fbpx

Niko više ne beži od SUV segmenta. Suviše je tražen, a procene kažu da će biti još više tražen, da bi iko sebi dozvolio luksuz da ne uzme svoje parče kolača.

Foto: Jaguar

Do nedavno Jaguar je, kao marka, bio nezamisliv u SUV segmentu, a u poslednjih nešto više od godinu dana, dobili smo čak tri SUV-a sa grbom velike mačke. Jaguar je upravo, i to u velikom stilu prestavio E-Pace, koji će se pridružiti F-Paceu i I-Paceu koji počinje da se prodaje sledeće godine. Da stvari budu jasnije, E-Pace je relativno kompaktni SUV od 4,4 metra, i najbliža konkurencija bi mu se mogla naći u Audiju A3, što znači ispod već poprilično poularnog F-Pace. Šta više, u Jaguaru se trude da E-Pace ne bude prozvan baby F-Pace, nego da bude tretiran kao potpuno zaseban model, tačnije linija budućih modela. Šta više, osnovna ideja je bila da bude povezaniji sa modelom F-Type, što je donekle i uspelo, pre svega prednjim svetlosnim grupama.

Foto: Jaguar

U enterijeru se zaista mogu naću sličnosti sa F-Typeom, i činjenica da nije previše velik, ne umanjuje nivo luksuza na raspolaganju. Naravno, tu je TFT digitalna instrument tabla sa ogromnim ekranom od 12,3 inča, dok je još jedan 10.2 inčni ekran osetljiv ekran zadužen za audio/navigaciono/zabavni deo, z neizostavnu konekciju sa mobilnim uređajima, ali sa InControl Pro umesto Apple CarPlay ili ne Android Auto konekcijama. Ono što će obradovati sportskije orijentisane vozače je ručica menjača umesto rotacionog selektora.

Foto: Jaguar

Ipak, E-Pace nije od nule razvijen. Koristi malo modifikovanu D8 platformu sa nešto povećanim međuosovinskim razmakom od 2.61 m na kojoj počivaju Land Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport, što mu sigurno ne umanjuje vrednost, naprotiv. Dodatnu vrednost, za sada na papiru, donosi mu “ Configurable Dynamics” tehnologija, koja vozaču dozvoljava da personalizuje postavke gasa, menjača i upravljanja, uz koju ide i aktivni renos snage sa vektorisanjem obrtnih momenata među točkovima.
Obzirom da su motori ugrađeni poprečno, E-Pace će pored pogona na svim točkovima moći da se kupi i samo sa prednjim pogonom, a ponuda motora je obećavajuća. Dizeli su od 150, 180 i 240 KS, dok su benzinci od 249 i 300 KS.

Foto: Jaguar

Zanimljivo je da će se E-Pace proizvoditi u Austriji u pogonu Magna Styer, kao i u Kini, a prodaja će početi početkom sledeće godine.
A uz sve pobrojano, Jaguar se potrudio da premijera E-Pace prođe spektakularno, pa je profesionalni kaskader Terry Grant kompletnim valjkom i to najdužim ikada izvedenim u jednom serijskom automobilu, E-Pace smetio u Guinnessovu knjigu rekorda i pre nego što je krenuo u prodaju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Russell je odličan u Formuli 1 i bez meditiranja na Tibetu

Fernando Alonso je izneo zanimljivo viđenje o kvalitetu današnjih vozača i neophodnosti najbržeg automobila ...

Na stazi Spa 93. pol pozicija Hamiltonu

Branilac titule šapiona u Formuli 1, Lewis Hamilton došao je do svoje 93. pol ...

Toyota i Suzuki pripremaju malog sportistu?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini? Toyota ...

Hyundai prekida proizvodnju zbog koronavirusa

Hyundai prekida proizvodnju u svojih pet pogona u Južnoj Koreji zbog prekida u snabdevanju ...

Zaustavljene porudžbine za Ferrari Purosangue

Zaustavljene su porudžbine za Ferrari Purosangue obzirom na rok isporuke koji je već sada ...

Duster Extreme: luksuzna verzija ekskluzivnog dizajna

Kupci u Srbiji u Srbiji već mogu poručiti Duster Extreme, ekskluzivno i specijalno izdanje ...