fbpx

Automobili će zbog eko normi postati preskupi

Prvi čovek Volkswagen Grupe je na salonu Detroitu izneo pretpostavke loše po kupce automobila

Foto: Volkswagen

CEO Volkswagen grupe je upozorio da su predložene ekološke norme u EU za 2030. godinu previše zahtevne, i da će prelazak na električna vozila učiniti automobile preskupim za određenu populaciju kupaca. Ovim je Diess izneo nepobitnu činjenicu koja ze već oseti na cenama vozila, a tek će doći do svog izražaja u narednih 10 godina. Diess kaže da će VW Grupa biti u stanju da ispuni standarde EU i da do 2030. godine prosečna emisija CO2 svega što grupa proizvodi i prodaje bude oko 60 g/km. To znači da će električna vozila morati činiti 45 do 50% ukupne proizvodnje, a Diess kaže da u tom slučaju nije siguran ko će sebi moći da priušti automobil.

Foto: Volkswagen

„Kupci premijum segmenta će moći da kupe skupe i još skuplje električne automobile, ali nisam siguran šta će se desiti sa širokom populacijom kupaca“, kaže Diess. Kao primere, naveo je da će 2030. prodajna cena modela VW Up biti povećana za 3.500 evra i dostići čak 14.500 evra, kako bi ispuni predložene eko norme. „Cena modela Polo bi se mogla povećati i za 4.000 evra, a u tom slučaju nisam siguran ko će moći da kupi čak i naše osnovne modele“, dodaje Diess, i podseća da je u Francuskoj nastala revolucija „Žutih prsluka“ zbog povećanja cene dizela od samo 10 centi.

Foto: Volkswagen

Dodatnu bojazan o efektima budućih eko normi Diess vidi i u implikacijama po radna mesta. „Ako polovina vozila koje budemo prodavali bude električna, VW će morati da prepolovi kapacitete koji trenutno proizvode motore se unutrašnjim sagorevanjem. To će značiti daleko veće restrukturiranje proizvodnje od one o kojoj već razgovaramo sa nemačkim sindikatima“, kaže Diess. Za MEB platformu kaže da VW Grupu dobro pozicionira za buduću proizvodnju električnih vozila, koja bi trebala do 2025 dostići 15 do 18% ukupne prodaje, međutim ponavlja i da su predložene ekološke norme za 2030. prestroge, a pogotovo uz činjenicu da Evropskoj uniji nedostaje kordinovani plan za razvoj električne infra strukture i mreže sistema stanica za punjenja vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford Mustang opozvan jer bi pedala kočnice mogla otpasti

Ford opoziva sve Mustange 2020. godišta opremljene sa automatskim menjačem zbog defektnog sklopa pedale ...

Mazda ostaje verna SUS motorima

Mazda je je objavila svoj “Održivi Zum – Zum” plan do 2030. i za ...

Toyota Yaris 1.5 VVT-iE Stella već za 11.790 evra

Najpopularniji model Toyote u Srbiji može da se nabavi uz beskamatni kredit od 3000 ...

Volvo EX30 predstavljen u Srbiji

Volvo EX30 predstavljen u Srbiji prvi je kompaktni električni SUV koji će do kupaca ...

27 modela iz VW Grupe na MEB platformi

VW, Audi, Skoda i Seat će imati 27 modela na MEB platformi Volkswagen tvrdi ...