fbpx

Toyota razvija sistem gorivih ćelija

Toyota je u razvoj projekta katamarana Energy Observer uključena od samog početka, s obzirom da je vodonik u središtu pažnje ovog zadivljujućeg poduhvata

Foto: Toyota

Tokom šestogodišnje odiseje, započete 2017, posada Energy Observera plovi po svetu prvim brodom koji autonomno proizvodi vodonik. Ovo elektro plovilo budućnosti koristi više obnovljivih izvora energije, kao i sistem za proizvodnju vodonika iz morske vode, bez emitovanja štetne emisije ugljenika. U skladu sa Toyotinom strategijom Environmental Challenge 2050, Energy Observer predstavlja vrhunsku ekološku i energetsku prekretnicu, unapređujući energetska rešenja budućnosti, čineći ih efikasnim i primenjivim u mnogim oblastima. Kao prvi francuski ambasador projekta Sustainable Development Goals, Energy Observer otkriva i promoviše nove ideje i održiva rešenja koja će biti primenjena u budućnosti, dokazujući da je čistiji svet moguć.

Foto: Toyota

Tokom nove etape saradnje, Toyota i Energy Observer blisko su radili na uvođenju vodeće Toyotine tehnologije sistema gorivnih ćelija na ovo plovilo. Sistem gorivnih ćelija posebno za ovaj projekt razvio je Toyota Technical Center Europe, koristeći komponente koje su prvi put bile primenjene na Toyotinom automobilu Mirai, a potom prilagođene kompaktnim dimenzijama neophodnim za brodsku primenu.
Evropski razvojno-istraživački tim Toyote je sedam meseci radio na razvoju i proizvodnji delova, da bi zatim modularni sistem gorivnih ćelija bio izrađen i sklopljen. Taj uspeh pokazuje prilagodljivost Tojotine tehnologije sistema gorivnih ćelija za široku primenu.
Krajem prošle godine, modul sa gorivnim ćelijama testiran je na plovilu u brodogradilištu. Trenutno se rade testovi pod punim opterećenjem na moru, pre nego što sredinom februara Energy Observer isplovi na svoj put pod nazivom Tour 2020.

Foto: Toyota

„Veoma smo ponosni što će se Toyota Fuel Cell System naći na našim okeanskim rutama i biti testiran u najtežim uslovima. Posle tri godine i skoro 20.000 nautičkih milja tokom kojih je nastavljen razvoj, sistem proizvodnje i skladištenja energije na Energy Observeru je vrlo pouzdan. S nestrpljenjem iščekujemo narednu fazu projekta – omogućavanje pouzdanog i prihvatljivog rešenja za brodsku primenu. Verujemo da je Toyota Fuel Cell System odlično rešenje, jer je industrijski izrađeno, efikasno i sigurno. Kao ambasadori Sustainable Development Goals (SDGs), naša misija je da promovišemo čista energetska rešenja, i, zajedno sa Toyotom, delimo istu viziju kada je reč o vodoniku”, rekao je Victorien Erussard, osnivač i kapetan Energy Observera.
Već nekoliko godina Toyotin sistem gorivnih ćelija pokazuje prednosti u modelu Mirai, a od nedavno je u primeni i u autobusima i kamionima. Upotreba u pomorskom transportu znači korak bliže razvoju društva koje se zasniva na vodoniku. Toyota veruje da je vodonik rešenje za proizvodnju energije bez štetne emisije ugljenika i da će osvajanje modularne tehnologije gorivnih ćelija ubrzati njenu primenu u brojnim oblastima.
„Veoma smo zadovoljni što možemo da predstavimo sve mogućnosti koje ima Toyota Fuel Cell System. Naš evropski razvojno-istraživači tim posvećeno je sarađivao sa timom Energy Observera,kako bismo razvili i proizveli modularni sistem za taj brod. Ovaj projekat pokazuje na koji način Toyota Fuel Cell technology nalazi primenu u raznim projektima i kako može biti iskorišćena u brojnim poslovnim rešenjima. Inspirativno je raditi s ljudima koji dele zajedničke ciljeve, čime ovaj projekat dodatno osnažuje našu viziju o društvu okrenutom vodoniku“, kaže
Dr Johan van Zyl, Predsednik i CEO Toyota Motor Europe

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Citoroen C3 Aircross – soba na točkovima

Citroen se u crossover segmet možda uključio među poslednjima, ali je to uradio na ...

BMW X7, konačno, i službeno

Prošlo je četiri godine od najave do premijere velikog SUV-a iz BMW, koji će ...

Novi Bugatti će imati “totalno lud” SUS motor

Novi Bugatti hiperautomobil koji stiže 2025. će imati “totalno lud” motor sa unutrašnjim sagorevanjem ...

Svaki novi Volvo će biti ograničen na 180 km/h od 2020.

Počevši od 2020., svaki novi Volvo automobil će imati ograničenu maksimalnu brzinu od 180 ...

BMW Z4 – službeno ali još uvek skriveno

Već dve godine gledamo nezvanične fotografije BMW-a Z4. Sada možemo da vidimo zvanične, koje ...