fbpx

Sedma generacija Chevorlet Camara otkazana, ime umire?

Sudeći po najnovijem izveštaju, program razvoja sedme generacije Chevrolet Camara je suspendovan

1967-Chevrolet-Camaro-RS-SS

Za ljubitelje Chevroletovog “pony” automobila, 2023. godina bi mogla da donese osećaj 2002. godine. Sudeći po najnovijem izveštaju, program razvoja sedme generacije Chevrolet Camara je suspendovan, što znači da će legendarno ime vrlo verovatno nestati početkom naredne decenije. Muscle Cars & Trucks je prvi preneo ovu vest, pozivajući se na “nekoliko izvora iz General Motorsa.” Sedma generacija Camara bila je u ranoj razvojnoj fazi, ali je, navodno, ceo program preusmeren preostali životni ciklus aktuelne, šeste, generacije.

2019 Camaro Turbo 1LE, foto: GM

Aktuelna generacija Camara će, opet, navodno, služiti svoj život do 2023. godine. Planirani ciklus Chevroletovog “pony” automobila ističe navedene godine, što znači ča će ime modela ponovo nestati iz ponude proizvođača, kao i 2002. Aktuelna generacija Chevrolet Camara debitovala je pre tri godine, a od tada, model je prošao kroz restilizaciju, kao i dodatne ispravke loše prihvaćenog dizajna prednjeg dela automobila. Chevrolet je čak uveo nov, 1LT paket opreme, koji je dodatno smanjio cenu uvodnog modela sa V8 agregatom. Nakon restilizacije, prodaja je drastično pala. Čak 25% je pala prodaja u 2018. godini i prodato je 51.000 jedinica.

Foto: GM

Camaro je već doživeo jednu smrt 2002. godine nakon četvrte generacije. Ime se u ponudu vratilo tek 2009. godine, ali je postalo ogroman uspeh za Chevrolet i GM. Šesta generacija, uprkos superiornijoj tehnologiji, nije uspela ni da se približi petoj generaciji po pitanju prodatih jedinica. Aktuelna generacija Camara koristi GM-ovu Alpha platformu, koja će uskoro biti zamenjena unapređenom verzijom pod oznakom A2XX. A2XX je osnova Cadillacovih CT4 i CT5 modela, dok modeli ATS i CTS koriste stariju Alpha platformu.

CT5 Sport, foto: GM

Odlazak Camara znači i kraj za Alpha platformu. Vesti o razvoju nove generacije Camara do sada nije bilo puno. Poznato je da je GM aktivno sprovodio ankete među vlasnicima Camara u vezi pogonskih jedinica. Deo ankete je su bila pitanja o mišljenju aktuelnih vlasnika o hibridnim motorima, kao i o 2.7 litarskom četvorocilindarskom turbo motoru koji koristi novi Silverado pickup. Činjenica da je dosadašnji šef Camara, Al Oppenheiser, premešten na razvoj GM-ovih električnih automobila takođe dodaje na zabrinutost. Na žalost ljubitelja legendarnog modela, čini se, da i ako ikada bude sedme generacije Camara, to neće biti direktno nakon aktuelne, šeste generacije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Dodge Challenger dobija elektrifikaciju, gubi V8 sa 700 KS

Ljubitelji američkog “muscle car”-a, grabite dok još ima – sledeća generacija Dodge Challengera biće ...

Ipak će biti jeftina Škoda

Škoda će ipak samostalno razviti jeftin automobil za tržišta sa malom kupovnom moći Škoda ...

Fiati Topolino zaplenjeni zbog italijanske zastave

Fiati Topolino zaplenjeni zbog italijanske zastave koja se nalazi na vozilima, a na to ...

Otkriven Opel Combo Life

Otkriven je Opel Combo Life, kojim će ova marka po prvi put ući u ...

Matt Damon će igrati ulogu Carrolla Shelbyja u novom filmu

Matt Damon će igrati ulogu Carrolla Shelbyja u predstojećem filmu o ratu Forda protiv ...

Pirelli pokrenuo istragu zbog cepanja pneumatika na Silverstoneu

Pirelli, jedini dobavljač pneumatika za Formulu 1 pokrenuo je istragu zbog velike degradacije i ...