fbpx

Leclerca jedan cilindar Ferrarija koštao pobede

Charlesa Leclerca je izadao jedan cilindar, a ne MGU-H, kako se prvobitno mislilo

Foto: Ferrari

Mladi vozač Ferrarija bio je toliko blizu svoje prve, i to dominantne pobede u Formuli 1, da su ga mnogi već videli na podijumu. Međutim, sreća mu je okrenula leđa, samo deset krugova pre kraja trke. Leclercov Ferrari je iznenada izgubio snagu, i u prenosu trke moglo se videti da čak i na pravcima vozač iz Monaka ne koristi više od šest stepeni prenosa. Šta više, zbog lošeg sagorevanja, motor je radio na prebogatoj smeši i trošio previše goriva, pa je pojavla opasnost i da neće biti dovoljno benzina da se završi trka. Sreća u nesreći po Leclerca nastala je izlaskom na stazu vozila bezbednosti dva kruga pre kraja iza kojeg je trka i završena, pa se ferrarijev vozač ipak dokopao više nego zasluženog podijuma, ali njegove najniže stepenice.

Foto: Ferrari

Iako su prve vesti nakon trke govorile da je u pitanju bio otkaz MGU-H sistema za prikupljanje energije, šef tima Matia Binotto je razjasnio da nije otkazao ovaj kompleksni sistem. Binotto je nakon trke rekao: “Istražujemo o čemu se radi, ali definitivno je problem nastao u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne u MGU-H. Jedan cilindar nije sagorevao ispravno, i pokušali smo da promenama mapiranja tokom trke otklonimo problem. Na kraju trke motor je još uvek radio, tako da smo sigurni da se problem nalazi samo u jednoj komponenti. Sasvim sigurno, ovaj motor ćemo koristiti u Kini tokom slobodnih treninga u petak, i proveriti sve njegove funkcionalnosti”. Šef tima Ferrari je dodao i da je sa MGU-H sve u redi i da ne zna odakle se pojavila vest da je bio u pitanju otkaz tog sistema, kao i da je siguran da će lako otkriti šta je dovelo do gubitka snage.

Foto: Ferrari

Binotto je otkrio i razlog otpadanja Vettelovog prednjeg krila. Naime, nakon okretanja na stazi, Vettelovi pneumatici su imali velike “flat spott”-ove, odnosno oštećenja, usled čega su nastale toliko snažne vibracije da su izazvale otpadanje prednjeg krila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polovnjaci – najpopularnije marke sa velikom kilometražom

Istraživanje otkriva najpopularnije marke automobila sa velikom pređenom kilometražom: da li se vaš automobil ...

X na Mercedes X-Klase?

Da li se prekida proizvodnja Mercedesa X-Klase zbog loše prodaje i male zarade? Sa ...

Za ljubitelje Formule 1 – kada će se šta događati

Tradicionalno, sezonu auto-moto sporta otvara Dakar Reli, koji ove godine počinje već 6. januara, ...

Fernando Alonso – samo da ne prekombinuje

U narednih nekoliko nedelja Fernando Alonso će saopštiti svoju odluku gde će biti naredne ...

I Rolls Royce službeno ušao u SUV

Odavno nije bila tajna da nakon Bentayge stiže super luksuzni SUV iz kolevke luksuza ...

Nemačka predviđa pad prodaje električnih vozila

Nemačka predviđa pad prodaje električnih vozilaza 14% u 2024. godine zbog visokih cena i ...