fbpx

Kia i Hyundai automobili uskoro sa solarnim panelima?

Kia i Hyundai su nedavno predstavili plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću “solarnog krova”, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije.

Foto: Kia

Kia i Hyundai su nedavno predstavili plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću “solarnog krova”, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije. Solarni paneli će biti smešteni na krovu ili poklopcu motora vozila, a svrha im je da pomognu motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridnim i električnim vozilima sa dodatnom električnom snagom u cilju smanjenja potrošnje goriva i povećanja autonomije. Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage, čime se povećava autonomija i smanjuju emisije CO2.
Hyundai-Kia grupa radi na razvijanju tri tipa sistema punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sistema namenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi poluprovidni sistem solarnog krova za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove, koji su namenjeni punjenju baterija električnih vozila.

Foto: Kia

– Prva generacija sistema, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila. Ovaj sistem može napuniti 30 do 60 odsto baterije tokom uobičajenog dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i ostalih faktora iz okoline.
– Druga generacija poluprovidnog solarnog krova koristiće se na vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što će biti prva upotreba ovakve tehnologije na svetu. Poluprovidni paneli mogu se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svetlost u kabinu.
– Treća generacija sistema trenutno je još u testnom periodu. Namenjena je postavljanju na poklopac motora ili na krovu na ekološki prihvatljivijim električnim vozilima sa namenom postizanja najvećeg iskorišćenja raspoložive energije.

Foto: Kia

Solarni sistem punjenja čine solarni panel, kontroler punjenja i baterije. Kada panel apsorbira fotone iz sunčeve svetlosti, stvara parove elektronskih rupica u silikonskim ćelijama i tako omogućava tok koji prolazi i stvara električnu energiju. Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uslovima: leti u podne, 1000 W/m2 intenzivnost zračenja).  Hyundai će ovu tehnologiju ugrađivati u svoja vozila nakon 2019., čime će ispuniti globalne ekološke zahteve i smanjiti potrošnju goriva, dok će Kia svoje planove predstaviti uskoro.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Automobili sa vraćenom kilometražom preskup

Automobili sa vraćenom kilometražom u Srbiji mogu koštati skoro četvrtinu više nego što zaista ...

Hamilton ubedljivoj najbrži u Bakuu

Lewis Hamilton kao da se malo poigravao sa konkurencijom, da bi na kraju u ...

Predstavljena je nova Toyota C-HR

Predstavljena je nova Toyota C-HR u svojoj drugoj generaciji koju je 2022. najavio koncept ...

Alfa Romeo slavi 100 godina simbola Quadrifoglio

Alfa Romeo je najavio zvaničan početak slavlja povodom stogodišnjice legendarnog simbola Quadrifoglio Alfa Romeo ...

Mark Wahlberg uskoro postaje Chevroletov diler

Poznati holivudski glumac, Mark Wahlberg, koji je u svojoj karijeri bio među ostalom i ...

Lancia se (polako) ponovo rađa

Lancia se (polako) ponovo rađa i upravo je prikazan koncept koji najavljuje u kom ...