fbpx

Kia i Hyundai automobili uskoro sa solarnim panelima?

Kia i Hyundai su nedavno predstavili plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću “solarnog krova”, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije.

Foto: Kia

Kia i Hyundai su nedavno predstavili plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću “solarnog krova”, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije. Solarni paneli će biti smešteni na krovu ili poklopcu motora vozila, a svrha im je da pomognu motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridnim i električnim vozilima sa dodatnom električnom snagom u cilju smanjenja potrošnje goriva i povećanja autonomije. Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava autonomija i smanjuju emisije CO2.
Hyundai-Kia grupa radi na razvijanju tri tipa sistema punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sistema namenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi poluprovidni sistem solarnog krova za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove, koji su namenjeni punjenju baterija električnih vozila.

Foto: Kia

– Prva generacija sistema, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila. Ovaj sistem može napuniti 30 do 60 odsto baterije tokom uobičajenog dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i ostalih faktora iz okoline.
– Druga generacija poluprovidnog solarnog krova koristiće se na vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što će biti prva upotreba ovakve tehnologije na svetu. Poluprovidni paneli mogu se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svetlost u kabinu.
– Treća generacija sistema trenutno je još u testnom periodu. Namenjena je postavljanju na poklopac motora ili na krovu na ekološki prihvatljivijim električnim vozilima sa namenom postizanja najvećeg iskorišćenja raspoložive energije.

Foto: Kia

Solarni sistem punjenja čine solarni panel, kontroler punjenja i baterije. Kada panel apsorbira fotone iz sunčeve svetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok koji prolazi i stvara električnu energiju. Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uslovima: leti u podne, 1000 W/m2 intenzivnost zračenja).  Hyundai će ovu tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019., čime će ispuniti globalne ekološke zahteve i smanjiti potrošnju goriva, dok će Kia svoje planove predstaviti uskoro.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ženevski salon automobila – da ali ne u Ženevi

Ženevski salon automobila će biti – ali neće biti tamo gde je bio decenijama ...

Bentley “Flying B” ukras poklopca motora se vratio

Po prvi put u modernoj istoriji, „Flying B“ se vratio na poklopac motora Bentley-a ...

Audi priprema ekstremni RS6 Avant

Audi priprema ekstremni RS6 Avant za dostojan potpuni oproštaj od motora sa unutrašnjim sagorevanjem ...

Ništa od V8 motora u Mercedes-Benzu

Ništa od V8 motora u Mercedes-Benzu iako su postojale spekulacije da je u toku ...

Posebna ponuda Citroena za sva pravna lica

Nova jesenja akcija za Citroën vozila ovoga puta usmerena je na pravna lica i ...

CUPRA nastavlja sa pobedama u FIA ETCR

CUPRA nastavlja sa pobedama na takmičenju FIA ETCR osvojivši dve titule za 2022. godinu ...