fbpx

Tata nudi JLR BMW-u i Geelyju

Grupa Tata traži partnera za Jaguar Land Rover, i već je sa ponudom prišla BMW-u i Geelyju

Kako bi sa nekim podelila ogromne troškove razvoja novih modela i elektrifikacije vlasnik Jaguar Land Rovera Grupa Tata traži partnera. Prema izvorima iz same kompanije, Tata je sa ponudom već izašla pred BMW (koji je nekada bio vlasnik JLR-a) i pred Zhejiang Geely Holding Group. Analitičari procenjuju da bi kineska kompanija bila bolji partner, obzirom da bi šire otvorila vrata tržišta najmnogoljudnije zemlje na planeti. Sa druge strane, partnerstvo sa BMW-om bi se zasnivalo na razvoju motora i elektro pogona, mada je, sada već bivši CEO BMW-a Harald Krueger još letos izjavio da ne dolazi u obzir nikakvo ulaganje kapitala. I Tata i BMW negiraju da je bilo kakvih ponuda ili pregovora, ali, i u auto industriji su dobro poznate negacije evidentnog.
Iako je JLR sa svojim modelom I Pace bio prvi na tržištu električnih SUV-a, jasno je da ambiciozan plan sa novim električnim vozilima za 2020. predstavlja preveliko opterećenje ja jenu ipak malu kompaniju kao što je JLR. Ukrupnjavanje i deljenje troškova postali su neminovni, a dojučerašnji neprijatelji postaju partneri. Na razvoju električnih vozila i autonomne vožnje udružili su se VW i Ford, PSA i FCA rade na ujedinjavanju.

Foto: Land Rover

Međutim, iako JLR svojim markama, pa i aktuelnom modelnom ponudom deluje kao atraktivan partner, najveći problem udruživanja sa bilo kime može biti finansijski bilans JLR-a. Tata Grupa je u JLR ubrizgala injekciju od čitavih 910 miliona dolara, kako bi popravila loš poslovni bilans britanske marke. Srećom po JLR, koji je izgubio velik deo kolača upravo u Kini i to zbog lošeg kvaliteta vozila, stvari su krenule nabolje. Nedostaci u kontroli proizvodnje su ispravljeni, pa samim tim i kvalitet vozila, što je pad prodaje u Kini pretvorilo u lagani rast. Takođe, mere štednje, doduše uz hiljade otkaza, donele su uštedu od 3.2 milijarde dolara.
Indijski Tata Motors je JLR kupio do Ford Motor Co. 2008. za 2.3 milijarde dolara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Subaru Crosstrek stiže u Srbiju

Subaru Crosstrek stiže u Srbiju – potpuno novi model specijaliste za AWD pogon će ...

Škoda Enyaq iV spremna za septembar

Škoda će u Pragu predstaviti Enyaq iV svoje prvo potpuno električno SUV vozilo 1. ...

Brabham se sprema za nove trkačke izazove GT2 klase

Brabham Automotive je predstavio BT63 GT2 Concept i najavio nove izazove na trkačkim stazama ...

Nova Toyota Yaris spremna za tržište

Potpuno nova, četvrta generacija Yarisa je automobil koji odgovara na zahteve gradskog života, ali ...

Porsche zvanično odustao od dizel motora

Porsche nije uspeo da izbegne skorašnji skandal u vezi emisije štetnih gasova, povezan sa ...

Pet najboljih reli Porschea po Walteru Röhrlu

Porsche nije marka koja se baš direktno vezuje za reli, ali legendarni Walter Röhrl ...