fbpx

Toyota RAV 4 2.5 Hybrid – ko se boji hibrida još?

Od pete generacije Toyote RAV 4 svi mnogo očekuju, i fabrika i prodavci i kupci. A Toyota je ponovo odigrala na novu kartu

Treba biti jedan od najvećih proizvođača na svetu, pa povlačiti hrabre poteze. A Toyota je stalno među tri najveća, a očigledno ima i hrabrosti, da jedan od svojih najprodavanijih modela u svakoj generaciji ozbiljno izmeni. Naravno, podvesti biznis samo pod hrabrost je neozbiljno. Iza svakog novog modela stoje običnom čoveku nezamislive i neshvatljive analize kako bi se mogućnost neuspeha svela na minimum. Ali ipak, treba hrabrosti za značajno menjati model koji u penziju odlazi kao najprodavaniji SUV i četvrti najprodavaniji uopšte model na svetu u 2017. godini.

U svoje dosadašnje četiri generacije tokom 25. godina Toyota RAV 4 od „struke“ je bio hvaljen i osporavan model, ali je od publike, tačnije kupaca bio prihvaćen. Ko se još seća RAV-a 4 u verziji sa troja vrata? Da, da, bila je kratka verzija i to u prve dve generacije. I onda Toyota kaže, stiže peta generacija ovog SUV-a (tačnije RAV-a, RAV znači Recreational Activity Vehicle), a dizela neće biti!? Hibrid će zameniti dizele. Uz to, smanjiti model u odnosu na prethodni, i dizajnom potpuno napraviti korak u nepoznato. Za sve to stvarno treba imati petlje.
Skraćen i produžen
Novi RAV 4 je kraći 6,6 cm od modela koji je upravo otišao u penziju, ali ima 3 cm veći međuosovnski razmak. Postavljen je novu TNGA-K platformu koja se dosta pominje, a u kontekstu toyotinog SUV-a, to znači da RAV4 deli platformu sa limuzinom Camry, odnosno, da je u startu razvijan kao model sa prednjim pogonom. I pre nego što iko pomisli da se razočara, naravno da je i dalje u ponudi sa AWD sistemom, kako u benzinskoj tako i hibridnoj verziji. A u stvarnosti, to znači da je Toyota sama sebi zakomplikovala život. Ova dva AWD sistema nemaju nikakve veze jedan sa drugim, obzirom da benzinac ima klasičan centralni razdelnik, kardan i zadnji diferencijal, dok hibrid za pogon zadnjih točkova koristi elektor motor. Po kupca, ovo samo znači da može više da bira, i u perspektivi troši manje goriva, naravno, ako misli da bez pogona na svim točkovima ne može da živi.
Nikakve veze sa prethodnim
I dizajnom se Toyota oprostila od prethodnog modela. Umesto izrazito klinastog prednjeg dela zada je gril hladnjaka velik i uspravan, sa, možda, ne baš najsrećnijim rešenjem prostora između hladnjaka i poklopca motora, koji deluje kao da „hauba“ nije zatvorena. I oštri uglovi lukova točkova će se jednima dopasti, a drugima neće, ali ono što je definitivno, naizgled minorna izmena u dužini karoserije i međuosovinskog razmaka, novom RAV-u 4 donose potpuno drugačiji, ozbiljniji „stav“ na točkovima u odnosu na prethodni model, uz odlične proporcije karoserije.
Pomireni stilovi
Za razliku od modela C-HR koji je nedavno bio na Dmotion testu, novi RAV4 ima pomirene stilove eksterijera i enterijera. Za početak, skraćivanje karoserije nema baš nikakvog uticaja na ponudu prostora koja je i napred i pozadi odlična. Iako Toyota ume da bude „plastična“, RAV4 to nije, i konačno se može uživati u izboru i kombinacijama materijala. Imitacija kože i štepovi dobro izgledaju na pogled ali i na dodir. I funkcionalnost je potpuno zadovoljena, pa se sasvim lepo može organizovati sa stvarima koje se povade iz džepova kao što su telefon ili novčanik, ili osveženjem na putu. Na raspolaganju su i čak pet USB portova i bežično punjenje telefona. Ispred suvozača je praktična polica za sitnice sa podlogom koja ne klizi, na koju se može dosta toga odložiti, a da bude na dohvat ruke.
Prednja sedišta su odlične forme i odnosa sedalnog dela i naslona, ali… Vozači visine do 185 cm će savršeno sedeti, od 185 do 200 cm morati da prilagode svoju poziciju sedenja, a preko 200 cm imati malo manjka prostora za glavu, pogotovo kod modela sa staklenim krovom koji troši 3 do 5 cm korisne visine. Jednostavno, sedište ne može više da se spusti, a volan podigne, kako bi bio potpuno adekvatan izuzetno visokim osobama. Naravno, svako ima svoj specifičan stil i položaj sedenja iza upravljača, pa je za proveru ove ocene najbolje otići na probnu vožnju.

