fbpx

MotoGP – pobeda za Oliveiru na Tajlandu

MotoGP – pobednik 17. trke sezone na stazi Chang na Tajlandu je Miguel Oliveira vozač tima KTM

Foto: Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202210010277 // Usage for editorial use only //

MotoGP šampionat nastavljen je 17. trkom sezone na stazi Chang u Buriramu na Tajlandu. Staza Chang duga je 4.6 kilometara ima 12 krivina i najduži pravac dug ceo kilometar, sa planiranih 25 krugova. Najbolje startne pozcije imali su tri vozača Ducatija. Sa pol pozicije startovao je Marco Bezzecch vozač tima VR46, pored njega u prvom redu bio je Jorge Martin na Pramac Ducatiju, a prvi startni red popunio je Francesco Bagnaija, dok je vodeći u MotoGP šamponatu, Fabio Quartararo na Yamahi startovao sa četvrte pozicije. Iza Quartarara su bila još tri vozača Ducatija, a još pre starta počele su spekulacije da li će svi vozači Ducatija raditi u korist Bagnaije. Pored toga, MotoGP vozače je dočekala kiša, mokra staza Chang u Buriramu i vrlo teški uslovi za vožnju, a samim tim  odlaganje početka trke i skraćena i ubrzaba procedura staze.
Najbolje je startovao Bezzecchi i zadržao vođstvo kao u Bagnaija i Miller, dok je Quartararo potonuo u plasmanu do 17. pozicije. Već u druogom krugu, Bezzecchi mora da vrat jednu poziciju odlukom direkcije trke iako na početku drugog kruga već ima više od sekunde prednosti. Iako je specijalista za kišu i priželjkivao je kišu, Marc Marquez pada u plasmanu na sedmo mesto  vodi borbu sa odličnim Lucom Marinijem. Mller podseća da je specijalista za kišu i obilazi Bagnaiju za drugu poziciju, a prelazi u vođstvo kada Bezzecchi ustupa poziciju.
Marini trku završava padom u petom krugu, dok Miller ostvarije prednost, ali samo do greške u petoj krivini kada pravi grešku. Zadržava vođstvo, ali sa manjom prednošću. Miller vozi sekundu brže po krugu od Quartarara. I Miguel Oliveira je podsetio da je specijalista za kišu. U petom krugu stiže na treću a ubrzo i na drugu poziciju. Bezzecchi počinje da pada u plasmanu. Obilazi ga Bagnaija za treće mesto, a i Marquez koji se penje na četvrto mesto u šestom krugu MotoGP trke na Tajlandu. U međuvremenu, Quartararo pada na 18. mesto, dok se Oliveira približava vodećem Milleru i najbrži je na stazi.
Odlično vozi Alex Marquez, koji na LCR Hondi na šesu poziciju.
U osmom krugu, Aleix Espargaro dobija kaznu dugog kruga zbog neodgovorne vožnje, a Oliveira upozorenje zbog napuštanja granica staze. Bagnaija je pod pritiskom Marca Marqueza, a Quartararo tone na 19. mesto. Dva kruga kasnije trku pored staze završava Remy Gardner.

Jack Miller, MotoGP, Thailand MotoGP 30 September 2022

Na polovini trke, vode na stazi je sve manje, mada je na nekm delovima i dalje ima dosta i postavlja se pitanje ko je najbolje sačuvao pneumatike za drugi deo trke.
Oliveira na KTM-u prelazi u vođstvo 12 krugova pre kraja, Miller je drugi, Bagnaija je treći, Marquez četvrt, a Zarco se popeo do pete pozicije. Bezzecchi ipak još mora da uči, pada na 16. poziciju. Oliveira vodi 10 krugova pre kraja ali ne uspeva da ostvari ozbiljniju prednost u odnosu na Millera. Quatararo je zakucan na 18. poziciji, čak iza Crutchlowa, koj je MotoGP vozač u penziji i test vozač Yamahe. Tek na 9 krugova pre kraja, Olveira pravi 0.8 sekundi prednosti u vođstu, dok se Marquez ponovo približava Bagnaiji i želi do podijuma.
Vodeća četvorka, Oliveira, Miler, Bagnaija, Marquez šest krugova pre kraja se zgušnjava, a sa petog mesta približava se Zarco najbržim krugovima od svih vozača na stazi. U 20. krugu, Marquez je na točku Bagnaiji, pokušava obilaženje ali bez uspeha. Zarco se približio Marquezu, i tri vozača su u borb za treće, četvrto i peto mesto. Zarco obilazi Marqueza četiri kruga pre kraja i prelazi na četvrto mesto. Staza ima potpuno suve deonice, ali i mokre. Tri kruga pre kraja, Zarco je blizu Bagnaiji i priprema napad. Deluje da dva kruga pre kraja Zarco ne želi da pokuša obilaženje Bagnaije, i čuva Italijanu leđa od Marqueza.

Foto: Gold & Goose / Red Bull Content Pool // SI202209300193 // Usage for editorial use only //

Pobednik Velike nagrade Tajlanda na stazi Chang je Miguel Oliveira na KTM-u, drugi je Jack Miller na Ducatiju, a Bagnaija je treći. Quartararo je zadržao dva poena prednosti u generalnom plasmanu, ali i pokazao da je po kiši potpuno bio nemoćan. U generalnom plasmanu Quartarao ima samo dva poena prednosti ispred Bagnaije i MotoGP sezona 2022. ulazi u neizvesnu završnicu sa tri preostale trke.
Sledeća trka vozi se 16. oktobra u Australiji na Phillip Islandu.

1
88
M. OLIVEIRA
41:44.503
2
43
J. MILLER
+0.730
3
63
F. BAGNAIA
+1.968
4
5
J. ZARCO
+2.490
5
93
M. MARQUEZ
+2.958
6
23
E. BASTIANINI
+13.257
7
12
M. VIÑALES
+14.566
8
73
A. MARQUEZ
+14.861
9
89
J. MARTIN
+15.365
10
33
B. BINDER
+18.097

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP trka od 2023. stiže u Indiju

MotoGP šampionat imaće u svom kalendaru trku u Indiji na stazi Buddh International Circuit ...

Novi Ducati Panigale V4 R je drumski monstrum

Novi Ducati Panigale V4 je pravi drumski monstrum koji u sebi ima dosta toga ...

Valentino Rossi 99% u Petronas Yamahi SRT

Valentino Rossi će u 41. godini nastaviti svoju MotoGP karijeru i kaže da je ...

MotoGP sprint format će ovako izgledati

MotoGP trkački vikend sa sprint trkom u subotu ovako će izgledati, a najbolji iz ...

Na tri točka nagibna – budućnost ili slepa ulica?

Yamaha je svojim Nikenom prva povukla potez i lansirala motocikl sa tri točka. Samo, ...

MotoGP – Ducati i Bagnaia zajedno do 2024.

MotoGP tim Ducati se obezbedio na duže staze novim ugovorom sa Francescom Bagnaijom MotoGP ...