Elon Musk otkrio da vazdušno oslanjanje ipak ne dolazi u Model 3

CEO Tesle je obećao napredno vazdušno oslanjanje za Model 3 još 2017., ali je nedavno otkrio da je taj plan propao

CEO Tesle, Elon Musk, rekao je da je kompanija odbacila planove da nudi vazdušno oslanjanje u Model 3 sedanu. Poslednja izjava šefa Tesle direktno krši njegovo obećanje iz 2017. godine. Musk je na Twitteru odgovorio na pitanje o dostupnosti naprednog vazdušnog oslanjanja za ulazni model američke kompanije. Musk nije posebno birao reči, obzirom da je njegov odgovor glasio da Tesla “nema planove da uvede vazdušno oslanjanje u Model 3 u ovom trenutku.”

Ovaj tweet je u potpunom kontrastu Muskove izjave iz avgusta 2017. Kada mu je postavljeno pitanje o dostupnosti vazdušnog oslanjanja u Modelu 3 tada, njegov odgovor je bio da Tesla razvija ovaj sistem za verziju Modela 3 sa dva elektromotora. Musk je čak izjavo da će Modeli 3 opremljeni vazdušnim oslanjanjem biti dostupni početkom 2018. godine.

Međutim, taj tweet nikad nije stigao do realizacije, a čini se da neće ni Model 3 sa vazdušnim oslanjanjem. Musk naravno nije dao razlog otkazivanja planiranog tipa oslanjanja, ali je verovatno da više faktora ima uticaja. Prvi je jednostavnost. Tesla se teško izborio sa povećanjem proizvodnje Modela 3, a vazdušno oslanjanje, sa svim svojim dodatnim delovima i kompleksnošću, bi samo stvorilo još jedno usko grlo u proizvodnji.

Foto: Tesla

Drugi potencijalni faktor je Teslina želja da naprave razliku između svojih modela. Bez opcije vazdušnog oslanjanja u osnovnom modelu – koje je inače deo serijske opreme kod flagship Modela S i X – Tesla lakše može da održi premijum pozicije skupljih modela, a ujedno i da razlog aktuelnim vlasnicima Modela 3 da pređu u jedan od dva skuplja modela iz ponude. Ostaje misterija da li će vazdušno oslanjanje stići do predstojećeg Modela Y, obzirom da če deliti mnoge delove sa Modelom 3. Ipak, vazdušno oslanjanje bi imalo smisla u pomenutom modelu jer bi moglo dati SUV-u više odstojanja od tla u off-road modu vožnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Diler klasičnih automobila, JD Classics, na ivici bankrota

Klasični automobili su u protekloj deceniji možda postali popularniji nego ikad, što ne znači ...

Elektrifikovani turbo kompresori stižu u velikoserijske automobile

Garrett Advancing Motion, vodeći dobavljač turbo kompresora, najavio je da će uskoro lansirati elektrifikovane ...

Konačno – kaciga sa klima uređajem

Mnogi su razmišljali, a neko konačno uradio. Feher ACH-1 kaciga ima ugrađen klima uređaj ...

Crveni prvi red u Sochiu

Čak i oni sa dobrom memorijom bi jako morali da se napregnu kako bi ...

Bugatti Divo tek pokazan, a već rasprodat

Bugatti Divo, juče je pokazan na Pebble Beachu, ali, već je prodato svih 40 ...

Novi Audi RS 6 Avant je „Tamna strana Sile“

Samo što se pojavio, novi Audi RS 6 već je povezan sa čuvenim filmskim ...