Mesto gde definitivno ne nedostaje prostora je zadnja klupa, sa podesivim uglom nagiba naslona. Prostora za noge i glave i dovoljno, pa samim tim i udobnosti za dug put. Isto tako dobra vest je da ni hibridna verzija nije izgubila na kapacitetu prtljažnika, nego ima ogromnih 580 litara.
RAV 4 digitalizovan
Toyota i kada digitalizuje svoj automobil ne „zašareni“ instrumente i višenamenski ekran. Instrument tabla je digitalna, a neko bi rekao sa „samo“ dve moguće grafike. Pa dobro, možda su samo dve ali su pregledne i čitke, a oni kojima je „samo“, mogu da kupe video igricu pa se tako igraju. Defacto, nije šareno, ali je pregledno i čitko, i rekli bi smo dizajnom svedeno. Ipak iza Toyote stoje Japanci, kojima je suština ispred forme, a automobil služi za transport ne za zabavu, pa samim tim i nije marka onih kojima treba nepregledan niz podešavanja boja i oblika grafike. Višenamenski ekran standardno je 7“ a opciono 8“ postavljen u „tablet“ stilu, visoko na armaturi, a iza njega stoji novi Entune 3.0 softver koji podržava Apple CarPlay i Amazon Alexa, ali ne i Android Auto. Zvuk opcionog JBL audio sistema je odličan. I za višenamenski ekran važi isto što i za instrument tablu. Pregledan i jednostavan, sa detaljnom grafikom podataka o ekonomiji vožnje i animacijom pogona u toku vožnje.
Zanimljiv donji postroj i pogon
TNGA-K platforma znači MacPherson opružne noge napred, i dvostruka trouglasta ramena pozadi, relativno retka ali veoma efikasna za vođenje zadnjih točkova. Iako napred ima i velik 2.5 litarski četvorocilindarski motor, i elektro motor, i komandni modul hibridnog pogona, a uz sve to i sistem planetarnog prenosa koji je tu umesto CVT menjača, položajem Nikl-metal hidridne baterije od 6,5 Ah, sa nominalnim naponom od 244.8, i maksimalnim od 650 Volti u podu vozila, toyotini inženjeri su uspeli da ostvare odličan raspored mase, koji je 51:49 % napred pozadi. Prednjim točkovima je na raspolaganju ukupno 218 KS, iako benzinski motor ima 180 KS, a elektro motor 88 kW (120 KS).
Neverovatno mala potrošnja
U novom RAV4 hibridni pogon pokazuje svoju punu zrelost i funkciju. Obično ekonomičnost pominjemo na kraju, ali sada zaslužuje da se pomene na početku. Ne, Toyota više nema dizele, ali ima pogon koji u SUV-u bez problema troši 6,2 litre na otvorenom putu, i teško shvatljive 4 litre u gradu. Naravno, ne govorimo o vožnji sa papučicom gasa u podu vozila i „potpisivanju“ pri svakom polasku iz mesta, ali govorimo o potpuno opuštenoj vožnji bez razmišljanja o potrošnji.

Uz to, masa vozila je uprkos hibridnom pogonu sasvim normalnih, pa čak i skromnih 1.590 kg, pravilno raspoređenih među osovinama. RAV4 2.5 Hybrid odlično ubrzava i za u gradskoj vožnji je veoma živahan, a raspoložen je i za međuubrzanja od 80 do 120 km/h. Činjenica je da specifičan benzinski motor koju radi po Atkinsonovom principu razvođenja ventila, i prenos koji je CVT principa, tokom ubrzanja stvaraju kontinuiran snažan zvuk dokle god traje ubrzavanje, ali pri konstantnim brzinama RAV4 je zvučno odlično izolovan.

