Istraživanje o pouzdanosti automobila donelo iznenađenje

Trka za uvođenjem što više novih tehnologija donosi probleme sa pouzdanošću, a najnovija istraživanja donela iznenađujuće rezultate

Foto: Polestar

Najnovija istraživanja na temu zadovoljstva kupaca i pouzdanosti automobila koja je u Engleskoj sproveo J.D. Power, pokazala su da trka za novim tehnologijama koje će biti ugrađene u automobil donosi nepouzdanost i probleme.
Audio, komunikacioni, navigacioni i zabavni sistemi u automobilima donose čine 5 od 10 problema sa kojima se kupci susreću. Istraživanje se odnosi na uzorak od 11.500 vlasnika vozila starih između 12 i 36 meseci, a studija donosi rezultate broja problema na svakih 100 vozila. Gotovo 180 parametara celog vozila je uzeto u istraživanje, a pored pomenutog spiska sistema, uključeni su i svi ostali delovi vozila, kao što su problemi sa motorom, klimatizacijom, itd. Tokom istraživanja, kupci su, imeđu ostalog, pitani i da li bi se ponovo opredelili za istu marku.
Rezultati do kojih je došlo istraživanje J.D. Power-a pokazuju da audio, komunikacioni, navigacioni i zabavni sistemi izazivaju 16.6 problema na svakih 100 novih vozila, što pokazuje izvestan napredak u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje najproblematičniji deo automobila. Poređenja radi, alarm i tempomat stvaraju tek 1.5 problema na 100 vozila. Novi sistemi za detekciju i upozorenje na vozilo u mrtvom uglu izazivaju 2.4 problema na 100 vozila, ali je začuđujuće da u automobilima iz premijum segmenta ovaj broj raste na preko 4 na 100 vozila.
Josh Halliburton, šef evropskog ogranka J.D. Powera kaže da će nepouzdanost dovesti do toga da kupci postanu sve skeptičniji prilikom kupovine vozila sa tehnologijama koje će tek biti uvedena, a pogotovo kod premijum brendova koji ove sisteme stavljaju u prvi plan, i kao svoj glavni argument prilikom prodaje. Pre svega, nepouzdanost će izazivati najveće nepoverenje prilikom uvođenja automobila sa autonomno vožnjom.

Foto: Peugeot

Najneočekivaniji rezultat ovog istraživanja je činjenica da je među 10 marki sa najmanje problema samo jedna marka iz premijum segmenta. Kao najpouzdaniji o vom istraživanju pokazao se Peugeot, na drugom mestu je Škoda, dok je treći Hyundai, a Volvo je jedini premijum brend među deset sa najmanje problema.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bolje Ronaldo nego plate – hleba i igara bolje nego standarda u Fiatu

Najavljeni štrajk u fabrici Fiat neslavno je propao. Izgleda da je Italijanima fudbal važniji ...

Porsche radi na svom 911 “restomod-u” u čast 70. rođendana

Porsche ove godine slavi 70. godišnjicu, pa je tim povodom napravio repliku svog prvog ...

Audi e-tron uz stazu za spust

Električni automobili će morati još dosta da se dokazuju, a Audi je demonstrirao snagu ...

Definitivno ništa od McLaren SUV-a, tvrdi CEO kompanije

CEO McLarena, Mike Flewitt, je jasno naglasio da McLaren neće ući u najnoviji trend ...

Audi će nuditi personalizaciju farova na Q4 e-tronu?

Audi će lansirati kompaktni električni SUV pod imenom Q4 e-tron sledeće godine, a sa ...

Novi Suzuki Swift od 9.900 evra

Osnovna, najjeftinija verzija Swifta u vrlo bogatoj opremi, između ostalog, ima klima-uređaj, servo u ...