fbpx

Dainese predstavio „Pametnu jaknu“

Dainese je ponovo pomerio granice bezbednosti vozača motocikala i predstavio „Pametnu jaknu“

Foto: Dainese

Dainese D-air® tehnologija stvorena je prvo za trkače, i to pre više od 25 godine. Transfer tehnologija sa trkačkih staza u svakodnevnu upotrebu, u ovom slučaju je turističkim vozačima doneo potpuno novi nivo bezbednosti. Čuveni italijanski proizvođač moto opreme upravo je napravo još jedan korak u približavanju bezbednosti svakodnevnim vozačima. Dainese Smart Jacket je novi proizvod, koji bi u našem rečniku bilo preciznije opisati kao prsluk bez rukava.

Foto: Dainese

Dainese je Smart Jacket koncipirao kao potpuno funkcionalan deo garderobe koji se može nositi ispod ili preko bilo čega što vozač motocikla ima na sebi, pri čemu ne postoji nikakva veza sa motociklom. Pri tom se može i složiti kao bilo koji deo garderobe i tako transportovati ili odložiti u boks na motociklu ili ormar kada nije u upotrebi. Dodatna pogodnost ove nezavisnosti od bilo kog dela moto opreme znači i da se može nositi pri vožnji bilo kog tipa motocikla i pri bilo kojim uslovima vožnje.

Foto: Dainese

Dainese Smart Jacket rezultat je više od 25 godina istraživanja D-air® sistema, i kombinuje ovu tehnologiju, koji koriste svi Moto GP vozači, sa jednim jedinim, veoma univerzalnim delom garderobe koji se jednostavno koristi. „Mozak“ ove „Pametne jakne“ je algoritam zadužen za aktiviranje punjenja vazdušnih jastuka. Centralna kontrolna jedinica 1.000 puta u sekundi analizira podatke koje dobija od sedam senzora raspoređenih na jakni, i otkriva opasnu situaciju u kojoj se motociklista nalazi. Iskustva i saznanja stečena kroz više od dve decenije razvoja i istraživanja doveli su do stvaranja sofisticiranog algoritma sposobnog da predvidi nezgodu, uključujući i situacije kada se motocikl ne kreće.

Foto: Dainese

„Štit“ je osnova zaštite koju donosi Dainese Smart Jacket. Vazdušni jastuci koje je patentirao Dainese, imaju ekskluzivnu strukturu od mikrovlakana, čime je obezbeđeno ravnomerno punjenje. U trenutku nezgode, stvara se štit koji obuhvata ceo gornji deo tela vozača, odnosno i grudi i leđa. Iako nema ni jednog čvrstog štitnika Smart Jacket donosi nivo zaštite koji je ekvivalentan čak sedam Level 1 protektora leđa.

Foto: Dainese

Iako nudi do sada nedostupan nivo zaštite, Dainese Smart Jacket vozaču ne donosi osećaj riterskog oklopa, šta više ima fundamentalni deo udobnosti, a to je ventilacija. Spoljni sloj jakne propustan za vazduh, ali prava inovacija nalazi se u unutrašnjem sloju. Vazdušni jastuk je tako složen da ne prekriva kompletne gudi vozača nego je praktično sklonjen bočno i dozvoljava prolazak vazduha pri normalnoj vožnji. U trenutku aktiviranja, vazdušni jastuk, odnosno „Štit“ (Shield), kako ga proizvođač naziva, širi se na kompletnu površinu prednjeg dela i potpuno štiti grudi vozača. Pored toga što dozvoljava ventilaciju, Smart Jacket je predviđen i za vožnju po kiši, obzirom da je izrađen od vodonepropusnog materijala, a sama D-air® tehnologija nema nikakav problem sa vlagom.
U slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka, punjenje se može za kod autorizovanog dilera, a ceo sistem se napaja iz baterije dugog životnog veka, koja obezbeđuje 26 časova rada, nakon kojega je potrebno brzo punjenje. Dainese Smart Jacket na tržište dolazi u šest veličina za muškarce i žene, a prodaja počinje od jula ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – Alex Marquez je pobednik sprinta u Maleziji

MotoGP – Alex Marquez je pobednik sprinta u Maleziji, stanje u šampionatu i dalje ...

Ne stišava se polemika oko Quartararovog kombinezona

Iako su događaji sa MotoGP trke vožene prošle nedelje stara vest, polemika o kombinezonu ...

Konačno – kaciga sa klima uređajem

Mnogi su razmišljali, a neko konačno uradio. Feher ACH-1 kaciga ima ugrađen klima uređaj ...

MotoGP – Ducati i Bagnaia zajedno do 2024.

MotoGP tim Ducati se obezbedio na duže staze novim ugovorom sa Francescom Bagnaijom MotoGP ...

Remy Gardner se seli u najjaču MotoGP klasu 2022.

Trenutno vodeći u Moto2 šampionatu sveta seli se u MotoGP kategoriju sledeće godine i ...