Upravljanje je vrlo precizno i direktno za jedan visoki SUV, a prolazak kroz brze krivine vrlo precizan. Postoji lagana tendencija podupravljanja, ali uvek raspoloživa snaga ne prednjim točkovima lako neutrališe lagano klizanje preko nosa. Izlet na makadam pokazuje i da dobro izbalansirani RAV4 zapravo nema gotovo nikakvu potrebu za pogonom na svim točkovima, obzirom da ostvaruje odličnu trakciju samo prednjom osovinom.

Jedino, treba imati na umu da zapravo nema prevelik klirens od tla. Na najnižem delu, a to je baterija, klirens je 190 mm, pa se ne treba dovesti u situaciju da se računa sa pragovima vozila kao reperom za prelazak preko prepreke.
Čak se i cena kompenzuje potrošnjom
Ukupno, Toyota RAV 4 u verziji 2.5 Hybrid FWD, je odlično ukomponovanih voznih osobina, i više nego dobro motorizovan paket. Na žalost, kupac u Srbiji nije te sreće da država ima sluha za ekologiju, pa da ima bilo kakvu subvenciju pri kupovini hibrida, a dodatno stiže visok razred po osnovi 2.5 litarskog motora. Dok ostajemo u nadi da će se i subvencije uskoro pojaviti, čak ni cena od 39.400 evra za testirani, najsnažniji i najbolje opremljeni model nije tako strašna, i da će se tokom godina kompenzovati potrošnjom.

Tim pre što se u Style Hybrid opremu nešto mnogo važnije od šarenog infotejmenta, a to je više nego bogati Toyota Safety Sense 2.0 sitem aktivnih vozačkih asistencija, koji sada prepreke prepoznaje i noću i automatski koči, tempomat sa dinamičkim radarom koji radi do maksimalnih brzina i još mnogo toga, pa je po ovoj osnovi RAV4 jedan od najbezbednijih automobila u klasi. Ni hibrid više nije bauk. Fabrička garancija je pet godina sa neograničenom kilometražom, a 10 godina na hibridni deo pogonskog sistema i baterju. A čak ni u drugoj prodaji, činjenca da je pogon hibridni ne umanjuje vrednost vozilu nego je povećava. Za sve one koje plaši eventualna zamena baterije, ona ne košta hiljade nego 800 evra. Na kraju, ako se odluči za 2.0 benzinski motor sa 175 KS i prednji pogon, cena počinje od još privlačnijh 27.900 evra.

Model

Toyota RAV 4 2.5 Hybrid CVT

Dužina/ širina/ visina (mm) 4.600/ 1.855/ 1.685
Međuosovinski razmak (mm) 2.690
Masa vozila (kg.) 1.590 – 1.680
Maksimalna dozvoljena masa vozila (kg.) 2.135
Zapremina prtljažnog prostora (l) 580 – 1.690
Motor

A25A-FXS

Gorivo

Benzin

Broj cilindara/ ventila 4/16
Radna zapremina (ccm) 2.487
Snaga pri o/ min. (KS/kW)

180/ 131 pri 5.700 SUS motor

118/ 88 elektromotor

218/160 ukupno

Maksimalni obrtni moment pri 0/ min. (Nm) 400 pri 1.750 – 2.750
Menjač

CVT

Ubrzanje 0-100 km/h

8.4

Maksimalna brzina km/h

180

Zapremina rezervoara za gorivo (l)

55

Potrošnja na testu (l/100 km) 3.5/6.2
Cena testiranog modela 39.400 evra
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polovnjaci – pogon je novi praksa trgovaca stare

Kupovina polovnih automobila bi trebalo da bude rešenje za prevozno sredstvo, ali nedostatak transparentnosti ...

Luda kuća u Sao Paolu za kraj F1 sezone

Pretposlednja trka sezone Formule 1 u Brazilu, donela je mnogo obrta, iznenađenja i odustajanja, ...

Specijalni Renault Clio R.S.18 u znak jubileja

U znak proslave 40 godina prisustva u Formuli 1, Renault će evropskim kupcima ponuditi ...

Seat Arona probila led

Seat Arona zapravo je prvi crossover koji je VW grupa postavila na MQB-A0 platformu. ...

JLR razvija beskontaktne ekrane

Jaguar Land Rover i Cambridge univerzitet razvijaju novu generaciju ekrana, kojima neće trebati dodir ...

Tamna strana elektrifikacije automobila

Električni automobili doprineće čistijoj atmosferi na planeti zemlji i prevazići problem nestajanja fosilnih goriva, ...