fbpx

Nissan najavio unapređenu verziju ProPilot sistema

Nissan je najavio unapređenu verziju svog ProPilot sistema za autonomnu vožnju koja će omogućiti vozačima “hands-free” putovanja na autoputu

Foto: Nissan

ProPilot omogućava vozilu da se kreće u pojedinačnoj saobraćajnoj traci i kontroliše ubrzavanje, kočenje, i upravljanje. Međutim, ovaj sistem zahteva od vozača da drži ruke na upravljaču kako bi radio. Ovo nije slučaj kod unapređene verzije, nazvane ProPilot 2.0, što u teoriji znači da možete putovati od ulaza na autoput do izlaza bez da pipnete upravljač.

Foto: Nissan

Ipak, vozač mora obraćati pažnju na put. Kada sistem primeti promenu na putu ispred, ili sporije vozilo koje se može obići, on će obavestiti vozača na vreme koristeći zvučna i vizuelna obaveštenja da preuzme kontrolu nad vozilom. U kabini se nalazi kamera koja prati pažnju vozača. ProPilot 2.0 je u stanju da pomogne i prilikom promene trake. U pomenutom slučaju, obe ruke moraju biti na upravljaču, a pokazivač pravca uključen.

Foto: Nissan

Kada sistem detektuje da je promena saobraćajne trake moguća, vozilo će automatski promeniti traku. ProPilot 2.0 se oslanja na mnoštvo senzora i kamera, kao i mape u visokoj definiciji i navigacioni sistem vozila, kako bi funkcionisao. Da bi ga aktivirao, vozač mora uneti rutu u navigacioni sistem.

Foto: Nissan

Kada se vozilo približi delu puta na ruti gde sistem može da funkcioniše, vozač će biti obavešten zvučno i vizuelno. ProPilot 2.0 je, za sada, najavljen samo za japansko tržište. Tamo će biti dostupan od jeseni ove godine u Nissan Skyline sedanu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

FCA se oseća ugroženim zbog jedne male Mahindre Roxor

Jeep Wrangler se dosta promenio tokom godina, ali se i dalje vidi čvrsta veza ...

Konačno pobeda za Raikkonena i Ferrari

Da je Raikkonen bio raspoložen cele sezone kao ovog vikenda, možda bi šampionat izgledao ...

Formula 1 – Velika nagrada Holandije

Formula 1 – trka za Veliku nagradu Holandije vožena je na stazi Zandvoort pred ...

Meet the S-Class DIGITAL: “Luksuz i dobrobit”

Moderni luksuz dostiže novi nivo u unutrašnjosti nove S-Klase koju nastavljamo da upoznajemo Dizajneri ...

Kia Futuron liči na NLO sa četiri točka

Kia Motors je pokazala konceptno vozilo Futuron, kupe SUV sa pogonom na svim točkovima, ...