fbpx

5 zanimljivih činjenica sa tržišta polovnjaka

Tržište automobila se rapidno menja svake godine, ali neke tendencije i popularne prevare pri prodaji vozila i dalje ostaju

Tržište automobila se rapidno menja svake godine, ali neke tendencije i popularne prevare pri prodaji vozila i dalje ostaju. Kompanija digitalne baze podataka carVertical objavila je godišnji izveštaj sa statistikom koja objedinju podatke iz 25 zemalja: Mađarskoj, Rumuniji, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Nemačkoj, Letoniji, Estoniji, Litvaniji, Bugarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Slovačkoj, SAD , Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Švajcarskoj. Kompanija sakuplja informacije o vozilima iz baze podataka koristeći brojeve šasija i pravi izveštaje istorije vozila. Sve informacije su bazirane na podacima carVertical-a.
1. Najoštećeniji auto na tržištu je BMW
Statistika pričinjene štete je još impresivnija: ukupan iznos štete svih ovih izveštaja iznosi 3,282,580,416 EUR. Ono što je zanimljivo je da nisu sva vozila podjednako učestvovala u nesrećama. Nije čudno što je BMW na vrhu liste oštećenih vozila, kako je čak 47.77% svih vozila marke BMW oštećeno na neki način. S druge strane, samo 29.53% vozila marke Fiat se našlo u situaciji da bude oštećeno.
2. Prevare sa kilometražom su i dalje veoma česte.
Čak 18.5% proverenih vozila na svom brojaču kilometara ne pokazuju pravo stanje pređenih kilometara. Prema izveštajima sakupljenim tokom godine, vraćanje kilometraže je među najčešćim načinima na koji kupci automobila bivaju prevareni. Čak 18.5% svih izveštaja u 2021. pokazuju znake kompromitovanog odometra. U brojkama, to je 7.112.444.874 vraćenih kilometara za sva proverena vozila.
3. Najčešće kradeni auto: Škoda Octavia
U 2021. lopovi su nastavili da kradu vozila, a nepošteni preprodavci su nastavili da prodaju te iste automobile. Najbolji način da izbegnete kupovinu kradenog auta jeste provera istorije vozila. Prošle godine izveštaji su obeležili čak 672 vozila kao ukradena. Ovi podaci takođe otkrivaju da je najkradeniji auto među njima Škoda Octavia, sa 38 slučajeva. Prema izveštajima, šansa da će neka Octavia biti ukradena veća je za 3.75 puta nego da bude ukraden auto BMW Serije 3.
4. Omiljeni automobili 2021: BMW, Volkswagen i Audi
Na osnovu podataka, BMW, Volkswagen i Audi najpopularniji su proizvođači automobila. Ukupno čine 13% svih vozila proverenih na carVertical platformi. Tačnije, BMW Serije 3 je najčešći izbor i čini skoro 5% svih carVertical izveštaja. VW Passat i Audi A4 ne zaostaju mnogo, dok su modeli drugih proizvođača niže u prvih 15. Ostali popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-Klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C-Klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb, i BMW serije 1
5. Najstariji od proverenih modela automobila su BMV
Starih BMW-a ima više od skoro bilo kog drugog automobila. 40,38% BMV-a koje ste proverili 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine. U međuvremenu, za VW i Audi, ti brojevi su samo 14,56% i 19,97%. A procenat starijih automobila je čak niži za proizvođača kao što je Citroen – samo 10,92%.
Ako računamo samo novija vozila statistika za BMW izgleda lošije. Čak 52,06% BMW-a proizvedenih posle 2010. je oštećeno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Citroen Oli je više nego radikalan koncept

Citroen Oli je koncept porodičnog električnog automobila koji je toliko radikalan da prevazilazi Citroenovu ...

Tesla vredi skoro koliko i Ford

Tesla motors je u prvom kvartalu postavio rekord u proizvodnji i isporučenim vozilima, čime ...

Plata prvog čoveka Ford Motor Co 13 miliona dolara

Jim Hackett novi CEO Ford Motor Co dobio je povišicu u odnosu na prethodni ...

Hamiltonu pol pozicija za kraj F1 sezone

U Abu Dabiju voziće se poslednja trka sezone Formule 1 za 2019. godinu, a ...

CEO Nissana najavio da će stupiti sa pozicije

Samo dan nakon što je Carlos Ghosn podneo ostavku sa pozicije CEO-a i predsednika ...

Porsche potvrdio crossover derivat Taycana

Porsche će na jesen ove godine početi prodaju električnog Taycana, a već sprema i ...