fbpx

Nissan Leaf obavio kompleksnu autonomnu vožnju

Istraživački projekat sproveden u Britaniji o najnovijim tehnologijama autonomnih vozila završen je autonomnom vožnjom dužine 370 kilometara

Photo: H.Philpott/Photocall Productions

Projekat HumanDrive, zajednički su finansirali vlada Velike Britanije, kroz Centar za povezana i autonomna vozila (CCAV) i Innovate UK, i devet drugih partnera konzorcijuma. Ukupan paket finansiranja za ovaj projekat iznosio je 13 miliona funti.
Istraživački projekat je uspešno kompletiran u dve oblasti istraživanja. Jedna se odnosila na autonomno upravljanje na putevima Velike Britanije na destinaciji od 370 kilometara – ‘Grand Drive’ – korišćenjem napredne tehnologije pozicioniranja, a druga na aktivnosti na test stazi gde je istraživana vožnja slična ljudskoj pomoću mašinskog učenja u cilju poboljšanja korisničkog iskustva.

Foto: Nissan

Testna vozila su uključivala vozila Nissan LEAF opremljena GPS-om, radarom, LIDAR-om i tehnologijom kamera pomoću kojih se stvara percepcija sveta oko njih. Koristeći ovaj perceptivni svet, sistem može da donosi odluke o tome kako se kretati u odnosu na put i prepreke na koje nailazi tokom putovanja.
Prva etapa projekta bio je ‘Grand Drive’ od Cranfielda u Bedfordshireu do Sunderlanda. Dostignuće je vrhunac 30-mesečnog rada HumanDrive konzorcijuma – tima predvođenog Nissanovim inženjerima iz Velikoj Britanije, koji su radili u partnerstvu sa članovima konzorcijuma.
Jedan od ključnih aspekata projekta bio je razvoj naprednog, autonomnog sistema upravljanja vozilom.

Foto: Nissan

Putovanje od 370 kilometara omogućava da se naučene lekcije primene u praksi u raznim scenarijima vožnje i za pregovore na nivou države o saobraćajnim trakama bez ili sa minimalnim oznakama, čvorištima, kružnim raskrsnicama i autoputevima. Aktivirana je autonomna tehnologija duž rute za promenu traka, zaustavljanje i pokretanje po potrebi.
Bob Bateman, Projekt menadžer u Nissanovom tehničkom centru u Evropi, rekao je:
“Projekat HumanDrive omogućio nam je da razvijemo autonomno vozilo koje se može upustiti u izazove koje donose britanski putevi, koji su jedinstveni  u ovom delu sveta, poput složenih kružnih tokova i brzih međumesnih deonica bez oznaka na putu, belih linija ili ivičnjaka.”

Foto: Nissan

Drugi deo projekta HumanDrive odnosio se na to kako mašinsko učenje kao deo tehnologija veštačke inteligencije može da doprinese poboljšanju korisničkog iskustva i udobnosti putnika u povezanim i autonomnim vozilima. Pilot vozila uspešno testirana na privatnim stazama, takođe uključuju sisteme veštačke inteligencije koje je razvio član konzorcijum Hitachi Europe Ltd, a koji omogućavaju primenu mašinskog učena u realnom vremenu. Skup podataka prethodno nađenih scenarija i rešenja u saobraćaju, moći će da se koristi za slične scenarije u budućnosti i trasiranje sigurne rute oko prepreke.
Ministar poslovanja, Nadhim Zahawi rekao je:
“Bezbedno kompletiranje najduže autonomne vožnje u Britaniji je neverovatno postignuće za Nissan i HumanDrive konzorcijum, kao i veliki korak ka uvođenju automobila bez vozača na britanske ulice.
“Ovaj projekat je sjajan primer kako automobilska industrija, sarađujući sa vladom, može unaprediti tehnologiju u korist mobilnosti ljudi – istovremeno pomažući u smanjenju emisija ugljenika.”
HumanDrive je takođe prevazišao razvoj tehnologije autonomnih pogona. Istraživanje se takođe fokusiralo na unapređenje karakteristika elektronske sigurnosti u vozilima AD, razvijanje metodologija ispitivanja i sigurnosti za UK AD testiranje i istraživanje uticaja AD vozila na širi saobraćajni sistem.
HumanDrive i Nissan

Foto: Nissan

Iako je za sada istraživački projekat vezan za Veliku Britaniju, lekcije naučene iz projekta HumanDrive doprineće budućim AD sistemima.
Danas su novi modeli Nissan JUKE, LEAF, Qashqai i X-Trail dostupni sa ProPILOT,  tehnologijom Nissanove inteligentne mobilnosti i poboljšavaju kontrolu vozača pružajući pomoć u upravljanju, ubrzanju i kočenju. Deluje u jednoj traci na autoputevima, a optimizovan je za male brzine u saobraćajnim gužvama kao  i za vožnje velikim brzinama. Oslobađajući vozača od nekih motoričkih elemenata vožnje, ProPILOT pomaže u smanjenju umora i stresa, istovremeno poboljšavajući sigurnost i povećavajući kontrolu i poverenje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Priča prvog Suzuki automobila – Suzulight

1954. godine Suzuki Motor Co, Limited je formiran, a Michio Suzuki je dizajnirao i ...

Honda CR-V – tragom akcije

Nedavno je do nas stigla informacija o akcijskoj ponudi Honde CR-V po specijalnoj ceni ...

Stiže Dodge Hornet kao blizanac Alfe Tonale

Stellantis grupa će za 2022. oživeti koncept ili barem ime iz 2006. Dodge Horneta, ...

London uvodi zone grada bez automobila

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan planira da centralne delove prestonice Britanije pretvori u jednu od ...

Rivian će nuditi kuhinju na izvlačenje kao deo specijalne opreme

Startup za električna vozila, Rivian, nedavno je pokazao koncept pick-upa, a jedna od glavnih ...