fbpx

Novi Audi S3 Sportback već pokazan

Iako novi Audi A3 još nije službeno pokazan, njegova vatrena S3 verzija pokazala je svoje lice sa 306 KS i pogonom na svim točkovima

Foto: Audi

Nakon Golfa 8, Seat Leona i Škode Octavije u svojim četvrtim generacijama, novi Audi A3 će ove godine debitovati na salonu u Ženevi, i biti najluksuznija verzija postavljena na zajedničku platformu Volkswagen Grupe.

Foto: Audi

Šta više, iako ni standardni Audi A3 još nije formalno prikazan, Audi je za mali krug medija organizovao predpremijerno upoznavanje sa sportskom verzijom ovog modela S3, doduše u predprodukcijskoj fazi razvoja i sa objavljenim preliminarnim tehničkim podacima.

Foto: Audi

Nije preterano iznenađenje podatak da se S3 oslanja na pogon od 2.0 TFSI turbo benzinca, koji je za sada deklarisan sa 306 KS i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što znači da ima 10 KS više od odlazećeg modela, ali i podjednak maksimalni obrtni moment. Kao i konkurenti Mercedes A35 AMG i BMW M135i, novi S3 imaće standardno Quattro pogon na svim točkovima, koji će biti sposoban da podjednako razdeli snagu među osovinama, ali i da svih 100% pošalje samo na jednu osovinu. Progresivni servo upravljač se podrazumeva, ali mu je dodat selektor, pa vozač može birati između Balanced, Dynamic i Comfort modova upravljanja. Standardni menjač je sedmostepeni DSG.

Foto: Audi

Donji postroj je kombinacija McPherson napred i multilink pozadi sa najavljenim novim sistemom ogibljenja, a saopšteno je i da je Bridgestone razvio potpuno nove pneumatike od 19“ za novi Audi S3. Iako je međuosovinski razmak identičan kao kod Golfa i Leona, karoserija S3 je nešto duža i šira.
Sve skupa, postoji sasvim dovoljno razloga da se sa nestrpljenjem očekuje peta generacija Audija A3, a svakako i njegovog sportskog S3 izdanja, obzirom da je aktuelni model u salonima još od 2012. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test: Dacia Duster 1.3 TCe – snagom do zadovoljstva

Dacia Duster je u aktuelnom izdanju pred kupcima već više od tri godine, kao ...

Hyundai Tucson – SUV u službi lake vožnje

Hyundai je za 2019. osvežio svoj Tucson, odlično prodavani SUV koji je itekako važan ...

Ford Mustang

Ford Mustang je i dalje zbirno najprodavaniji sportski automobil na svetu u poslednjih 10 ...

Titula za Gordona Murraya

Uoči nove godine, legendarnom dizajneru automobila i inženjeru, dodeljena je počasna titula U okviru ...

Formula 1 – šampion sveta je Max Verstappen

Šampion Sveta u Formuli 1 za sezonu 2021. je Max Verstappen vozač F1 tima ...