fbpx

Ott Tanak osvojio WRC titulu za oproštaj se od Toyote

Ott Tanak je na Reliju Katalunja uradio tačno onoliko koliko mu je trebalo da obezbedi titulu šampiona sveta za 2019. godinu

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Do Katalunja relija, Hyundai i Thierry Neuville su mogli da se nadaju preokretu i šampionskoj tituli, ali je fabrički vozač Toyote Ott Tanak uradio tačno onoliko koliko mu je trebalo da bi jedan reli pre kraja sezone sebi i Toyoti obezbedio titulu šampiona sveta.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Tanak je u svom Yarisu WRC završio Reli Katalunja na drugom mestu iza Neuvillea, što mu je bilo sasvim dovoljno da dođe do najvećeg uspeha u karijeri. Šta više, frapantno ali istinito je da je Ott Tanak prvi vozač koji je još od 2003. kada je šampionat osvojio Peter Solberg pobedio jednog od Sebastiena. Naime, od tada pa sve do 2019. sve titule su pripale ili Sebastienu Loebu ili Sebastienu Ogieru. A još frapantniji podatak kaže da je Toyota čekala vozačku titulu još od 1994. kada je to za ovu marku poslednji put uradio Didier Oriol.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Međutim, titula u konkurenciji proizvođača biće odlučena na poslednjem reliju u Australiji za dve nedelje. Trenutno je u vođstvu Hyundai, sa 380 poena, obzirom da su vozači ovog tima u Katalunji osvojili prvo, treće četvrto mesto i mnogo bodova u konkurenciji.
Iako je Tanakov uspeh velik, iza borbe na stazi rešavalo se pitanje gde će vozač iz Estonije nastaviti karijeru. Iako su Toyota i šef tima Tommi Makinen izjavljivali da žele da zadrže Tanaka u timu, Hyundai je sopštio da će u svojim redovima sledeće sezone imati branioca šampionske titule. Nakon dve godine provedene u Toyoti društvo će mu praviti naveći ovogodišnji rival Thierry Neuville, dok će se Dani Sordo i Sebastien Loeb rotirati u trećem fabričkom Hyundaiju i20WRC. Odlazak Tanaka iz Toyote ostavlja upražnjeno mesto, a spekuliše se čak i da bi na njega mogao doći čak i Oger na jednu sezonu, koji je već najavio svoje povlačenje iz WRC-a na kraju 2020.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedesi za Europcar

Emil Frey Auto Centar, ovlašćeni diler i servisni centar za Mercedes-Benz i smart vozila, ...

Gužva na vrhu startnog reda u Silverstoneu

Tri DRS zone, uključujući i novu na krivini broj 1, nakon startno ciljnog pravca ...

Mercedesi deklasirali konkurenciju u Melburnu

Mercedesovi vozači Lewis Hamilton i Valtteri Bottas, ubedljivo su zauzeli prvi startni red za ...

Honda Civic Type R od Lego kockica je teška kao prava

Ljubitelji Lego-a iz Australije napravili su kompletnu Hondu Civic Type R od plastičnih kockica ...

Racing Point ipak kažnjen po prigovoru Renaulta

Tim Formule 1 Racing Point ipak je kažnjen po prigovoru Renaulta da koristi nelegitimne ...