fbpx

Czinger 21C debitovao sa V8 agregatom i tri elektromotora

Potera za Rimac Neverom je počela – Američki startup Czinger Vehicles je predstavio svoj novi hiperautomobil sa 1,233 KS i masom od 1,249 kg, model 21C

Foto: Czinger

Iako je ime Czinger novo u svetu automobila, ljudi koji stoje iza modela 21C rade na njegovom razvoju godinama. Osnivač i CEO Czingera Kevin Czinger je još 2015. godine otkrio automobil pod imenom Divergent Blade koji je služio kao dokaz koncepta za novu tehnologiju gde se 3D štampane komponente međusobno spajaju koristeći patentirani proces i ojačavaju pomoći karbonskih elemenata u cilju stvaranja lagane ali vrlo snažne strukture.

Foto: Czinger

Ova tehnologija se danas koristi u Czingeru 21C, modelu čija ukupna masa iznosi 1.249 kilograma. Sličnosti sa Divergent Blade konceptom se ne završavaju ovde, s obzirom da 21C karakteriše pozicija sedenja vozača i suvozača u tandemskom stilu, odnosno gde suvozač sedi stalno iza vozača. Ovakva postavka sedišta je omogućila Czingeru 21C centralnu vozačevu poziciju, a samim tim i da dizajnira vrlo usku i aerodinamičnu kabinu vozila.

Foto: Czinger

Czinger 21C pokreće hibridni pogon razvijen u kući, maksimalne izlazne snage od 1,233 KS koji se šalju na sva četiri točka. Ovaj pogon se sastoji od 2.88 litarskog V8 agregata sa dva turbopunjača i kolenastim vratilom “flat-plane” dizajna u kombinaciji sa čak tri elektromotora. Dva elektromotora pokreću prednje točkove, dok je V8 agregat zadužen za pokretanje zadnjih točkova. Treći elektromotor je je uvezan sa V8 agregatom i služi kao generator struje za litijum-titanatsku bateriju, a nalazi se između agregata i sedmostepenog menjača sa duplom spojnicom.

Foto: Czinger

Rezultat ovog impresivnog pogonskog sistema su neverovatne performanse za jedan automobil homologovan za saobraćaj. Prema podacima proizvođača, Czinger 21C od nula do 100 km/h sprinta za samo 1.9 sekundi, od nula do 300 km/h pa ponovo nule za 15 sekundi, i od nula do 400 km/h pa ponovo do nula za 29 sekundi.

Foto: Czinger

Maksimalna brzina 21C iznosi 431 km/h, a četvrt milje, tj. 402 metra završava za 8.1 sekundu. Czinger navodi da bliska saradnja sa Michelinom znači da će pneumatici modela 21C biti sposobni za ovakve performanse.

Foto: Czinger

Sve navedene brojke se odnose na standardnu verziju Czingera 21C. Proizvođač iz Los Anđelesa u planu ima i verziju sa fokusom na trkačku stazu sa manjom težinom i više aerodinamičkog potiska. Iako će nova verzija moći da proizvede 790 kg potiska pri 250 km/h, njena maksimalna brzina će biti nešto niža, tačnije 380 km/h. Czinger navodi da će samo 80 primeraka modela 21C biti napravljeno, a da je njegova osnovna cena 1.7 miliona američkih dolara. Drugim rečima, krenula je potera za upravo predstavljenom Rimac Neverom, koja do 100 km/h ubrzava za 1.85 sec, a 1/4 milje apsolvira za 8.6 sekundi, što je trenutni rekord za serijski automobil, koji doduše ima skoro 2.000 KS i košta skoro 600.000 evra više od najavljene cene za Czinger 21C.  

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedesi brzi, debakl za Vettela u kvalifikacijama za VN Francuske

Na svim treninzima najbrži je bio Bottas, ali Hamilton najbrži kad je najvažnije, u ...

Brend Jeep planira globalno liderstvo u elektrifikaciji terenaca

Brend Jeep je danas najavio  plan za svoju sledeću generaciju potpuno električnih 4xe vozila, ...

Exxon Mobil spreman za Red Bull i Hondu

Dobavljači goriva i maziva u Formuli 1 najčešće su u drugom planu, a publika ...

Na prodaju motorhoum F1 tima Force India

Na prodaju motorhome F1 tima Force India, a obzirom da ima 380 m² potpuno ...

Cupra sa svojim prvim EV stiže u Frankfurt

Cupra će svoj prvi potpuno električni automobil predstaviti na salonu u Fankfurtu početkom septembra ...