fbpx

Moto GP – Quartararo tri od tri

Da li je satelitska Yamaha stvarno najbrža ili mladi Fabio Quartararo ne ume da sakriva brzinu, videćemo, ali bio je najbrži sva tri dana

Foto: Sepang Racing Team

Predsezonski MotoGP testovi po pravilu ne govore previše. Timovi imaju specifične programe onoga čime se bave, zapravo, najčešće tek na poslednje mesto tokom testova i razvoja motocikla dolazi najbolje vreme na jednom krugu. Pa opet, dobar je osećaj biti najbrži, pa se sa pažnjom gledaju tabele i vremena, ali i ne uzimaju zdravo za gotovo.
Tri dana zvaničnih Moto GP testova danas su završeni, a razloga za oprezno zadovoljstvo ponajviše ima satelitski tim STR Yamaha, i negova, još samo ovu sezonu, prva zvezda Fabio Quartararo. Mladi Francuz je sva tri dana bio najbrži, ako se posmatra najbolje postavljeno vreme tokom dana. Samo, dobro po publiku a zabrinjavajuće i izazovno za sve timove i vozače je da je današnji dan po pitanju postignutih vremena bio više nego konkurentan. Čak 18 vozača se smestilo u samo 0.820 sekundi!
Quartararo, koj sada vozi snažniji M1 od timskog kolege Morbidellija, treći dan je završio kao najbrži, sa veremnom 1:58.349, koje je samo 0.046 sekundi slabije od vremena postavljeno za pol poziciju na stazi Sepang krajem prošle sezone.

Foto: Honda Racing Corporation

Iako se žali da Honda nije ništa napredovala po pitanju u lakšeg upravljanja i boljeg osećaja, Cal Crutchlow, koji praktično razvija RC213V za fabrički HRC tim, je i drugi dan za redom bio brz i može da se ponosi zaostatkom od samo 0.082 za Quartararom, ali ne i da bude miran zbog minimalne prednosti od 0.019, koliku je ostvario ispred vozača Suzukija Alex Rinsa. Za to vreme braća Marquez nisu bili u prvih deset vremena.
Najbrži Ducati, sa četvrtim vremenom, ponovo je bio vozač satelitskog motocikla Pramac Racinga, ali danas to nje bio Jack Miller nego Francesco Bagnaia, a peto vreme postavio je Valentino Rossi. Prva petorica smestili su se u manje od dve desetinke.

Foto: Aprilia Gresini Racing

Od Danila Petruccia bi publika mogla da očekuje i više od šestog rezultata, ali navijači Aprilije imaju razloga za optimizam – Aleix Espargaro je kroz sva tri dana bio konstantno brz, a potpuno novi RSGP motocikl pouzdan. Poslednji dan je završio kao deveti sa 0.35 sekundi zaostatka za Quartararom.
I KTM je napravio velik napredak sa svojim RC16, obzirom da je Pol Espargaro postigao 1.2 sekunde bolje vreme od svog kvalifikacionog vremena sa prošlogodišnje VN Malezije. Danas je na Yamahu YZR-M1 seo Jorge Lorenzo, koji je na ovom motociklu osvojio tri titule šampiona sveta. Da ipak neće „leteti“ od prvog kruga potvrdilo je 20. ostvareno vreme, sa 1.348 iza Quartarara, ali i za osam desetinki bolje od vremena koje je prošle godine postavio na Hondi u kvalifikacijama na stazi Sepang.
MotoGP karavan se sada seli u Qatar na kojem će se za manje od mesec dana 8. marta održati prva trka sezone, ali će se pre toga od 22. februara održati još jedan službeni trodnevni test.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Johann Zarco na LCR Hondi umesto Nakagamija?

Postoji velika verovatnoća da će Johann Zarco voziti LCR Hondu u preostalim Moto GP ...

Lorenzu pol pozicija na mokrom Silverstoneu

Kiša je do krajnjih granica izrežirala MotoGP kvalifikacije u Silverstoneu, koje su se loše ...

Pet od pet za Marqueza

COTA, staza u blizini Ostina u Teksasu iz nekog razloga leži Marquezu i Hondi, ...

Zvanično – Maverick Vinales vozi za Apriliju 2022.

Kalkulisalo se i spekulisalo, a sada je stavljena tačka na sagu o budućnosti Mavericka ...

MotoGP – Espargaro zasluženo do pobede na Apriliji

MotoGP je dragulj moto sporta, to je danas potvrdio Alex Esparagaro koji je sebi ...

Jorge Lorenzo se ponudio i timu Petronas Yamaha

Jorge Lorenzo je baš odlučio da mešetarenjem zatalasa duhove oko svoje budućnosti. Sada se ...