne znamo da li je dizajner Mihael Merkler svoj rad greškom nazvao Yugo ili je stvarno nostalgičar za proizvodom iz Kragujevca

Talentovanih dizajnera ima širom sveta. Od njihovih studija i koncepata ume da zastane dah, dok proizvođači, s vremena na vreme, organizuju konkurse, kako bi u korporativni dizajn udahnuli svežih ideja. Na žalost, i kod nas, u Srbiji ima ogromnih talenata. Da pomenemo Marka Lukovića svojevremeno pobednika Peugeotovog svetskog konkursa i Mareka Đorđevića, koji je dizajnirao Rolls Royce Phantom VII i njegove evolucije, i ogrešimo se o mnoge druge, podjednako talentovane, koji vredno rade. Ko je Mihael Merkler ne znamo, ali znamo da je svoje ime stavio u potpis dizajna vozila koje ima veze sa nama. Tačnije, veze imaju samo ime – Yugo 5000 GT Concept i logo Zastave na poklopcu motora.
Teško da se u ovom konceptu može naći išta što bi osim imena imalo veze proizvodom iz Šumadije, osim možda, uglastih linija. Merklerov koncept „muscle cara“ mnogo više podseća na Lanciu Deltu Integrale sa kraja 80-ih, nego na “Jugića”, ili je za traženje bilo kakvih stilskih analogija potrebno mnogo, mnogo mašte. Šta više, možda bi pre mogli naći ponešto od Stojadina, vremenom prekrštenog u Yugo Skala.
Kako bilo, Merkler je barem imenom podsetio na jednu bivšu državu, i vozilo koje je gotovo izumrlo i sa naših drumova, a koje smo, hteli ne hteli, morali da kupujemo, samo zato što je politika branila domaćeg proizvođača dažbinama na uvozne automobile. Yugo 5000 GT Concept će, na žalost, najverovatnije ostati koncept, za razliku od pravog Yuga, koji je, na sreću, otišao u penziju, sa svojim vratima koja se uz tresak zatvaraju, delovima koji su nedostajali još na kapiji fabrike, i najgorim ikada proizvedenim uglom upravljača.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan Qashqai – da li je zasluženo bestseler?

Nissan Qashqai se pojavio pre 11 godina. Da li je bio rodonačelnik danas toliko ...

Škoda najavljuje ambicioznu novu i veću Fabiju

Škoda Fabija četvrte generacije stiže ove godine, a fabrika je objavila prve fotografije još ...

Električni automobil (ni)je izazvao požar

Električni automobil (ni)je izazvao požar na brodu Fremantle Highway, a deo ukrcanih automobila je ...

Usvojena uredba o subvencionisanju eko vozila

Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila ...

Stiže i još snažniji BMW M5

Samo što je predstavio novi M5, je dodao još snažniju verziju M5 Competition Ova ...

Formula 1 – Da li je Max Verstappen zaslužio titulu?

 Da li je Max Verstappen zaslužio titulu šampiona sveta Formule 1 za sezonu 2021? ...