fbpx

Još jedan leteći automobil je na pomolu

Na pomolu je još jedan leteći automobil, samo ovom rešenju ne treba pista

Ideja o letećem automobilu stara je skoro koliko i sam automobil, a prve ideje i pokušaji datiraju sa početka 20. veka. Čak je Henry Ford lično bio umešan u projekat letećeg automobila. Međutim 100 godina kasnije, leteći automobili nisu dospeli u potpuno zrelu fazu da bi bili masivno komercijalizovani, što zbog tehnološke složenosti, što zakona, što finansija. AeroMobil i Terrafugia stigli su najdalje, ali jedna od mana je što im za poletanje i sletanje treba poletno sletna staza
Međutim, upornost da automobili polete verovatno će jednog dana izroditi prihvatljivo rešenje. Najnoviji predlog stiže od američko-izraelske start up kompanije NFT ( Next Future Transportation) i zove se Aska.
Aska je eVTOL, što znači da ima električni pogon i mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja. Drugim rečima, može se voziti kao automobil i leteti kao avion, ali poleteti kao helikopter. Vozilo je trosed, a kada rasklopi svoja krila, u vozilu se može se videti 10 kanalisanih elisa (ducted fan), koje služe za poletanje i sletanje, a u samom vozilu i krilima nalaze još četiri koje služe za horizontalan let. Pogonska energija je smeštena u velikoj bateriji, a projekat predviđa autonomiju leta od 560 kilometara, sa SUS motorom za povećanje autonomije. I letenje i vožnja po zemlji bili bi prepušteni autonomnom sistemu. Ako je suditi po prvim raspoloživim ilustracijama, Aska ima krila sa izrazito debelim aero profilom, što znači da su sposobna da i pri malim brzinama obezbede dovljno velku uzgonsku silu, pa od ovog letećeg vozila sigurno ne treba očekivati velike bzine u letu.  Ako ikada bude u serijskoj proizvodnji Aska bi trebalo da košta oko 200.000 dolara, a kompanija koja radi na projektu predviđa mogućnost najma za 200-300 dolara mesečno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen vidi svet u kom roboti dopunjavaju EV

U budućnosti u kojoj se automobili sami voze, jedno od bitnijih pitanja jeste kako ...

Par vrlo retkih L88 Chevrolet Corvette ide na aukciju

Činjenica da će Mecum na svojoj aukciji ponuditi kupe i kabrio verziju vrlo retke ...

Hennessey predstavio Goliath 6×6 baziran na Silveradu

Za sve ljubitelje Hennessey Performance Engineering vozila, koji ne mogu da pređu preko činjenice ...

BMW M135 xDrive „utegnut“ pre vremena

Kada konkurencija vredno radi mora se odgovoriti – BMW je mimo uobičajene faze osvežavanja ...

Nova kontrola proklizavanja za sve buduće BMW i MINI modele

BMW će novi, brži i efikasniji sistem za kontrolu proklizavanja točkova razvijen za i3 ...

Volkswagen ID.7 zvanično predstavljen

Volkswagen ID.7 zvanično predstavljen sa skoro pet metara i autonomijom od 615 kilometara Volkswagen ...