fbpx

Na Dakar Reliju iznenađenje za početak

Pobednik prvog dana Relija Dakar 2020. je iznenadio sve u klasi automobila, dok kod motociklista nije bilo veće senzacije

Stephane Peterhansel – Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Dakar Reli se ne dobija prvog dana, to je sasvim sigurno, ali svaki rezultat je važan. Iako je većim delom prvog brzinskog ispita dugog skoro 300 kilometara vodio branilac titule Nasser Al-Attiyah u Toyoti Hilux, na kraju prvog dana nije se našao na čelu poretka. Nakon 200 kilometara imao je mehaničkih problema, koji su ga usporili. A nemilosrdni Dakar je pokazao da niko nema pravo na grešku i zaustavljanje. Gotovo senzacionalno najbolje vreme postavio je Vaidotas Zala iz Litvanje koji nastupa u Mini All4 4×4 vozilu, a ne u fabričkom Mini bagiju. Čast fabrčkih vozača danas je odbranio “Mister Dakar” Stephane Peterhansel u Mini bagiju, sa zaostatkom od 2 minuta 14 sekundi, a treću poziciju zauzeo je takođe fabrički vozač Minija, Carlos Sainz, sa zaostatkom od 2 min. 50 sek. Po mnogima favorit za pobedu, Al-Attiyah, ima četvrto vreme i zaostatak od 5′:33”.
Debitant, ali i jedno od najatraktivnijih imena ovogodišnjeg Dakara Fernando Alonso, imao je sasvim solidan prvi dan i zauzima 11 mesto sa 15 minuta zaostataka za vodećim.

Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

U konkurenciji motociklista nije bilo senzacije, barem prvog dana. Toby Price je, uprkos čak tri bušenja pneumatika u samo 10 kilometara, nastavio tamo gde je prošle godine završio – na čelu. Na svom KTM-u stigao je prvi sa 2 minuta prednosti ispred fabričkog vozača Honde Ricka Brabeca, i 2′:40” ispred trećeplasranog timskog kolege Mathiasa Walknera. Jedini takmičar iz Srbije, Gabor Sagmeister prvi dan je završio na 126 mestu od 136 takmičara u plasmanu, sa zaostatkom od 02:43′:21”.

Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

U konkurenciji kamiona, prve tri pozicije zauzeli su vozači Kamaza. U vodeći je Karginov, a sa 1′:38” iza njega je završio Sotnikov, do je na trećem mestu Shibalov sa 5′:17” zaostatka.
Druga etapa od Al Wajha do Neom ima samo 26 veznih kilometara i čak 367 specijalnog ispita, i iako teren neće biti toliko zahtevan, najveći izazov biće navigacija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Google otovrio svoj infotejment OS aplikacijama “trećih lica”

Tokom zvanične premijere Polestar 2 EV-a u SAD, Google je najavio da će “otvoriti” ...

Imidž automobilske industrije Nemačke na staklenim nogama

Još se nisu ni ohladile hale frankfurtskog salona, a imidž automobilske industrije u Nemačkoj ...

Aston Martin Zagato – samo za “odlikaše”

Aston Martin i Zagato su predstavili još jedan model za birano društvo – Vanquish ...

Test Hyundai i10 1.2 – još ima života za mališane

Dok jedni ukidaju svoju ponudu u A segmentu a drugi pojednostavljuju, Hyundai nalazi računicu ...

Kalendar trka Formule 1

  Br. Velika nagrada Datum 1. Australian Grand Prix 26 Mart 2. Chinese Grand ...

Stižu i kočnice na struju

Odbrojani su dani hidrauličnih kočnica. Brembo priprema potpuno novu generaciju kočionih sistema Ako se ...