Yugo GT 5000 Concept – biće da je greška

Ne znamo da li je dizajner Mihael Merkler svoj rad greškom nazvao Yugo ili je stvarno nostalgičar za proizvodom iz Kragujevca

Talentovanih dizajnera ima širom sveta. Od njihovih studija i koncepata ume da zastane dah, dok proizvođači, s vremena na vreme, organizuju konkurse, kako bi u korporativni dizajn udahnuli svežih ideja. Na žalost, i kod nas, u Srbiji ima ogromnih talenata. Da pomenemo Marka Lukovića svojevremeno pobednika Peugeotovog svetskog konkursa i Mareka Đorđevića, koji je dizajnirao Rolls Royce Phantom VII i njegove evolucije, i ogrešimo se o mnoge druge, podjednako talentovane, koji vredno rade. Ko je Mihael Merkler ne znamo, ali znamo da je svoje ime stavio u potpis dizajna vozila koje ima veze sa nama. Tačnije, veze imaju samo ime – Yugo 5000 GT Concept i logo Zastave na poklopcu motora.
Teško da se u ovom konceptu može naći išta što bi osim imena imalo veze proizvodom iz Šumadije, osim možda, uglastih linija. Merklerov koncept „muscle cara“ mnogo više podseća na Lanciu Deltu Integrale sa kraja 80-ih, nego na “Jugića”, ili je za traženje bilo kakvih stilskih analogija potrebno mnogo, mnogo mašte. Šta više, možda bi pre mogli naći ponešto od Stojadina, vremenom prekrštenog u Yugo Skala.
Kako bilo, Merkler je barem imenom podsetio na jednu bivšu državu, i vozilo koje je gotovo izumrlo i sa naših drumova, a koje smo, hteli ne hteli, morali da kupujemo, samo zato što je politika branila domaćeg proizvođača dažbinama na uvozne automobile. Yugo 5000 GT Concept će, na žalost, najverovatnije ostati koncept, za razliku od pravog Yuga, koji je, na sreću, otišao u penziju, sa svojim vratima koja se uz tresak zatvaraju, delovima koji su nedostajali još na kapiji fabrike, i najgorim ikada proizvedenim uglom upravljača.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Kona(čno) u kompaktnom SUV-u

I Hyundai je konačno ušao u kompaktni SUV. Konačno zbog toga što je Kona ...

Ima li nade za legendu?

Čuvena engleska fabrika sportskih automobila Lotus je godinama u krizi. Šta više, veći deo ...

Nissan kaže: 86% vozi automobil pogrešne boje

Većina vozača je izabrala pogrešnu boju vozila za svoju ličnost. Studija sprovedena u Evropi ...

Kad se porodice posvađaju

Bitka između familija Piech i Porsche koje preko Porsche Holding SE drže većinski paket ...

KIA Sportage – od autsajdera do trendsetera

Jedan od prvih automobila koji sam snimao za emisiju koju sam godinama kasnije uređivao ...

Marchionne je izjavio da se razmatra…

Prvi čovek Grupe Fiat Sergio Marchionne i zvanično je potvrdio da se ozbiljno razmatra ...