fbpx

VW i Renault zajednički do jeftinog EV

VW i Renault zajednički do jeftinog EV – vest je koja nije direktno potvrđena ali nije ni negiranaod strane proizvođača

Volkswagen // Foto/Dmotion.rs

VW i Renault zajednički do jeftinog EV – vest je koja nije direktno potvrđena ali nije ni negirana od strane dva giganta. Dobro je poznato da evropski proizvođači ubrzavaju svoje planove i projekte kako bi što pre došli do sopstvenih, relativno dostupnih električnih automobila, kako bi se odbranili od napada kineskih marki i modela.
Nije tajna da Volkswagen pregovara sa potencijalnim partnerima, uključujući i Renault, o mogućoj kooperaciji u razvoju elekktričnog automobila koji bi koštao 20.000 evra. Ovo je vest koju su objavili nemački poslovni mediji. Handelsblatt konkretno piše da je VW zainterosovan da u saradnji sa drugim proizvođačem razvije platformu za automobil koji će biti dostupniji masovnijoj populaciji kupaca. Prema istom izvoru, razgovori sa Renaultom su još uvek u početnoj fazi i može se dogoditi da se iz tih razgovora ništa ne realizuje.

Volkswagen

Navodno, razgovara se o godišnjem obimu proizvodnje od 200.000 do 250.000 vozila za oba partnera. Još u martu ove godine Volkswagen je objavio da radi na razvoju modela koji će koštati 25.000 evra, a koji bi se trebao pojaviti 2025. godine. Projektovana automomija tog modela je 450 kilometaram, a punjenje baterije od 20 do 80% za 20 minuta. Od tada, o ovom modelu nije se moglo čuti ništa od strane Volkswagena. VW je objavio i da radi na modelu cene do 20.000 evra, ali je to ostalo sve od raspoloživih informacija.

Renault Twingo

Sa druge strane, Luca de Meo, CEO Renaulta, zvanično je saopštio da će 2026. godine lansirati novi, električni Twingo i to sa cenom ispod 20.000 evra. De Meo je budućeg Twinga i pokazao investitorima na danu velikih tržita nove marke Ampere.
Evropske marke se bore da nađu odgovor za kineske modele koji u Evropu stižu u sve većem broju. Zbog čega se pominju brojke između 20 i 25.000 evra? Prosečna cena električnog automobila u Evropi prvoj polovini godine bila je preko 65.000 evra (podatak po JATO Dynamics), dok je u Kini prosečna cena EV samo 31.000 evra.
Renaultovo odeljeljenje za odnose sa javnošću potvrđuje da se do jeftinijeg malog električnog automobila može doći samo koopreacijom sa drugim proizvođačem, da postoje diskusije sa drugim proizvođačima, ali da ništa konkretno nije dogovoreno. Sa svoje strane, Volkswagen ne želi da komentariše navode da traži partnera za projekat malog električnog gradskog automobila koji će koštati 20.000 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Salon automobila u Njujorku odložen za avgust

Organizatori Salona automobila u Njujorku potvrdili su da će događaj, koji je trebao da ...

Trebao je biti Volkswagen Phaeton 2

Volkswagen je uradio nešto što nije uobičajena praksa – objavio je fotografije druge generacije ...

Volkswagen predstavlja Golf GTI TCR

Na godišnjem GTI okupljanju na Wörthersee Volkswagen će predstaviti drumski verziju Golfa TCR Na ...

Potvrđeno – Lamborghini Urus će imati 650 KS

Prvi SUV pod znakom Lamborghini imaće 650 KS, potvrđeno je iz fabrike Generalni direktor ...

Aston Martin Valkyrie AMR Pro izašao na stazu u Bahreinu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je pre kvalifikacija i pre prve trke Formule 1 ...

Bugatti je “spreman” za drugi model, kaže CEO kompanije

Bugatti je nedavnim predstavljanjem modela Divo proširio svoju ponudu, ali izgleda da ima planove ...