fbpx

Ott Tanak osvojio WRC titulu za oproštaj se od Toyote

Ott Tanak je na Reliju Katalunja uradio tačno onoliko koliko mu je trebalo da obezbedi titulu šampiona sveta za 2019. godinu

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Do Katalunja relija, Hyundai i Thierry Neuville su mogli da se nadaju preokretu i šampionskoj tituli, ali je fabrički vozač Toyote Ott Tanak uradio tačno onoliko koliko mu je trebalo da bi jedan reli pre kraja sezone sebi i Toyoti obezbedio titulu šampiona sveta.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Tanak je u svom Yarisu WRC završio Reli Katalunja na drugom mestu iza Neuvillea, što mu je bilo sasvim dovoljno da dođe do najvećeg uspeha u karijeri. Šta više, frapantno ali istinito je da je Ott Tanak prvi vozač koji je još od 2003. kada je šampionat osvojio Peter Solberg pobedio jednog od Sebastiena. Naime, od tada pa sve do 2019. sve titule su pripale ili Sebastienu Loebu ili Sebastienu Ogieru. A još frapantniji podatak kaže da je Toyota čekala vozačku titulu još od 1994. kada je to za ovu marku poslednji put uradio Didier Oriol.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Međutim, titula u konkurenciji proizvođača biće odlučena na poslednjem reliju u Australiji za dve nedelje. Trenutno je u vođstvu Hyundai, sa 380 poena, obzirom da su vozači ovog tima u Katalunji osvojili prvo, treće četvrto mesto i mnogo bodova u konkurenciji.
Iako je Tanakov uspeh velik, iza borbe na stazi rešavalo se pitanje gde će vozač iz Estonije nastaviti karijeru. Iako su Toyota i šef tima Tommi Makinen izjavljivali da žele da zadrže Tanaka u timu, Hyundai je sopštio da će u svojim redovima sledeće sezone imati branioca šampionske titule. Nakon dve godine provedene u Toyoti društvo će mu praviti naveći ovogodišnji rival Thierry Neuville, dok će se Dani Sordo i Sebastien Loeb rotirati u trećem fabričkom Hyundaiju i20WRC. Odlazak Tanaka iz Toyote ostavlja upražnjeno mesto, a spekuliše se čak i da bi na njega mogao doći čak i Oger na jednu sezonu, koji je već najavio svoje povlačenje iz WRC-a na kraju 2020.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Osetite tajnu vrhunskog prianjanja – Continental Black Chili

Da li želite da ostvarite svoje automobilističke snove? Continental Black Chili Driving Experience vam ...

Hoće li kvačila izdržati sprint trku Formule 1

Iako su se svi timovi Formule 1 saglasili sa probnim formatom sa sprint trkom ...

Citroen C3 Aircross i kod nas

C3 Aircross nudi nove tehnologije koje olakšavaju život i u gradu i na otvorenom ...

Renault F1 sa manje snage zbog slabih klipnjači!?

Šef Renault F1 tima otkrio je koji problemi su mučili agregate i zbog čega ...

Kia EV6 ima 577 KS u najsnažnijoj izvedbi

Kia je nedavno otkrila potpuno novi model EV6 i sa njim i novu dizajnersku ...