fbpx

Volkswagen predstavio ID Space Vizzion električni koncept

Volkswagenov ID pod brend za električna vozila nedavno je predstavio svoj prvi serijski model, što ne znači da je završio sa koncept modelima

Foto: Volkswagen

Poslednji u nizu koncept modela je ID Space Vizzion, prikazan u Petersen Automotive muzeju čime je označio početak izložbe koja uvlači posetioce u mnoge detalje volkswagenove MEB modularne EV platforme. Elegantni karavan je zasnovan na pomenutoj MEB i karakteriše ga baterije od 82 kWh za koju VW tvrdi da obezbeđuje do 480 km autonomije po merenjima američke agencije za zaštitu životne sredine (EPA), što znači da prema WLTP standardu merenja ima daleko više. EPA, američka norma merenja je rigoroznija i daleko najbliža realnoj upotrebi u saobraćaju.

Foto: Volkswagen

Jedan od faktora autonomije je i klinast “nos” automobila čiji koeficijent otpora vazduha je samo 0.24. Kada je reč o punjenju baterije, 80% se može dostići za 30 minuta uz pomoć punjača od 150 kW. Zanimljivo je da ID Space Vizzion pokreće elektromotor postavljen na zadnju osovinu. Uz maksimalnih 275 KS, koncept do 100 km/h stiže za oko 5 sekundi i može da dostigne elektronski ograničenih 175 km/h. Obzirom da mu je osnova MEB platforma, ID Space Vizzion bi teoretski mogao imati elektromotor i na prednjoj osovini za ukupnih 355 KS.

Foto: Volkswagen

U kabini koncepta je primenjen minimalistički pristup, što znači da se većina informacija prenosi uz pomoć head up sistema sa argumentovanom realnošću. 15,6 inčni ekran na dodir omogućava kontrolu mnogim funkcijama. Kao i kod mnogih drugih EV koncepta, u kabini su prisutni održivi materijali, što u ovom slučaju znači sedišta prekrivena jabukinom kožom, prikladno imenovanom “AppleSkin”.

Foto: Volkswagen

ID Space Vizzion će se koristiti kako bi se otkrilo da li ima dovoljno interesa da bi ušao u serijsku proizvodnju. Sve i da model uskoro dobije zeleno svetlo, malo je verovatno da bi do svojih vlasnika stigao za manje od par godina.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Maserati Grecale stiže u novembru

Odavno je najavljeno, ali sada se zna šta i kada – Maserati 16. novembra ...

Stellantis ojačava svoj rukovodeći tim u Srbiji

Stellantis je najavio promene koje su na snazi od 24. maja 2022. i koje ...

Jako, jače, najjače, BMW M550d xDrive

BMW je upravo predstavio najsnažniju Seriju 5 sa dizel pogonom. M550d xDrive kombinuje M ...

Prvi hibridni Porsche 911 debituje uskoro

Prvi hibridni Porsche 911 debituje uskoro, tačnije, već 28. maja, a proizvođač najavljuje da ...

Elon Musk otkrio da vazdušno oslanjanje ipak ne dolazi u Model 3

CEO Tesle je obećao napredno vazdušno oslanjanje za Model 3 još 2017., ali je ...

Otkriveno još detalja novog Cee’da

Kia Motors je objavila nove fotografije koncepta Proceed. Kijino novo konceptno vozilo doživeće svjetsku ...