Elon Musk zvanično predstavio i Tesla Model Y SUV

Elon Musk je izabrao binu Teslinog dizajn studija nadomak Los Anđelesa za predstavljanje petog serijskog modela ove firme – Modela Y

Foto: Tesla

Elon Musk je izabrao binu Teslinog dizajn studija nadomak Los Anđelesa da predstavi peti serijski model ove firme: SUV D segmenta, pod imenom Model Y. Bazni Model Y (Standard Range), čija početna cena je 41,200 dolara, nudi 370 km autonomije, ubrzava do 100 km/h za oko 6 sekundi, a maksimalna brzina mu je 190 km/h.

Foto: Tesla

Kao što je to bio slučaj kod Modela 3, Tesla će prvo isporučivati skuplje verzije Modela Y. Tu spada i Model Y “Long Range”, čija startna cena je 49,200 dolara, a nudi 480 km autonomije, maksimalnu brzinu od 210 km/h, i ubrzanje do 100 km/h za tek iznad 5.5 sekundi. Iznad ove verzije pozicioniran je Model Y „Dual Motor AWD“, koji, kao što ime sugeriše, dolazi sa pogonom na sve točkove. Do 100 km/h stiže za 5.0 sekundi, dostiže maksimalnih 217 km/h, i može se dobiti već od 52,100 dolara.

Foto: Tesla

Na vrhu ponude Modela Y nalazi se “Performance” verzija, kojoj za sprint do 100 km/h treba oko 3.5 sekundi. Ipak, vlasnici ove verzije moraće da se zadovolje sa 450 km autonomije, ali i da izbroje najmanje 61,200 dolara sa uslugom dostave.

Foto: Tesla

U kabini, Model Y deli svoj minimalisički enterijer sa Modelom 3. Karakterišu je horizontalno postavljenja armatura table koja liči na policu i 15 inčni ekran osetljiv na dodir koji prikazuje gotove sve kontrole vozila. U standardnoj opremi, Model Y dolazi sa pet sedišta, dok se za postavku sa tri reda, tj. sedam sedišta, mora doplatiti 3,000 dolara i sačekati do 2021.

Foto: Tesla

“Autopilot” sistem je takođe opcija koja košta 3,000 dolara, a za “potpuno” autonomno iskustvo se mora izbrojati 5,000 dolara. Musk nije otkrio gde će se Model Y sklapati, ali je rekao da se kompaktni SUV može poručiti uz depozit od 2,500 dolara. Prve isporuke Tesle Modela Y se očekuju u jesen 2020. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mini Countryman – između stila i funkcionalnosti

Druga generacija Mini Countrymana predstavljena je prošle godine i napravila je korak u drugom ...

Shell razmišlja o životu posle nafte

Shell razmišlja o životu posle nafte tako što se udružuje sa velikim proizvođačima automobila ...

Volvo V90 CC – karavan ili malo više od toga?

Volvo V90 Cross Country, karavan koji nudi više od običnog karavana. Malo ili mnogo ...

Vatreni Defender za oproštaj i najavu novog

Iako je proizvodnja Land Rover Defendera zaustavljena pre dve godine, a novi model je ...

Lexus sa kompaktnim SUV-om u Ženevi

Lexus će u Ženevi predstaviti novi SUV, konkurent BMW-u X1 i Audiju Q3, ali ...

Force India spašena – Lance Stroll sigurno ima sedište

Agonija oko mogućeg bankrota F1 tima Force India brzo se završila. Tim je otkupio ...