fbpx

Peugeot se vraća u WEC i na Leman

Peugeot je izdao kratko saopštenje u kojem je zvanično najavio da se od sezone 2022. vraća u šampionat izdržljivosti i na Leman

Foto: Peugeot

Odlične vesti stižu iz Francuske za sve ljubitelj trka izdržljivosti. Peugeot je izdao kratko, ali zvanično saopštenje da se od sezone 2022. vraća u FIA WEC, svetski šampionat izdržljivosti, a u okviru šampionata i na 24 časa Lemana, koji je tri puta osvojio. Uz ovu najavu, razumljivo, ide i najava u koju klasu ulazi Peugeot. Ulazi na velika vrata, u klasu hiperautomobila sa hibridnim pogonom, gde će koplja ukrstiti sa već potvrđenim Aston Martinom i Toyotom. Početkom sledeće godine biće saopšteni detalji projekta, a pretpostavlja se da će partneri Peugeota biti Oreca i Rebellion. Direktor PSA Motorsporta Jean-Marc Finot, je u izvesnom smislu to i potvrdio najavom da će u šampionat ući tim podržan i finansiran od strane Peugeota, a koji već ima iskustva u ovom takmičenju.
Peugeot se poslednji put takmičio u šampionatu izdržljivosti od 2007. do 2011. sa svojim dizel prototipom 908 HDi FAP, koji je 2009. pobedio. Razvijen je bio i prototip sa hibridnim pogonom, ali se Peugeot iznenada povukao 2012. kada je ugasio svoj LMP1 projekat.

Foto: Peugeot Sport

Pominjalo se da će se 2017. vratiti u LMP1, ali je ipak odustao i okrenuo se fabričkom timu u svetskom Relikors šampionatu u Dakaru iz kojih se povukao već 2018. Najava Peugeota svakako je dobra vest za novu klasu hiper automobila, obzirom da su do sada potvrđeni samo Aston Martin i Toyota, mada su Glickenhaus i ByKolles najavili svoje automobile u najjačoj klasi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Policijska potera u Ukrajini koja liči na scenu iz GTA igre

Jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija stvar kada policija hoće da vas zaustavi ...

Predstavljena je nova Mercedes-Benz G-Klasa

Predstavljena je nova Mercedes-Benz G-Klasa a elektrifikovanim pogonskim jedinicama i unapređenom tehnologijom Predstavljena je ...

Peugeot je predstavio revolucionarni 9X8 za Leman

Upravo predstavljeni Peugeot 9X8 koji se sprema za WEC šampionat još nije ni prišao ...

Potpuno električni Citroen stiže 2020.

Citroenovi potpuno električni automobili neće biti zasebni modeli, već deo familije sa konvencionalno pogonjenim ...

Novi Hyundai Santa Fe pred premijeru u Ženevi

Pred zvaničnu svetsku premijeru u Ženevi u martu, Hyundai je objavio prve zvanične fotografije ...

Combo Life N1 – pouzdan partner za posao i porodicu

Peta generacija modela Combo je pravo čudo što se tiče prostranosti – Prepun je ...