fbpx

Yugo GT 5000 Concept – biće da je greška

Ne znamo da li je dizajner Mihael Merkler svoj rad greškom nazvao Yugo ili je stvarno nostalgičar za proizvodom iz Kragujevca

Talentovanih dizajnera ima širom sveta. Od njihovih studija i koncepata ume da zastane dah, dok proizvođači, s vremena na vreme, organizuju konkurse, kako bi u korporativni dizajn udahnuli svežih ideja. Na žalost, i kod nas, u Srbiji ima ogromnih talenata. Da pomenemo Marka Lukovića svojevremeno pobednika Peugeotovog svetskog konkursa i Mareka Đorđevića, koji je dizajnirao Rolls Royce Phantom VII i njegove evolucije, i ogrešimo se o mnoge druge, podjednako talentovane, koji vredno rade. Ko je Mihael Merkler ne znamo, ali znamo da je svoje ime stavio u potpis dizajna vozila koje ima veze sa nama. Tačnije, veze imaju samo ime – Yugo 5000 GT Concept i logo Zastave na poklopcu motora.
Teško da se u ovom konceptu može naći išta što bi osim imena imalo veze proizvodom iz Šumadije, osim možda, uglastih linija. Merklerov koncept „muscle cara“ mnogo više podseća na Lanciu Deltu Integrale sa kraja 80-ih, nego na “Jugića”, ili je za traženje bilo kakvih stilskih analogija potrebno mnogo, mnogo mašte. Šta više, možda bi pre mogli naći ponešto od Stojadina, vremenom prekrštenog u Yugo Skala.
Kako bilo, Merkler je barem imenom podsetio na jednu bivšu državu, i vozilo koje je gotovo izumrlo i sa naših drumova, a koje smo, hteli ne hteli, morali da kupujemo, samo zato što je politika branila domaćeg proizvođača dažbinama na uvozne automobile. Yugo 5000 GT Concept će, na žalost, najverovatnije ostati koncept, za razliku od pravog Yuga, koji je, na sreću, otišao u penziju, sa svojim vratima koja se uz tresak zatvaraju, delovima koji su nedostajali još na kapiji fabrike, i najgorim ikada proizvedenim uglom upravljača.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota hvali Teslu nakon analize Modela Y

Toyota hvali Teslu, tačnije inženjeri najvećeg proizvođača automobila na svetu, nakon što su rastavili ...

Tesla pod istragom Federalnog biroa za istrage?

Tesla se navodno suočava sa istragom Federalnog biroa za istrage jer su proizvođač i ...

FCA se oseća ugroženim zbog jedne male Mahindre Roxor

Jeep Wrangler se dosta promenio tokom godina, ali se i dalje vidi čvrsta veza ...

NEVS kupio firmu za razvoj električnih motora u točku

Švedski startup za električne automobile, NEVS, saopštio je da je preuzeo Protean Electric, britansku ...

Ford Mustang Eleanor kao iz filma može biti vaš

„Eleanor“ Ford Mustang iz filma Gone in 60 Seconds jedan je od najpoznatijih i ...

Tesla je počeo proizvodnju Cybertrucka

Tesla je počeo proizvodnju Cybertrucka čak dve godine kasnije nego što je prvobitno najavio ...