Site icon

Bugatti Atlantic stiže u Ženevu?

Volkswagen sa publikom još uvek igra žmurke, ali, će u Ženevu ipak stići sa Bugatti Atlanticom

Foto: Wikipedia

Volkswagen “krčka” nešto super atraktivno za Ženevu, ali o tome još uvek ćuti. Doduše, prema nekoliko objava na društvenim mrežama, ova tišina polako prestaje, a na sajmu u blizini jezera Lac Léman, poznatijeg kao Ženevsko jezero, pojaviće se reinkarnacija čuvenog modela Bugatti Type 57 Atlantic. A sve mimo toga da će se pojaviti, možemo da svedemo pod navodno.

Navodno je bivši veliki šef VW-a Ferdinand Piech platio 18 miliona dolara da se za njega proizvede ovaj automobil. Navodno će kompletnu mehaniku preuzeti od Chirona, što znači W16 quad turbo motor od 8.0 litara i pogon na svim točkovima. I navodno, biće napravljen samo jedan primerak.

Navodno, ako je plaćen 18 miliona dolara, Piechov Atlantic biće jeftin. Na svetu postoje samo tri originalna komada ovog automobila, a 2010. jedan primerak je promenio vlasnika po ceni od 30 miliona dolara.

Foto: Wikipedia

Bugatti Type 57 Atlantic, bio je delo Jeana Bugattija, sina Etorea Bugattija osnivača čuvene francuske marke. Ovaj kupe, u formi u kojoj postoji šansa da se pojavi nazivan je i Aerolite, a rođen je 1935. godine. Mnogima je najprepoznatljiviji po neobičnom sastavu koji se proteže sredinom cele karoserije, a koji je nastao zbog upotrebe egzotičnog materijala za prototip. Naime, Jean Bugatti se još tada odlučio za kompozitni materijal Elektron, veoma lagan i čvrst ali i izuzetno zapaljiv. Zbog toga je varenje, il bilo koje drugo spajanje termičkim putem bilo isključeno, pa je karoserija napravljena iz dva dela i sastavljena nitnama. Ipak, egzotični materijal, preteča današnjih ugljeničnih vlakana je izostala ne serijskim automobilima, koji su imali karoseriju od durala, kakav se koristi u avio industriji, ali je prepoznatljiv sastav zadržan.
A ako je stina da je Ferdinand Piech poručio i platio ovaj Atlantic, možda treba čitati između redova i ovo videti kao moguće pomirenje porodica, tačnije, klanova, Porsche i Piech…

Next: Stiže nova Toyota Prius sa AWD-i pogonom