fbpx

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila

Foto: Kia Motors

Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo sa pogonom na 4 točka i autonomijom nešto većom od 480 kilometara. Radi se o vozilu sa 4 sedišta, koje je namenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, vratima koja se podižu, i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sleteli na Mesec. Me]utim to nije nikakav superauto iz mašte, koji verovatno nikada neće biti napravljen, nego proročki uvid u budućnost mobilnosti, kada će automobili skladno spajati dizajn, praktičnost i kreativnost. Odvažan, maštovit dizajn i visokotehnološka pomagala kao budućnost interakcije vozila
“Hteli smo da se s ovim konceptom udobno vozite po ulicama grada, uživate u krivudavim putevima uz obalu i samouvereno zaputite u avanture po bespućima,” rekao je Tom Kearns, potpredsednik dizajna u Kijinom američkom dizajnerskom centru. “Zamišljali smo vozilo za svakoga i skoro za sve. Kada smo videli finalni proizvod bili smo šokirani maštom kreatora HabaNira i njegovom laboratorijom tehnologija, koje bi hteli da imamo kod kuće. I to danas.”
“Ne možemo biti ponosniji na naš dizajnerski centar,” rekao je Michael Cole, izvršni direktor i potpredsednik Kia Motors America. “HabaNiro je genijalan proizvod znanja i mašte. Ne samo da je njegov prekrasan dizajn skladan s potrebama buduće mobilnosti, nego njegova konstrukcija i tehnologije predviđaju na kakav način će se ljudi kretati u budućnosti.” Potpuno nova kategorija vozila
HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definisati. To je ustvari potpuno električno i svaštoliko vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture. Eksterijer koji pomera Za dizajn HabaNira je karakteristično energetsko uzajamno delovanje zaštitnih metalnih sivih obloga, koje obuhvataju prednje točkove, protežu se do bokova i jarko crvenih ploča kod C stuba i produžujue se preko krova. Ova dva elementa stvaraju živahnu energiju i napred nagnut položaj, koji nagoveštava da je HabaNiro spreman za poletanje. Ova latentna i napred nagnuta energija ojačana je elegantnom karakternom linijom, koja obavija prednji deo i produžava se preko ramena, a završava dinamično usmerena prema zadnjim točkovima. HabaNirovu masku motora, koja podseća na njušku ajkule, dopunjuju svjetleće crni aluminijski “zubi”, koji sliče na otvore, koje obično nalazimo na vrhunskim elektronskim uređajima. Konstrukcija, namenjena električnim vozilima, omogućava postavljanje točkova na same ivice, što HabaNiru omogućava dosta širok i samouveren izgled. Aluminijumska zaštita ogibljenja, aluminijumska kuka za vuču i dodaci od eloksiranog aluminijuma crvene boje s utisnutim imenom HabaNiro dopunjuju prestižan izgled, a ujedno i izražavaju avanturistički karakter vozila. Možda su najizrazitija dnevna svetla, koja trepere u ritmu srca, što dovoljno ilustrativno predstavlja HabaNirovo energiju i govori – “Živ sam.”

Foto: Kia Motors

Kabina, bogato opremljena visokotehnološkimi pomagalima HabaNirova vrata koja se dižu i podsećaju na leptirova krila ili pak makaze, nagoveštavaju njegov u budućnost usmeren dizajn. Unutrašnjost jarko crvene boje predstavlja strast i živahnost. U modernoj i prozračnoj kabini odskaču mašinski obrađena prednja sedišta s grubim uzorkom, koja izgledaju kao da lebde u prostranoj kabini. Pročišćenim površinama u kabini i savremenom izgledu nesumnjivo doprinose i izostanak pravougaonih ekrana i klasičnih upravljačkih tastera i dugmadi. Umesto toga HabaNiro donosi projicirni ekran (HUD – Head Up Display) preko celokupne širine vetrobranskog stakla, kojim se upravlja pomoću konkavne instrument ploče, s velikim interaktivnim ekranom na dodir s tehnologijom senzoričnog odaziva osvetljenja (SLF – Sensory Light Feedback). Tehnički sistem opcionalnog deljenja (TOSS – Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projicirnom ekranu. Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS – Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku vazdušne zavese dovodi u kabinu hladan ili topao vazduh. Suptilan sjaj geometrično dizajniranog poda se odražava na površinama po celoj kabini. Osvetljenje kabine (LCE – Lighting Color Effect) može biti blago ili intenzivno, dok nijansa osvetljenja može da menja ambijent u kabini. Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tokom duge vožnje na autoputu može se projicirati na širokom zaslonu preko celog vetrobranskog stakla. HabaNiro donosi Kijin sistem prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. – Real-time Emotion Adaptive Driving), koji su početkom godine predstavili na sajmu zabavne elektronike CES u Las Vegasu.
Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije veštačke inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizovati i pojedinačnoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu sa obzirom na ocenu pet osećaja i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja veštačke inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega sledi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu sa tim prilagođava kabinu.
R.E.A.D. takođe omogućava HabaNirov sistem praćenja očiju (ETS – Eye Tracking System) sa 180- stepenim prikazom kamere na zadnjem delu vozila. Sistem koristi emocionalnu inteligenciju na osnovu veštačke inteligencije za praćenje vozačevog pogleda, kada isti gleda ka vrhu vetrobranskog stakla, gde se obično nalazi „rikverc“ ogledalo. Veštačka inteligencija u trenu prepoznaje vozačevu potrebu da pogleda događanje iza vozila i na ekranu odmah prikazuje sliku 180-stepene kamere. Trenutno još nije u planu delovanje veštačke inteligencije u slučaju gladi vozača, što bi vozilo direktno usmerilo do najbliže lokacije sa hranom, gde bi vozača čekala naručena hrana, ali će tehnologija možda u budućnosti omogućavati ovakve funkcije. Veštačka inteligencija i automatizacija ne bi smele upropastiti užitak u vožnji, čega se boje neki ljubitelji automobila, nego ga unaprediti – predviđanjem čovekovih potreba kako bi se što bolje fokusirao na vožnju. Pogled u budućnost Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživeti Kia je u poslednjih 18 meseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte. HabaNirova »leptirova« vrata? Možda ne danas, ali je budućnost otvorena – Kia je spremna da preuzme vodeću ulogu u automobilskoj branši i odvede nas u pikantan i uzbudljiv svet neslućenih mogućnosti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kad se YouTuber zaigra pa uništi Mini JCW GP

Francuski YouTuber je uspeo da za samo 20 kilometara uništi potpuno novi i skupi ...

Casa Seat u Barceloni pokazuje nove trendove

Juče je zvanično u viruelnoj prezentaciji predstavljen CASA SEAT, izložbeno prodajni prostor u centru ...

200.000 evra za kamper na Mercedes X-Klasi

Ako ste željni avanture i kampovanja na destinaciji udaljenoj od asfalta, ovaj kamper je ...

Mini se na velika vrata vraća na Dakar reli

Nakon ovogodišnjeg lošeg rezultata na Dakar reliju, Mini se sprema za veliki povratak, uz ...

Prodaje se Buick GNX iz 1987. sa samo 13 pređenih km.

Na aukcijskom sajtu „Bring a Trailer“, pojavio se legendarni Buick GNX koji je za ...

Mercedes pokazao upravljače svojih F1 bolida

Pomalo neuobičajeno, ali zanimljivo je, predstavljanje detalja upravljača bolida Formule 1, a Mercedes je ...