fbpx

Skorašnji požari naterali Teslu da updatuje softver za baterije

Tesla je najavio update softvera za bateriju nakon što su skorašnji požari uništili tri Modela S

Foto: Tesla

Tesla je najavio update softvera za bateriju nakon što su skorašnji požari uništili tri Modela S locirana u Šangaju, San Francisku, i Hongkongu. Iz Tesle navode da se istraga nastavlja, ali da su iz mere bezbednosti počeli da šalju unapređeni softver za baterije Modela S i X, koji bi trebalo da izmeni njihove postavke za punjenje i termalni menadžment. Tesla tvrdi da će update „zaštititi bateriju i unaprediti njenu trajnost.“ Iz američke kompanije dodaju da još uvek nisu otkrili uzrok problema sa baterijom, ali da će odreagovati ako se on identifikuje. „Bezbednost naših kupaca je glavni prioritet“, navodi se u saopštenju. Update softvera stiže nakon što su se tri Tesla automobila zapalila u manje od mesec dana. Prvi incident se odigrao u aprilu u Šangaju, kada se Model S iznenada zapalio u parking garaži.

Video iz nadzorne kamere pokazuje dim koji dolazi od ispod automobila, nakon čega ceo automobil eksplodira. Drugi požar se desio početkom ovog meseca u privatnoj garaži u San Francisku. Kao i u prvom slučaju, niko nije povređen, ali je automobil uništen. Sličan incident je zabeležen u u utorak kada su mediji iz Hongkonga preneli da se Model S zapalio na parkingu trgovačkog centra, samo pola sata nakon što je parkiran. Tesla ukazuje na to da se na putevima sveta nalazi preko pola miliona Tesla automobila i da su opisani požari retkost. Međutim, iz Tesle i sami priznaju da je čak i jedan požar previše. „Iako su požari koji uključuju Tesla automobile veoma retki, a naši automobili 10 puta manje podložni požaru od automobila na benzin, verujemo da je pravilno težiti broju koji je nula“, navodi se u saopštenju Tesle. Do sada je prijavljeno najmanje 14 slučajeva u kojim se Tesla zapalio, ali je u većini slučajeva baterija bila oštećena prilikom udesa. Činjenica da su se tri Teslina automobila zapalila sama od sebe dok su bila parkirana je zabrinjavajuće, ali se nadamo da će Tesla ubrzo naći rešenje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen odložio odluku gde će graditi svoj pogon

Iako je praktično odlučio da novi pogon gradi u Turskoj, VW je odložio svoju ...

Kia i Canoo razvijaju platformu za električna vozila

Zajednički razvoj potpuno električne platforme, koja se temelji na Canoo-ovom potpuno prilagodljivom dizajnu skateboarda ...

VR koncept prodaje vozila u BMW salonu

Srbija je četvrto tržište u svetu gde je BMW implementirao Virtual Reality Delta Motors ...

Verstappenu pol pozicija u Zandvoortu, Hamilton blizu

Max Verstappen je osvoji pol poziciju na svom terenu u Holandiji, ali je Lewis ...

Bugatti Mistral Roadster za oproštaj od W16

Bugatti Mistral Roadster je predstavljen na Pebble Beachu, i oproštaj je od legendarnog quad-turbo ...

Lamborghini sa dva LMDh automobila na Lemanu

Lamborghini će se 2024. godine sa dva LMDh automobila takmičiti na 24 časa Lemana, ...